Paikallisuutiset

Pihlajalinnan Kainuun vastaava lääkäri nauttii luonnossa ulkoilusta. Päivittäinen ulkoilu auttaa jaksamisessa ja parantaa unen laatua, Pantti muistuttaa. Kuva: Noora Limnell

Palautumiseen panostaminen on avain sujuvampaan arkeen

Palautuminen on tärkeä osa sujuvaa arkea. Lomalla on hyvä hetki miettiä, miten omaan arkeen saisi enemmän hyvinvointia parantavia asioita, jotka auttavat jaksamaan paremmin.

Elämäämme kuuluu paljon kuormittavia stressitekijöitä: työtä ja opiskelua sekä siihen yhdistyvä henkilökohtainen elämä. Arki voi olla aikamoista aikatauluttamista, eikä lepotaukoja välttämättä tule riittävästi. Stressi alkaa, elimistön kortisolitasot nousevat.

Pieni stressi auttaa meitä toimimaan, mutta elimistön on tärkeää myös palautua kunnolla, Pihlajalinna Kainuun vastaava lääkäri Marjo Pantti muistuttaa.

– Palautuminen on tärkeää aivojen kannalta, jotta mieli ja muisti toimii. Palautuminen vaikuttaa myös aineenvaihduntaan. Stressi voi aiheuttaa turvotusta, suoli ei toimi, ruoka ei maistu, mutta painoa kertyy, Pantti sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi merkki palautumisen tarpeesta on ruokahalun menettäminen sekä yöunien häiriintyminen.

– Yksi perusmittari on, tuleeko uni helposti illalla ja oletko herätessäsi virkeä. Jos yöllä heräilee paljon, se voi kertoa liiallisesta kuormituksesta.

Huolestuttava merkki on, jos arjessa alkaa unohdella tavallisia asioita, kuten avaimia tai nimien muistaminen hankaloituu.

Moni voi koittaa lieventää stressiä alkoholilla ja lomalla korkki voi napsahtaa auki vielä useammin. Alkoholilla on kuitenkin huono vaikutus palautumiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lomalla alkoholia saa ja voi nauttia, mutta kohtuudella. Mieluummin joissakin tilaisuuksissa, kuin pienempiä määriä päivittäin. Alkoholi poistaa kehosta nestettä, mikä voi aiheuttaa kesäkuumassa huonovointisuutta. Se myös vaikuttaa yöuneen huonontavasti, Pantti sanoo.

Marjo Pantti ja Nina Repo lenkkeilemässä Vuokatinvaaran maisemissa. Kuva: Noora Limnell

Arkeen on hyvä mahduttaa useita pieniä palautumishetkiä, mutta olisi hyvä, että ainakin kerran vuodessa saa pidemmän palautumisjakson, jolloin ehtii oikeasti levätä ja ladata akkuja.

– Laissa on määritelty vuosiloman pituudeksi vähintään kaksi viikkoa. Monesti ensimmäinen viikko menee univelkojen nukkumiseen ja työasioiden unohtamiseen. Toinen viikko on sitten se, mikä palauttaa plussan puolelle. Seuraavat viikot palauttavat vielä enemmän, Pantti sanoo.

Olisiko lomaviikot sitten järkevämpi pitää yhteen putkeen, vai siellä täällä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se on aika yksilöllistä. Osalle sopii hyvin pitkä pätkä, toisille on parempi se, että on lyhyitä lomapätkiä useammassa osassa. Jos loman pätkii pieniin osiin, niin yhden pätkän olisi hyvä olla ainakin se kaksi viikkoa.

Palautuminen kannattaa pitää mielessä myös lomaa suunnitellessa. Jos on liian kuormittunut, ei loma-aktiviteeteista välttämättä jaksa nauttia niin hyvin.

Asiantuntijat suosittelevat pitämään lomalla taukoa myös jatkuvasta älypuhelimen räpläämisestä.

– Puhelimeen tulee todella paljon informaatiota sekä sosiaalista painetta. Asiantuntijat suosittelevat pitämään lomalla taukoa somesta, tai ainakin vähentämään sen käyttöä. Tämä tuo aivoille rauhallista ja luovaa aikaa ajatella sekä työstää ajatuksia, Pantti sanoo.

Marjo Pantti muistuttaa, että riittävä unensaanti on kaiken a ja o. Kuva: Noora Limnell

Loma on hyvä hetki tarkastella omaa arjen hyvinvointia. Jos arki on liian kuormittavaa, ilman muutoksia vuosiloman hyödyt kestävät vain muutamia viikkoja, loman jälkeen. Miten omaa arkea voi sitten parantaa?

Pantti muistuttaa, että uni on kaiken a ja o.

– Unta pitää tulla riittävästi. Arjessa on hyvä pitää tauoista kiinni: työpaikan kahvitauolla otetaan oikeasti selkeä tauko töiden teosta. Etenkin näyttöpäätteellä työskentelevien olisi hyvä pitää taukoa myös laitteista sen aikaa. Kännykkä tuo paljon ärsykkeitä aivoille, eikä sen selaaminen kahvitauolla ole palauttavaa.

Yksi merkittävä tekijä on liikunta. Päivittäinen ulkoilu auttaa jaksamisessa ja parantaa unen laatua, vaikka ei raskasta hikiliikuntaa jaksaisikaan.

– Kolmas tekijä on ravitsemus, eli katso mitä syöt. Lomalla kun ei ole arjen paineita, ehtii kokata ehkä enemmän ja terveellisemmin.

Omaa hyvinvointia lisäävät myös ne asiat, jotka tuovat itselle hyvää mieltä.

– Se voi olla kulttuuria, urheilua, ystävien tapaamista. Lomalla voi miettiä, että miten näitä hyviä asioita saisi arkipäiviin lisää, jotta jaksaa paremmin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä