Mitkä ovat yleisimmät syyt auton öljyvuotoihin?

Huomasitko yhtäkkiä öljyvuotoja auton alla? Tämä voi olla huolestuttavaa, mutta on tärkeää puuttua siihen heti.

Sinun ei pitäisi ajaa autolla, josta vuotaa öljyä, koska se voi aiheuttaa vakavia vaurioita moottorille ja johtaa kalliisiin korjauksiin.

Kun huomaat öljyläiskiä tai palaneen öljyn hajua, on aika hakea apua ja korjata ongelma ennen kuin se pahenee.

Miten öljyvuoto tapahtuu?

Moottorin öljyvuotojen yleisimpiä syitä ovat vialliset tiivisteet, vuotava öljypohja tai kuluneet osat. Liika öljyn täyttö kampikammioon voi aiheuttaa liian suurta painetta järjestelmässä, mikä johtaa vuotoihin.

Vuotoja voi myös esiintyä heikkokuntoisen öljynsuodattimen tai löysän tyhjennyshanan vuoksi.

Vaihtokuntoinen öljynsuodatin

Öljynsuodattimen tärkein tehtävä on poistaa epäpuhtauksia moottoriöljystä, mikä auttaa öljyä pysymään puhtaana ja ehkäisee mahdollisia vaurioita moottorille. Jos kuitenkin laiminlyöt säännölliset öljynvaihdot, öljynsuodatin voi tukkeutua. Tämä johtaa paineen kasvuun ja mahdollisesti jopa öljyvuotoihin, jotka voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa moottorivaurioita.

Toisinaan öljyvuotojen syynä on huonosti asennettu tai löysä öljynsuodatin. Moottoriöljy kiertää moottorin sisällä tietyn paineen alaisena, joten väärin asennettu suodatin voi johtaa öljyvuotoihin. On tärkeää varmistaa, että suodatin on oikein asennettu ja tiukasti paikallaan välttääksesi mahdolliset öljyvuoto-ongelmat.

Vääränlainen öljynsuodatin voi aiheuttaa öljyvuotoja, jos se ei ole tiivis ja päästää liikaa moottoriöljyä läpi. On tärkeää valita oikeanlainen suodatin, jotta moottorin toiminta ja suorituskyky eivät kärsisi.

Lisäksi tyhjennystulppa on kulunut

Tyhjennystulppa on tärkeä osa auton moottorijärjestelmää, sillä se mahdollistaa vanhan moottoriöljyn poistamisen ja uuden lisäämisen. Tämän prosessin aikana tyhjennystulppa voi kuitenkin kulua, mikä voi johtaa öljyvuotoihin ja muihin ongelmiin. Siksi on suositeltavaa vaihtaa tyhjennystulppa jokaisen öljynvaihdon yhteydessä ja asentaa siihen uusi aluslevy, joka tiivistää sen öljypohjaan.

Jos huomaat öljyvuotoja auton alla, kannattaa tarkistaa tyhjennystulpan kunto ja vaihtaa se tarvittaessa uuteen. Jos tarvitset uuden tyhjennystulpan, voit löytää sellaisen Trodo sivustolta.

Viallinen venttiilikannen tiiviste

Venttiilikannen tiiviste on tärkeä osa moottoria, sillä se estää öljyn vuotamisen moottorin yläosaan. Se on valmistettu kumista, korkista tai silikonista ja kestää altistumista suurelle paineelle ja kuumuudelle. Ajan myötä se voi kuitenkin kulua ja halkeilla, mikä voi aiheuttaa äkillisiä öljyvuotoja.

Jos huomaat moottorisi vuotavan öljyä ylhäältä päin, kannattaa tarkistaa venttiilikannen tiiviste mahdollisten ongelmien varalta.

Voit löytää uudet tiivisteet Trodo sivustolta tai voit tutki Black Friday auton varaosien ostamiseen edullisesti.

Öljypohjan tiiviste on kulunut

Yksi yleisimmistä öljyvuodoista johtuu vanhentuneesta öljypohjan tiivisteestä. Tiivisteen tehtävä on estää moottoriöljyn vuotaminen moottorin ja öljypohjan välistä. Jos huomaat öljyvuotoa tiivisteen kohdalta, se saattaa viitata siihen, että on aika vaihtaa se uuteen.

Kuinka löydät öljyvuodot?

Yksi helpoimmista tavoista on käyttää mittatikkua ja mitata moottorin öljytaso. Jos mittatikun öljytaso näyttää olevan MIN-merkin alapuolella, se voi olla merkki vuodosta. Sininen savu konepelliltä ja voimakas palava haju moottorin käydessä ovat myös tavallisia merkkejä vuodosta.

Öljyvuodon tunnistaminen on helppoa, kun tiedät, mitä etsiä. Ensimmäiset merkit ovat näkyvät pisarat tai roiskeet auton alla. Jos ne ovat tummanruskeita tai keltaisia, se on öljyvuoto, ja jos ne ovat vaaleanpunaisia, tällöin automaattivaihteistosta vuotaa joko vaihteistoöljyä, ohjaustehostinnestettä tai jarrunestettä.

Palavan öljyn haju leviää moottorista

Autossasi tulisi näkyä vain puhdasta savua pakoputkesta, eikä mistään muualta. Jos autoosi on muodostunut öljyvuoto, pakosarjassa voi olla öljyvuotoja, mikä tuottaa auton ulkopuolelle savua ja palanutta moottoriöljyn hajua. Tämä haju leviää yleensä auton ulkopuolelle, mutta se saattaa tunkeutua myös sisään ilmanvaihtoaukkojen kautta. Jotta vältetään hapenantureiden ja tiivisteiden vaurioituminen, ongelma tulee tarkistaa ja korjata mahdollisimman pian.

Moottorin ylikuumeneminen on monille autoilijoille yleinen huolenaihe, mutta onneksi se on usein helppo korjata. Kun moottori ylikuumenee, tiedät sen tyypillisesti kuulemalla rummutusääniä.

Jos huomaat tämän tapahtuvan autossasi, on tärkeää pysähtyä ja antaa moottorin jäähtyä ennen kuin jatkat matkaasi. Varmista myös, että moottorisi jäähdytinnesteet ovat riittävät ja että kaikki letkut ja tiivisteet ovat ehjiä.