Ihmiset 

Joni Lauronen kuvailee Ski Patrolien työtä kaiken kattavaksi asiakaspalveluksi, joka tapahtuu sekä rinteissä että niiden lähialueilla. Kuva: Maaria Haikola

Ski Patrolit ovat apuna sujuvassa laskettelukokemuksessa – rinneturvallisuutta edistetään Vuokatissa monin tavoin

Ski Patrolit ovat rinteiden asiakaspalvelijoita, joiden tehtäviin kuuluu muun muassa laskettelijoiden neuvominen ja ensiaputilanteissa auttaminen. Katso videolta, miksi Ski Patroleita tarvitaan!

Vuokatinrinteillä laskee talvisin punakeltaisiin takkeihin pukeutuneet Ski Patrolit, jonka jäsenet tunnistaa puvussa olevista keltaisista plusmerkeistä. Heidän tehtävänään on opastaa ja neuvoa laskettelijoita sekä edistää rinneturvallisuutta.

Sotkamolainen Joni Lauronen kuvailee Ski Patrolien työtä kaiken kattavaksi asiakaspalveluksi, joka tapahtuu sekä rinteissä että niiden lähialueilla. Ski Patrolit kuuluvat Vuokatissa osaksi rinnetyöntekijöiden joukkoa, joka pitää huolen sujuvasta laskettelupäivästä.

– Ylipäätään Ski Patrol-työn merkitys on palvella rinnealueen käyttäjiä mahdollisimman monipuolisesti. Me liikumme rinteissä suksilla ja moottorikelkalla, ja huomioimme sen aikana esimerkiksi mahdollisia vaaranpaikkoja, hän kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ski Patrol esimerkiksi merkkaa tai poistaa tykky- tai tykityslumen takia painuvia oksia ja puita. Jos lumi on jossain kohtaa vähissä ja maata näkyvissä, alue rajataan siten, etteivät laskijat ajaudu vaaralliseen paikkaan.

Turvaverkoilla suojataan esimerkiksi hoidetun rinteen reunaa, jos siinä on riski laskea pois rinteestä ja törmätä sen ulkopuolella olevaan kiinteään esteeseen. Ski Patrolit huolehtivat päivittäin, että pylväiden törmäyspehmusteet ja esimerkiksi rinteestä paljastuneiden kivien eteen laitetut merkkikepit ovat paikoillaan.

Ski Patrolit liikkuvat laskettelurinteillä sekä suksilla että moottorikelkalla. Heidät tunnistaa hyvin punakeltaisista asuista sekä oransseista kypäristä. Kuva: Maaria Haikola

Ski Patroleilla on tärkeä tehtävä havainnoida ensiaputapauksia ja olla mukana auttamassa loukkaantuneita laskettelijoita muiden rinnetyöntekijöiden kanssa.

Lauronen kertoo, että pääosin tieto onnettomuuksista tulee rinteiden henkilökunnalle toisilta asiakkailta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Monesti kaatumistapauksissa joku laskettelijoista jää potilaan luokse, kun muut laskevat hakemaan meitä apuun, hän selittää.

Mitä enemmän koulutettuja Ski Patroleita liikkuu päivän aikana rinteillä, sitä paremmin ja nopeammin he pystyvät huomaamaan tapauksia, Lauronen sanoo. Työvuorojen vaihdoissa liikutaan tarkoituksella eri moottorikelkkareittejä pitkin, eikä sallituilla rinteillä ole Laurosen mukaan yhtään paikkaa, joka jäisi valvomatta.

Siitä olemme saaneet paljon kehuja, kun apu on ollut nopeasti saatavilla.

Rinnepäällikkö Lassi Pikkarainen kertoo, että Ski Patrolien työ tapahtuu suurimmaksi osaksi vapaaehtoisvoimin, mutta Vuokatinrinteillä toimii kauden aikana myös muutama palkattu Ski Patrol. Heidän lisäkseen vuoroon voivat ilmoittautua myös muilta paikkakunnalta vierailevat Ski Patrolit.

Sesonkiaikana rinteessä olisi Pikkaraisen mukaan hyvä olla päivittäin ainakin yksi Ski Patrol.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Heitä ei kuitenkaan voi koskaan olla liikaa, hän toteaa.

Ski Patrolina voi toimia vain kurssin käynyt, vähintään 20-vuotias laskettelija. Kursseja järjestää Suomen hiihtokeskusyhdistys, ja yhteensä Suomessa on tällä hetkellä noin 150 Ski Patrolia. Vuokatissa järjestetään Ski Patrol -kurssi 9.–10. joulukuuta.

Katso videolta, minkä takia Ski Patroleita tarvitaan laskettelukeskuksissa:

Video: Maaria Haikola

Laskettelurinteiden turvallisuus lähtee Pikkaraisen mukaan liikkeelle toimivista lasketteluvarusteista sekä rinnesääntöjen noudattamisesta.

– Ja jos rinne on suljettu, se on silloin suljettu, eikä sinne saa mennä. Siellä voi olla lumetus tai huoltotyö käynnissä, Pikkarainen muistuttaa.

Laskettavat rinteet tulee valita myös oman taitotasonsa mukaisesti. Usein laskettelija menee liian vaativaan rinteeseen, josta hän ei välttämättä pääse itse liikkumaan pois.

– Niissä tapauksissa Ski Patrolit voivat ottaa laskijan esimerkiksi kelkan kyytiin ja tuoda loivemmalle mäelle. Siitä olemme saaneet paljon kehuja, kun apu on ollut nopeasti saatavilla, Joni Lauronen kertoo.

Vuokatinrinteillä laskee talvisin punakeltaisiin takkeihin pukeutuneet Ski Patrolit, jonka jäsenet tunnistaa puvussa olevista keltaisista plusmerkeistä. Kuva: Maaria Haikola

Lauronen on ollut mukana Ski Patrol -toiminnassa viitisen vuotta ja työskennellyt Vuokatinrinteillä lähes koko 2000-luvun ajan. Tulevana laskettelusesonkina hän toimii Ski Patrolina muiden töidensä ohella.

Mielekkyyttä tehtäviin luo Laurosen mukaan oma kiinnostus rinneturvallisuuteen sekä siihen liittyvään pelastus- ja ensiaputoimintaan.

– Tässä täytyy olla kiinnostusta palvella asiakkaita monelta eri näkökulmasta. Kyllä se puhtaasti on aika täydellistä asiakaspalvelutyötä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä