Kulttuuri

Tiivis yleisömeri sai nauttia livemusiikista Marjex Stadionilla viime heinäkuussa.

Kulttuuri kuuluu Sotkamon kesään – tapahtumakalenterissa ei tyhjiä tiloja liiemmin ole

Kulttuuritapahtumat ovat vakinaistaneet paikkansa Sotkamossa. Tämänkin kesän tapahtumakalenteri on täyttynyt rivakasti.

Viime vuonna Sotkamossa juhlittiin pitäjän 375-vuotista taivalta ennennäkemättömän kattavan kulttuurikimaran merkeissä. Osa juhlavuoden tapahtumista jäi elämään tuleviksi vuosiksi, ja tänäkin kesänä Sotkamossa tapahtuu niin kirkonkylän liepeillä, Vuokatissa kuin perukan kylilläkin.

– Näyttäisi siltä, että koko kesän ajan on joka välissä tapahtumia. Tapahtumakalenterissa ei hirveästi tyhjiä tiloja ole, toteaa Sotkamon kunnan kulttuurituottaja Marko Karvonen.

Kesäkausi startataan koko kansan hyvinvointiviikonloppuna 10.–11. kesäkuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lauantaina 10. päivä Hiukassa järjestetään erilaisia harrasteisiin liittyviä juttuja. On sekä kulttuuria että ruumiin kulttuuria.

Lauantain ohjelmassa on muun muassa maalaus- ja valokuvaustyöpaja, tanssiesityksiä ja joogaa. Sunnuntaina Hiukan rantalavalle nousevat Satu Suhonen ja Matti Halmetvaara Elämäni laulut -konsertin merkeissä. Konsertin yhteydessä pidetään myös Hiukka laulaa -yhteislauluhetki.

Yhteislauluhetkiä pidetään pitkin kesää, ja osassa laulattajana on paikallisia, osassa valtakunnallisesti tuttuja muusikoita.

Kesätunnelmaa ja yleisömerta Mira Luodin keikalla, joka pidettiin Hiukan maisemalavalla viime heinäkuussa.

Sotkamolainen Veikko Huovinen jätti suomalaiseen kirjallisuuteen lähtemättömän jäljen huumorillaan. Huovisen jalanjäljissä järjestetään huumorifestivaali 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Huumorin lajit olivat Huovisella hyvin hanskassa. Sitä perintöä on hauska viedä eteenpäinkin, Karvonen naurahtaa.

Festivaalin ohjelmassa on muun muassa keskustelut Huumori politiikassa sekä Huumori kuntien markkinoinnissa.

Perjantaina 30. kesäkuuta Marjex Stadionilla esiintyy muun muassa Mieskuoro Huutajat. Lisäksi maailmankuulu stand up -koomikko Ismo Leikola heittää stadionilla kesäillan spesiaali -show’n 1. heinäkuuta. Festivaalilla on tarjolla myös teatteria, muun muassa Topi Mikkola esittää Rosa Liksomin monologeja ja sotkamolainen Hannu Väyrynen Konsta Pylkkästä.

Huumorifestivaalin yhteydessä avataan Huovishuoneelle valokuvanäyttely elokuvasta Hamsterit (2023).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesän konserteissa esiintyy muun muassa Rap-yhtye Mouhous, joka saapuu Vuokatin nuortentapahtumaan 21. kesäkuuta. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

– Se on tosi iso juttu nuorille, koska heille ei ole paljoa ollut tällaisia tapahtumia. Nostetaan myös nuorille erilaisia juttuja säännöllisemmin jatkossa, Karvonen lupaa.

Nuorisomusiikkia on luvassa myös pesäpallon Itä–Länsi-tapahtuman iltabileissä Vuokatti Areenalla 5. elokuuta, jolloin esiintyy Sexmane.

Juhannusaattona Naapurinvaaran Huvikeskuksessa tanssikansaa viihdyttää perinteiseen tapaan Kake Randelin. Napiksen kesän tähti-iltaa 8. heinäkuuta tähdittää Juha Tapio. Tansseja riittää tasaiseen tahtiin pitkälle syksyyn.

Marjex Stadion-teatterissa nähdään kesällä heinäkuun 5. päivä ensi-iltansa saava Huovisen Erikoiset, joka on sotkamolaiskirjailijan novellikokoelmaan perustuva, Ilkka Heiskasen ohjaama ja dramatisoima kesäteatteriesitys. Heiskasen lisäksi Sotkamossa näyttämölle nousevat heinäkuun aikana Mari Perankoski, Jouni Hynynen ja Heikki Vihinen.

Heinäkuun 15. päivä alkaen Sotkamon torilla ja satamassa järjestetään tapahtumia kesälauantaisin. Luvassa on musiikkia, erilaisia näytöksiä, tanssia ja myyjäisiä.

– Kaikkina neljänä kesälauantaina on monipuolista ohjelmaa kaiken ikäisille, Karvonen kertoo.

Perinteistä Sotkamo-päivää vietetään maanantaina 24. heinäkuuta, mutta jo edeltävänä viikonloppuna järjestetään konserttia ja muita pienempiä tapahtumia.

Sotkamon kulttuuritalo Aatos on kesän ajan remontissa ja taidenäyttelyt siirtyvät Missio Galleriaan, Sotkamon torin laidalle. Heinäkuun loppuun asti galleriassa on esillä palkitun suomalaisen valokuvaajan Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely.

Mielenkiintoinen tulee olemaan myös Sotkamon keskustan, Vuokatin ja Tipasojan alueella 14.–23. heinäkuuta toteutettava #Holiday365 -taidenäyttely. Kymmenkunta taiteilijaa pitää yhteisönäyttelyn, jossa perehdytään vapaa-aikaan, turismiin ja työhön.

– Taustalla oleva Porin kulttuurisäätiö on aiemmin tehnyt näyttelyt Helsinkiin ja Turkuun, Karvonen kertoo.

Tipasojan lisäksi myös muilla sivukylillä, kuten Ontojoella, Heinämäellä ja Juurikkalahdessa nähdään Heidi Kilpeläisen ja Sanna Vihannon taidetta.

– Heillä on ollut mahtavia ideoita. Tuntuu tosi hyvältä, mitä kaikkea he ovat kylille kehitelleet, Karvonen riemuitsee.

Club for Fiven esiintymisen loppuhuipennus sijoittui Hiidenportin rotkolaaksoon viime vuoden elokuussa.

Elokuun 20. päivä järjestettävän Hiidenportin kansallispuiston konsertin esiintyjää ei vielä kesäkuun alussa julkaistu.

Viime kesänä kansallispuistossa konsertoi Club For Five. Konsertti oli menestys niin puitteiltaan kuin yleisömäärältään. Suomen luonnon päivänä 26. elokuuta myös Tiilikkajärven kansallispuistoon pääsee tutustumaan opastuksen avulla.

– Toivotaan, että ihmiset kävisivät tutustumassa molempiin kansallispuistoihimme elokuun aikana, Karvonen sanoo.

Sotkamon kesän tapahtumia on kätevä seurata viime vuonna lanseeratusta Sotkamo App -sovelluksesta. Karvosen mukaan sovellus on otettu hyvin vastaan ja sen käyttäjämäärä lasketaan tuhansissa.

– Se valaa kyllä uskoa, ja haluamme kehittää sovellusta edelleen. Siitä on selkeästi tykätty.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä