Paikallisuutiset

Myyntipiste ja tuotantotilat Vuokatin Viinillä sijaitsevat Vuokatin Hovilla. Yrittäjä Nils Colliander suunnittelee pitävänsä siellä kesäsunnuntaisin kahviota. Kuva: Maaria Haikola

Noin tuhannen omenapuun sato siideriksi – omenien kypsyys selvitetään erikoisella tavalla

Vuokatin Viini valmistaa siideriä, mehuja ja hilloja Sotkamossa käyttäen raaka-aineinaan kainuulaisia marjoja ja hedelmiä.

Tuhatkunta omenapuuta, jonka sadosta saadaan vuodessa 4 000–5 000 litraa mehua. Yrittäjä Nils Colliander kertoo, että Vuokatin Viinin omenatarha on tässä mittakaavassa Suomen pohjoisin omenatarha.

Pohjoisessa valoisuus edistää kasvua, mutta riskeiksi muodostuvat sääolosuhteet sekä kylmä ilmanala, jolloin omena ei kypsy isokokoiseksi.

Omenasadon määrä ja tuotannon omavaraisuus vaihtelevat vuoden mukaan. Kesällä 2020 Päivö-myrsky pyyhkäisi läpi Määttälänmäen omenatarhan sekä mansikkamaiden, joita Colliander viljelee yhdessä Tero Huuskon kanssa. Kymmenen myrskyminuuttia tuhosi omenapuita, ja rakeet veivät mansikan- ja omenankukat mennessään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se todella murskasi kaiken, Colliander kuvailee.

Tuolloin loppuvuoden tuotannon pelasti aiemman sadon pakasteet – satakunta myrskystä säilynyttä omenaa ei montaa pullollista siideriä synnyttänyt. Myrskytuhojen tilalle istutetut uudet omenapuut tuottavat jälleen satoaan.

Siementen väristä voidaan sanoa, onko omena kypsä poimittavaksi.

Vuokatin Viinin omenasiiderin ja mehujen tuotanto on ympärivuotista: siiderieriä tehdään vuoden aikana neljä, parituhatta pulloa kerrallaan.

Juomaan käytetään hapokkaita omenalajeja, kuten Lepaan Melonia, Antonovkaa ja syysomena Grenmania. Päälajina on elokuussa kypsyvä kesäomena Norland.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parimetriset omenapuut kukkivat touko–kesäkuun taitteessa. Kypsyys tarkastetaan halkaisemalla ja levittämällä omena.

– Siementen väristä voidaan sanoa, onko se kypsä poimittavaksi, Colliander kertoo.

Vuokatin Viinin työntekijä Viktoriia Saratova lisää marjasosetta kehikkoihin, josta painopakkalaite puristaa sen mehuksi. Nyt on vuorossa mansikkamehun puristaminen. Kuva: Maaria Haikola

Omenat poimitaan käsin säkkeihin varoen, jotteivat ne mustu. Poimitut omenat puristetaan kehikkojen avulla mehuksi ja osa pakastetaan heti myöhempää käyttöä varten.

– Omenaa ei tarvitse puristusta varten millään tavalla lämmittää tai entsymoida. Se murskataan, jonka jälkeen hetki odotetaan, kunnes mehui alkaa valumaan, hän selittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuokatin Viinin siideri tehdään lähes sataprosenttisesti vähäsokerisesta omenamehusta.

– Me saamme usein kommenttia, ettei juoma ole kuin kaupan siideri. Näinhän se on, kun siinä ei olekäytetty lainkaan esanssia.

Katso videolta, kuinka Vuokatin Viinin työntekijä Viktoriia Saratova puristaa marjasosetta mehuksi:

Video: Maaria Haikola.

Siiderinvalmistus ja käymisprosessi vaativat matematiikkaa: yksi alkoholiprosentti tarvitsee syntyäkseen 17 grammaa sokeria, joten omenamehun sokeripitoisuus pitää arvioida huolella. Juoma lähtee pulputtamaan hiivan ja sokerin reagoidessa jo muutamassa tunnissa.

Juoman annetaan käydä mahdollisimman korkeaan alkoholipitoisuuteen, jonka jälkeen pitoisuus säädetään omenamehulla 4,7 prosenttiin.

Juomasta otetaan sakat pois, ja sitä suodetaan ja kirkastetaan. Kaikki Vuokatin Viinin tuotteet ovat vegaanisia, siellä niissä ei käytetä eläinperäisiä kirkasteita. Tuote suodatetaan myös pullotuksen yhteydessä. Valmistusprosessi kestää kuukausia.

– Se ei ole mitään pikasimaa. Omena ja herukat käyvät kaikista hitaimmin, Colliander sanoo.

Myyntipiste ja tuotantotilat Vuokatin Viinillä sijaitsevat Vuokatin Hovilla. Kesäsunnuntaisin Collianderilla on suunnitelmissa järjestää juhannuksen jälkeen kahviota, jossa tarjoillaan ukrainalaisten valmistamia leivonnaisia ja suklaita. Kesäkahvion ohjelmasta vastaavat ukrainalaiet viulustit kepeällä musiikillaan.

Kahviosta tiedotetaan tarkemmin yrityksen Facebook-sivuilla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä