Vakuudellisella lainalla ei ole ylärajaa – tiesitkö nämä?

Vakuudellisella lainalla on monia ominaisuuksia, jotka on hyvä tietää ennen lainanhakuprosessiin ryhtymistä.

Laina on yksi mahdollinen vaihtoehto sellaisiin tilanteisiin, joissa omat säästöt eivät riitä tai niitä ei halua käyttää jonkin investoinnin toteuttamiseen. Tällaisia suurempia hankintoja ovat esimerkiksi asunto, mökki tai auto, mutta lainaa saatetaan ottaa myös pienempien ostosten toteuttamiseen.

Vakuudellista lainaa haetaan isommille summille, yleensä 10 000 eurosta ylöspäin. Vakuudellisella lainalla on myös alaraja, joka on usein useampia tuhansia euroja. Vakuudeton laina puolestaan sopii pienemmänkin investoinnin toteuttamiseen, mutta sitä voi hakea enintään 60 000 euroa.

Vakuudellinen laina – 4 keskeistä ominaisuutta

1. Vakuudellisen lainan saaminen vaatii nimensä mukaisesti vakuuksia tai takaajia.

Vakuudellisuus tarkoittaa lainassa sitä, että mikäli velallinen ei jostain syystä kykene maksamaan lainaansa takaisin, pankilla on olemassa takuu, jonka realisoimisen kautta se saa rahansa takaisin. Vakuutena voi toimia esimerkiksi asuntolainalla ostettu asunto tai auto. Opintolainaan ja ensiasunnon ostamiseen tarkoitettuun ASP-lainaan riittää puolestaan pelkkä valtiontakaus.

Mikäli vakuudellinen laina tarvitsee henkilötakausta, takaajaksi suostunut henkilö sitoutuu maksamaan lainan takaisin siinä tapauksessa, ettei velallinen kykene tekemään sitä itse.

2. Vakuudelliselle lainalle ei periaatteessa ole olemassa ylärajaa.

Vakuudellista lainaa on mahdollista saada kuinka suurelle summalle tahansa hakijan maksukyvystä ja pankin harkinnasta riippuen. Lainanhakijan täytyy yleensä kertoa pankille hyvin täsmällisesti, mihin lainarahat aiotaan käyttää. Näin pankki voi pohtia lainaan tarvittavia vakuuksia.

3. Vakuudellisen lainan korko on alkaen 3 % + 12 kk euribor.

Vakuudellisessa lainassa on yleisesti ottaen melko matala korko, koska pankin riski vakuudellisessa lainassa on pienempi vakuuden asettamisen vuoksi. Yleisen korkoindeksin lisäksi vakuudellisen lainan korkoon vaikuttavat haettu lainasumma sekä laina-aika ja lainanhakijan maksukyky. Lainatarjouksia tarkasteltaessa huomio kannattaa kiinnittää erityisesti todelliseen vuosikorkoon, johon sisältyvät kaikki lainan kulut.

4. Vakuudellisen lainan hakuprosessi on hitaampi kuin vakuudettoman lainan.

Vakuudellista lainaa harkittaessa on hyvä huomioida, että lainanhakuprosessi vaatii hieman enemmän aikaa ja vaivaa suhteessa vakuudettomaan lainaan. Vakuudetonta lainaa voi sen sijaan saada nopeasti ja yhdellä netissä tehtävällä hakemuksella tavoittaa kerralla useita lainanmyöntäjiä.

Kilpailuta vakuudellinen laina ennen lainapäätöstä

Olipa lainantarpeesi minkä suuruinen tahansa, lainaa ei kannata ottaa enempää kuin on tarpeellista. Laina tulee suhteuttaa omaan maksukykyyn ja budjetoida takaisinmaksu huolellisesti, jotta talouden tasapaino pysyy yllä eikä lainan maksaminen takaisin kuormita talouttasi liikaa.

Olipa kyseessä vakuudeton tai vakuudellinen laina, kannattaa se aina kilpailuttaa, jotta löydät varmasti omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan lainan. Suomalainen lainavertailupalvelu Sortter kilpailuttaa lainat helposti, nopeasti ja maksuttomasti. Esitämme saamasi lainatarjoukset aina edullisuusjärjestyksessä, eikä pelkkä lainojen kilpailuttaminen sido sinua ottamaan lainaa.

Näin lainan kilpailuttaminen Sortterilla etenee:

1.Lähetä hakemus netissä.

2.Vertaile saamasi lainatarjoukset.

3.Valitse tarpeisiisi parhaiten sopiva laina.

4.Saat rahat tilillesi.