Ihmiset

Lähdetäänkö Laavulle? – baarin nimi on herättänyt vuosien varrella hilpeyttä, yrittäjä Pasi Määttä kertoo

Laavu Bar avasi marraskuussa uuden yökerhopuolen, jossa tanssitaan aamukolmeen asti.

Vuokatissa voi istua laavulle ja tulen loimuun sisätiloissakin: Laavu Barin sisällä nimittäin on paltamolaisista hirsistä kasattu laavu. Sen ääreen voidaan tehdä viikolla tulet, kun väkeä ei ole yhtä paljon paikalla kuin viikonloppuisin.

– Talosta löytyy myynnissä olevia makkaroita, mutta laavulla saa paistaa omiakin, kertoo Laavun yrittäjä Pasi Määttä .

Baarin nimi on herättänyt vuosien aikana hilpeyttä. Määttä kertoo tarinan eräästä asiakkaasta, joka oli houkutellut vaimonsa mukaan laavulle. Talvipakkasiin sopiva retkeilyvaatetus väheni pian sisätiloihin sopivaksi, kun totuus laavun luonteesta paljastui.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Live-esiintymiset vetävät aina eri tavalla porukkaa paikalle."

Viisivuotisjuhliaan viettävä baari laajeni marraskuussa uudella yökerhopuolella, jonne on tehty enemmän tilaa tanssimiseen. Idea yökerhoon syntyi asiakkaiden toiveesta ja tarpeesta: Määttä kertoo, että Vuokatista on puuttunut myöhempään auki oleva illanviettopaikka.

Laavu Night aukeaa perjantaisin ja lauantaisin kello 22 ja on avoinna ainakin aamukolmeen asti. Laavu Bar eli rauhallisempi pubipuoli on avoinna päivittäin kello 18–02. Kiinni baari on vain jouluaattona.

Pubin vanhan tanssinurkkauksen tilalle on tehty tikanheittopaikka, jossa heitetään sunnuntaisin kello 18.15 kaikille avoimet dartsin viikkokisat. Tikanheittotauluja baarissa on yhteensä viisi, ja niiden lisäksi innokkaille pelaajille on biljardipöytä, flipperi sekä kokoelma erilaisia lautapelejä. Viikolla baarissa lauletaan paljon karaokea.

Seinät on myös mahdollista purkaa tikanheittopaikan ympäriltä, jolloin siitä tulee sopiva tila livemusiikin esittäjille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Live-esiintymiset vetävät aina eri tavalla porukkaa paikalle. Torstait ja perjantait olisivat hyviä bändi-iltoja, Määttä pohtii.

Baarin akustiikka korkeine kattoineen ja puumateriaaleineen sopivat hänen mukaansa loistavasti livemusiikin esittämiseen.

Baari laajeni marraskuussa uudella yökerhopuolella, jonne on tehty enemmän tilaa tanssimiseen. Kuva: Maaria Haikola

Laavun henkeä voisi jollain tapaa kuvailla oleskeluun sopivaksi sporttibaariksi: seinällä roikkuu Jymyn pelipaidan lisäksi useampi iso televisioruutu, jotka näyttävät urheilua. Kanavaa voidaan Määtän mukaan toki aina vaihtaa toiveiden mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sisustuksen näkökulmasta katse kääntyy pubin ikkunoiden edessä roikkuvaan tyylikkääseen moottoripyörään, joka tuli aikanaan Määtälle talvisäilöön ystävältä.

Laavun yleisilme ja sisustusteema jatkuvat myös uuden yökerhon puolella. Materiaaleissa on käytetty tummaa puuta, ja yökerhon sävyt ovat mustanpuhuvat kultahohteella.

– Pikkuisen enemmän on blingblingiä mukana, Määttä kuvailee.

Sisustuselementteinä yökerhon puolella ovat enkelinsiivet, joiden kanssa voi käydä ottamassa somekuvia. Vaikuttava yksityiskohta on myös katonrajaan nouseva sisustuspuu, jonka on rakentanut Tommi Mähönen .

Vuokatissa voi istua laavulle ja tulen loimuun sisätiloissakin. Kuva: Maaria Haikola

Laavun kuluneet viisi vuotta ovat sujuneet hyvin: asiakkaat ovat ottaneet paikan omakseen ja koronastakin selvittiin. Uusia ideoita tulevaan on myös kehitteillä: Määtän mukaan on pääasia, että jotain uutta tulee aina kokeiltua.

Laavu Nightin tiloissa aiemmin olleen grillin toiminta päättyi juhannuksena. Sen kanssa testattiin myös eri aukioloaikoja ja lounasruokailua, mutta lopulta grillin toiminta ei ollut kannattavaa. Tällä hetkellä ainoa baarista ostettava syötävä ovat tulilla paistettavat makkarat.

– Jotakin pitäisi kuitenkin keksiä, sillä Vuokatissa ei oikein ole yöllä syötävää missään. Toki ravintoloita on, ja monet ryhmät ovat syöneet ennen kuin he tulevat meille, Määttä kertoo.

Laavun asiakaskunta koostuu Määtän mukaan noin puolet lomalaisista ja puolet paikallisista. Lapsiperheiden suosimat syys- ja hiihtolomasesongit eivät kovinkaan paljon vaikuta Laavun asiakasmääriin, mutta sen sijaan kaikki Sotkamon ja Vuokatin tapahtumat näkyvät positiivisesti.

– Ihan sama mitä kunnassa tapahtuu, se aina vaikuttaa meille positiivisesti.

Laavu Barin kuluneet viisi vuotta ovat sujuneet yrittäjä Pasi Määtän mukaan hyvin.
Baari laajeni marraskuussa uudella yökerhopuolella, jonne on tehty enemmän tilaa tanssimiseen.
Vuokatissa voi istua laavulle ja tulen loimuun sisätiloissakin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä