Kulttuuri

Laakajärven yhteisöpuutarhan kesän kohokohta on yhteisöpuutarhan satojuhla heinäkuussa.

Sotkamon kylillä tapahtuu kesällä – Heinämäen Huovispäivä on suuri ponnistus

Sotkamon virkeät kylät aktivoituvat kesän myötä.

Yksi suurimmista ponnistuksista on ilmainen koko perheen tapahtuma, Heinämäen Huovispäivä lauantaina 8. heinäkuuta. Kyläseura järjestää tapahtuman ensimmäistä kertaa sotkamolaiskirjailija Veikko Huovisen kunniaksi.

Heinämäen kyläseuran puheenjohtaja Kari Kivistö kertoo, että tapahtumaan saapuu kahden sukupolven Huovis-näyttelijät, muun muassa Lampaansyöjät-elokuvasta ja Konstan Pylkkerö -tv-sarjasta tuttu Heikki Kinnunen sekä tuoreessa Hamsterit-elokuvassa Tellun roolin näytellyt Vilma Kinnunen.

– Heikki lupasi kertoa paljon anekdootteja ja muistoja monista rooleista ja kohtaamisista Huovisen kanssa. Hän on 70-luvulta alkaen ollut tekemässä Huovista, juttua riittää varmaan koko päiväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vilma puolestaan on upea nuori näyttelijä, jolta varmasti löytyy tuoretta näkökulmaa Huovisen teksteihin, hahmoihin ja huumoriin. Kuultaisiinkohan häneltäkin hauskoja tarinoita kuvauksien kulisseista, aprikoi Kivistö.

Havukka-ahon ajattelija, Konsta Pylkkänen, herää henkiin sotkamolaisen Hannu Väyrysen esittämänä.

– Hannulta kuullaan erikoisen lyhyitä Huovispäivä-monologeja. Tärkeintä on, että hän kulkee ihmisten seassa poristen sinisiä ja universumin kokoisia ajatuksia, Kivistö naurahtaa.

Lisäksi vanhan ajan käsityöt pääsevät esille tuohitöiden, ruokopillien ja kehruun merkeissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sehän on kainuulaista perinnettä parhaasta päästä, kun mennään historiassa taaksepäin Huovisen aikoihin.

Tapahtumassa on myynnissä myös kainuulaisia tuotteita. Yksin ei kyläseura tapahtumaa järjestä, vaan tapahtuma toteutetaan hyvässä yhteistyössä Sotkamon kunnan ja Veikko Huovinen -seuran kanssa.

– Huovis-seuran kautta olemme olleet Veikon perillisiin yhteydessä, että on ok järjestää tilaisuus, jossa on yhdessäoloa ja vanhan ajan markkinatunnelmaa. Se on tosi kiva.

Kyläseura sai Huovispäivään avustuksen Taiteen edistämiskeskukselta. Sen turvin järjestetään muun muassa linja-autokuljetus Sotkamosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luonnollisesti tapahtuman ruokapuolen kruunaa Lampaansyöjien hengessä valmistettava rosvopaisti.

– Siitähän se kaikki itse asiassa lähti. Kun haimme avustusta tilaisuuden järjestämiseen, oli ensimmäisenä mielessä rosvopaisti, koska kylällä on lampaita. Siitä tuli sitten mieleen Heikki Kinnunen ja Veikko Huovinen, Kivistö taustoittaa.

Lisää aiheesta

Muillakin kylillä tapahtuu. Nuaskylän Nuorisoseura osallistuu muun muassa Avoimet kylät -tapahtumaan ja avaa seurantalo Päivärinteen ovet Pohjavaaralla lettukahvittelun ja lautapelien merkeissä 10. kesäkuuta.

Laakajärven kylän kesän kohokohta on yhteisöpuutarhan satojuhla lauantaina 22. heinäkuuta, johon on tarkoitus myös yhdistää talonpoikaisesinenäyttely. Tarjolla on ruokaa kauden kasviksista, juomaa, kahvia, musiikkia sekä hyvää seuraa. Lisäksi kyläyhdistys opastaa yhteisöpuutarhan perustamiseen ja ylläpitoon.

Sunnuntaina 23. heinäkuuta Sotkamo-Seura järjestää Tipasojalla kalastusaiheinen kylätapahtuman Pungankosken laavulla. Tarjolla on kalastustietoa ja -vinkkejä, kyläyhdistys pitää kioskia. Mukana on myös Kainuun vapaa-ajan kalastajien kalakummit.

Myös Naapurinvaaran kylällä tapahtuu. Keväällä kyläyhdistys osti lisää hiekkaa venesataman uimarannalle, joka on kesäisin aktiivisessa käytössä niin kyläläisten kuin turistienkin taholta. Myös vieraslajien torjunta jatkuu Naapurinvaaran valtakunnallisesti arvokkaissa maisemissa. Lauantaina 5. elokuuta Toimelassa on luvassa kylätapahtuma, johon kuuluu kirpputori, kahvio ja muuta ohjelmaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä