Ihmiset

Uimavalvoja turvaa kylpyläloman – Vuokatti Newsin uusi juttusarja tutustuttaa matkailun työntekijöihin

Uudessa juttusarjassa tutustumme matkailun työntekijöiden arkeen. Uimavalvojan työtehtävät elävät muuttuvien tilanteiden mukaan, esimerkiksi kova pakkanen pitää huomioida kylpylän ulko-osastolla.

Holiday Club Katinkullan asiakaskunta on hyvin laaja, sillä lomailijoita saapuu monista eri maista ja ympäri kotimaata. Lomakeskuksen pyörittämiseen ja onnistuneisiin lomakokemuksiin vaaditaan paljon työvoimaa eri työtehtävissä, esimerkiksi uinnin valvonnassa.

Iiro-Mikko Harju on työskennellyt osa-aikaisesti Holiday Club Katinkullassa lähes yhdeksän vuotta. Hän toimii kylpylän puolella uimavalvojana.

– Olen työllistynyt uimavalvojaksi käymällä siihen vaadittavan kurssin. Se sisältää muun muassa erilaisia testejä, teoriakokeita sekä ensiaputaitoja, Harju kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osalla saattaa olla ammatista hiukan myyttinen kuva, kuinka uimavalvojat istuvat vartiossa ja tarvittaessa ryntäävät hengenpelastajaksi tapaturman tai sairaskohtauksen sattuessa. Sekin toki pitää paikkansa, mutta Harju kertoo työnkuvan sisältävän paljon muutakin.

– Suurien asiakasmäärien vuoksi meidän työnkuvamme on suurelta osin asiakaspalvelua. Opastetaan ja autetaan kylpylän käytössä. Aina silloin tällöin tulee ensiaputilanteita, jolloin autetaan pienten ja isojen haavereiden kanssa. Sairaskohtauksia käy onneksi melko harvoin.

Mahdollisia hukkumisriskejä pyritään ehkäisemään ennakoimalla, esimerkiksi kyselemällä yksinliikkuvalta lapselta, missä vanhempansa ovat. Harjun mukaan lapset joutuvat hukkumisvaaraan melko harvoin.

– Epähuomiossa vanhemmat joskus kadottavat lapsen silmistään, ja jos pieni lapsi menee yksin liukumäkeen, voi olla vaaranpaikka. Me olemme kuitenkin tarkkana valvontakopissa suoraan liukumäen yläpuolella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Holiday Club Katinkullan harrastepäällikkö Anu Ronkainen kertoo pelkästään kylpylässä käyneen vuonna 2022 noin 255 000 asiakasta. Päivittäin asiakkaita käy useita satoja, välillä jopa tuhansia. Uimavalvojilla siis tuskin pääse käymään aika pitkäksi.

Uimavalvojien kopista näkee laajasti kylpylän altaisiin. Kuva: Ida Takala.

Uimavalvojat tekevät kolmea eri vuoroa Katinkullan kylpyläosastolla: aamu, väli- ja iltavuoroa. Vuoroja on paljon erilaisia ja työaika vaihtelee neljästä tunnista kymmeneen tuntiin.

– On mielekästä, että vuorot vaihtelevat, ettei ole aina samanlaisia päiviä, Harju toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osa uimavalvojista tekee vuoroja myös keilahallissa ja lastenmaailmassa.

Tyypilliseen aamuvuoroon ja kylpylän avaamiseen kuuluvat altaiden imurointi, vesipisteiden täyttö, saunojen lämpötilan tarkastaminen ja yleinen varmistus, että kaikki asiat ovat miten kuuluukin. Kello kymmeneltä kylpylä avataan työparin kanssa asiakkaille.

– Iltavuorossa uinninvalvonnan lisäksi huolehditaan, että asiakkaat viihtyvät kylpylässä ja kaikilla on ennen kaikkea turvallinen kylpyläkäynti.

Mainitun lisäksi uimavalvojat huolehtivat myös käytännön asioista, esimerkiksi laudeliinojen riittävyydestä. Kylpylän mennessä kiinni uimavalvojat tarkastavat kaikki paikat, laittavat saunat kiinni ja valmistelevat tilat siivousta varten.

"Parhaat työmuistot koostuvat työkavereiden kanssa koetuista hauskoista hetkistä."

Ronkainen mainitsee työtehtävien elävän muuttuvien tilanteiden mukaan, esimerkiksi kova pakkanen aiheuttaa haasteita kylpylän ulko-osaston kanssa. Ulkona oleville saunoille, avannolle ja paljuille kulkeva reitti on päällystetty lämpömatolla.

Jos kovat pakkaset saavat kulkureitin jäätymään lämpömatosta huolimatta, uimavalvojat turvautuvat sulattamaan reitin lämpimällä vedellä. Myös avannon jäätymistä täytyy tarkkailla enemmän pakkasilla. Parasta uimavalvojan työssä on Harjun mielestä ihmisten kanssa oleminen, niin työkavereiden kun asiakkaidenkin kanssa.

– Osasta meillä vuosittain käyvistä lomaosakeasiakkaista on tullut vuosien saatossa ihan hyviäkin juttukavereita.

Työporukka on Harjun mukaan oikein hyvä, sillä se koostuu monenlaisista ihmisistä. Hänelle on muodostunut uinninvalvonnan kautta hyviäkin ystävyyssuhteita.

– Parhaat työmuistot koostuvat työkavereiden kanssa koetuista hauskoista hetkistä.

Harju on ollut töissä uimavalvojana myös maauimalassa ja uimahallissa.

– Se on todella erityyppistä, kun asiakkaat ovat pääosin paikallista väestöä ja uimahalleihin tullaan usein joko kuntoilemaan tai perheen kanssa käymään. Lomakohteessa on niin paljon enemmän turisteja ja siellä on paljon vilkkaampi kuin normaali uimahalli.

Töiden lisäksi Harjun arkeen kuuluu maastohiihto.

– Hiihdän kilpaa aika tosissani, ja sen vuoksi teenkin töitä osa-aikaisesti. Aloitin juuri myös ammattikorkeakoulussa liiketalouden opinnot. Tekemistä riittää, Harju sanoo naurahtaen.

Iiro-Mikko Harju on työskennellyt osa-aikaisesti Holiday Club Katinkullassa lähes yhdeksän vuotta. Hän toimii kylpylän puolella uimavalvojana.
Uimavalvojien kopista näkee laajasti kylpylän altaisiin.
Uimavalvojien työvaatteet ovat melko kevyitä, sillä allasosaston sisälämpötilassa on helteen tuntua.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä