Näin korot muuttuvat vuonna 2024 – huomioi tämä rahoituksen hakemisessa

Suomessa euribor on yleisin lainojen viitekorko, joten sen laskut ja nousut vaikuttavat asuntolainojen ja kulutusluottojen kokonaiskustannuksiin. Vuoden 2023 aikana nousseet korot vaikuttivat moneen kotitalouteen, mutta miltä tilanne nyt näyttää?

Korkojen ja hintojen nousu on heikentänyt monen palkansaajan maksukykyä, sillä hinnat ja myös korot ovat nousseet kiihtyvämmällä tahdilla palkkoihin verrattuna. Vuoden 2023 aikana 12 kuukauden euribor asettui noin 4 %:n tuntumaan ja tammikuussa 2024 se oli 3,6 %, joten korkeimmista lukemista on jo tultu alaspäin. Tälle vuodelle onkin odotettavissa positiivisempia merkkejä, mikä vaikuttaa myös ulkopuolisen rahoituksen hakemiseen.

Vaikka korkojen odotetaan laskevan, kannattaa lainat silti kilpailuttaa

Monet asiantuntijat ja pankit odottavat, että viimeistään kesällä korot lähtisivät laskusuuntaan: odotusten mukaan 12 kuukauden euribor laskisi alle kolmeen prosenttiin kesän aikana. Myös inflaation ennustetaan pysyvän maltillisena tämän ja ensi vuoden aikana. Ennusteen mukaan tänä vuonna myös palkat todennäköisesti nousevat enemmän kuin mitä hinnat nousevat, joten kotitalouksien ostovoima paranee.

Toki epävarmuutta on ilmassa edelleen, sillä maailman taloustilanteeseen vaikuttavat muun muassa globaalit kriisit. Joka tapauksessa ennusteiden ja odotusten mukaan suunta olisi parempaan päin, mikä helpottaa tilannetta arjen hankintojen ja niiden rahoituksen näkökulmasta.

Laina on joustava ulkopuolisen rahoituksen muoto ajankohtaisiin hankintoihin. Silloin oman talouden kestävyyden säilyttämisen kannalta avaintekijöitä ovat huolellinen budjetointi ja kustannuksiltaan mahdollisimman edullisen lainan varmistaminen. Rahoituksessa tulee huomioida erityisesti eri vaihtoehdot ja lainaehdot: esimerkiksi kulutusluottojen osalta myönnetyissä koroissa voi olla suuriakin eroja eri lainanantajien välillä. Turhien lainakustannusten maksamista voi ehkäistä kilpailuttamalla lainat ennen lainapäätöksen tekemistä.

Sortter tekee kilpailuttamisesta vaivatonta

Lainan hakemisen tueksi Sortter tarjoaa vertailupalvelua, jossa voit yhdellä hakemuksella kilpailuttaa luotonmyöntäjät ja löytää talouteen sopivimman lainan. Palvelu tekee lainojen vertailusta ennen kaikkea helppoa ja nopeaa – voit heti nähdä, mikä vaihtoehdoista on sinulle edullisin.

Viitekoron, kuten euriborin, lisäksi lainan korko muodostuu pankin omasta marginaalista. Todelliseen vuosikorkoon lasketaan mukaan myös muut lainasta syntyvät kustannukset, joten se antaa todenmukaisen kuvan lainan kokonaiskuluista. Sortter järjestääkin lainat aina todellisen vuosikoron mukaan.

Kotimainen lainavertailupalvelu Sortter on reilu, luotettava ja ilmainen palvelu lainojen kilpailuttamiseen. Lopullisen päätöksen voit tehdä nähtyäsi lainatarjoukset: ne on aina räätälöity hakijan mukaan, joten saat kattavan kuvan eri vaihtoehdoista. Epävarmoinakin aikoina voit siis löytää keinoja, joilla hallitset omaa taloutta ja pidät sen tasapainossa. Kilpailuta ulkopuolinen rahoitus ja huolehdi, että rahaa jää enemmän sinulle ja vähemmän pankeille.

Kotimainen Sortter panostaa kirjoittamansa sisällön laatuun ja ajankohtaisuuteen. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Tämän artikkelin on kirjoittanut sisällöntuottaja Teija Välinoro. Lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.