Liikunnan iloa joustavasti kotikuntosalilla

Arki on monelle kiireistä aikaa, jolloin liikunta saattaa jäädä vähemmälle. Kotikuntosali voi tarjota ratkaisun liikunnalle, joka ei kysy aikaa eikä paikkaa. Järkevä suunnittelu mahdollistaa kotisalin, joka vaatii yllättävän vähän tilaa.

Kotikuntosali mahtuu periaatteessa kaikenkokoisiin koteihin, koska muutamilla laitteilla pääsee alkuun. Suunnittelu on tärkeää, jotta osataan huomioida tilankäyttö, tarvittavat laitteet ja budjetti kuntosalille. Suunnittelussa kannattaa myös pohtia omia treenitottumuksiaan ja sitä, mitä liikkeitä kotona haluaa toistaa.

Aloita suunnittelulla

Kotikuntosali auttaa kiireisessä arjessa, jossa halutaan liikkua säännöllisesti ja itselleen sopivana ajankohtana. Se voi olla alkuun merkittävä investointi, mutta voi maksaa itsensä takaisin pidemmällä aikavälillä. Kuntosali tulisi suunnitella hyvin ja budjetin laatiminen on osa huolellista suunnittelua.

Suuren menoerän voi hajauttaa lainalle, jota maksetaan kohtuullisesti takaisin kuukausierissä. Jos lainoja on kertynyt useampi kappale, voi lainat yhdistää. Yhdistelylaina saattaa säästää huomattavasti lainojen kustannuksissa, mikä katsotaan yleensä tärkeimpänä hyötynä.

Yhdistelylainasta muodostuu säästöjä, kun lainanhakija maksaa vain yhtä suurempaa lainaa pois. Siinä yhdistetään useat lainat yhteen isompaan lainaa, jolloin kustannukset voivat pienentyä. Moni yksittäinen laina voi kerryttää yllätävän suuria kuluja.

Yhdistelylaina on yleensä edullisempi myös rahoitusyhtiöille, koska siinä on vähemmän riskejä. Tämä voi madaltaa lainan korkoja ja lainan pystyy maksamaan usein nopeammin takaisin. Se lisää hallinnan tunnetta, jolloin energiaa jää muuhunkin, esimerkiksi treenaamiseen.

Mitä hyötyjä kotikuntosalilla on?

Kotikuntosali on nopea ja helppo ratkaisu kiireiselle liikkujalle. Elämäntilanteet muuttuvat ja joskus liikunnalle jää vähemmän aikaa. Liikunnan rutiineihin pääsee helpommin, jos liikunnan mahdollisuudet ovat lähellä. Kotikuntosali voi olla ratkaisuna tähän.

Kotikuntosaliin pääsee ajasta ja paikasta riippumatta, eikä laitteisiin ole turhaa jonoa. Treenamista voi harrastaa silloin kuin itselleen sopii, vaikkapa useana kertana päivässä. Kuntoilun ympärille käytettävän ajan voi käyttää johonkin muuhun.

Suunnittele kotikuntosali huolellisesti

Kotikuntosali kannattaa suunnitella etukäteen huolellisesti, jotta se vastaa omia tarpeita. Pieneen ja yksinkertaiseen kotisaliin riittää yleensä melko kohtuullinen budjetti, mutta yllättäviinkin tilanteisiin kannattaa varautua.

Sopivia laitteita kannattaa vertailla omien treenitottumuksien mukaan. Jos salin suunnittelee järkevästi, voi pienetkin neliömäärät riittää. Tilankäyttö ja välineiden valinta ovatkin ratkaisevassa asemassa kuntosalin suunnittelussa.

Treenitapoja voi tarkastella pohtimalla, käyttääkö laitteita vai suosiiko oman kehon painoa. Kotikuntosali saatetaan suunnitella muillekin perheenjäsenille, joten kaikkien mielipiteitä kannattaa kuunnella.

Kotikuntosalin ei tarvitse olla ainoa liikunnan lähde. Siihen voi suhtautua ensisijaisesti arkiliikunnan mahdollistajan. Liikuntaan voi lisätä monipuolisuutta esimerkiksi kävely-, pyöräily- ja uintiretkistä. Hyötyliikunnan merkitystäkään ei saisi koskaan unohtaa.

Katso kotiasi uusin silmin

Kodin tilat käytetään usein loppuun, jolloin ylimääräisiä huoneita omalle salille ei ole. Kotikuntosalin saa mahdutettua onneksi pieneenkin tilaan, jos sen suunnittelee huolellisesti. Huolellisen suunnittelun merkitys korostuu, mitä pienempi tila on kyseessä.

Kodissa voi tarkistaa myös muita tiloja. Olohuoneen tai makuuhuoneen nurkkaan voi saada esimerkiksi oman liikuntapisteen. Samoin kellari, ullakko tai autotalli voivat saada uuden merkityksen kotisalia pohtiessa.

Jos tilaa on rajoitetusti, kannattaa suosia liikuteltavia tai kokoontaitettavia laitteita. Pieni on kaunista erityisesti kotikuntosalien varusteissa. Hyppynaru, jumppapallo tai blokki voivat tarjota hyviä mahdollisuuksia omalle salille.

Jo muutamilla laitteilla pääsee kotikuntosalin alkuun.