Urheilu

Talven hittituotteina karvapohjasukset ja lämmitettävät sukat

Intersport Vuokatti pyrkii olemaan hiihtomaailman uusimpien tuotteiden ja viimeisimmän tiedon aallonharjalla.

Vuokatissa hiihtoputken yhteydessä sijaitsevan Intersportin valikoiman kulmakivi koostuu ympärivuotisesti myytävistä hiihtotuotteista. Monet tuntevatkin myymälän Suomessa maastohiihdon keulapaikkana, mikä johtuu myymäläpäällikkö Jarkko Kiiskisen mukaan myymälän sijainnista talviurheilusta tunnetun Vuokatin ytimessä.

Myymälän alkuaikoina vuosituhannen vaihteessa siitä muodostui paikallisten puheissa kuva vain kilpahiihtäjien ja himourheilijoiden kauppana. Asenne on muuttunut vuosien mittaan, vaikka valikoimassa eniten esillä ovatkin maastohiihtovälineet.

– Me myymme täällä välineitä pääsääntöisesti ulkoliikuntaan vauvasta vaariin. Ja ihan kaikenlaisille harrastajille, niin kilpa- kuin sunnuntaihiihtäjille, Kiiskinen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myymälä pyrkii laajalla valikoimallaan olemaan ajan hengessä mukana ja välittämään eteenpäin sekä omaa että hiihtokentältä kuuluvaa tietämystä.

– Asiakas saa meiltä kaiken sen tiedon, mitä tuolta urheilijoilta ja maajoukkueelta tulee. Se on kilpailuetu meille, Kiiskinen kertoo.

Myymälä lupaa tarjota hiihtomaailman uusimpia tuotteita ja viimeisintä tietoa. Mikä on tällä hetkellä pinnalla maastohiihdon välineissä?

Kysyntää herättäneistä uutuuksista Kiiskinen esittelee Fischerin malliston suksiparin, jota myös monet hiihtäjät käyttivät viime olympialaisissa. Valttina uutuussuksella on sen keveys: merkin vanhaan kilpamalliin verrattuna painosta on lähtenyt pois 40 grammaa per suksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun suksea vie luistellessa sivusuunnassa, painomuutoksen kyllä huomaa. Pitkää matkaa hiihtäessä kevyempi suksipari ei kuluta sillä tavalla niin paljon voimia.

Uutuustuotteena maastohiihtoon on myös noussut alppihiihtopuolelta tuttu lämmitettävä sukka, joka saa virtansa pienestä akusta. Sukan lämpötilaa voi tarvittaessa ohjailla puhelimeen ladattavan sovelluksen avulla. Kasvussa on Kiiskisen mukaan myös talviliikuntaan lisälämmikkeenä käytettävien hameiden ja shortsien kysyntä.

– Karvapohjasuksi on äärettömän helppohoitoinen, ja kynnys lähteä hiihtämään madaltuu, Jarkko Kiiskinen kertoo. Kuva: Maaria Haikola.

Tulevan hiihtotalven hittivälineinä Kiiskinen pitää jo usean vuoden ajan pinnalla olleita karvapohjasuksia. Hänen mukaansa urheilukaupoilla on yhä paljon kyntämätöntä peltoa niiden saralla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se karvapohjasuksi on äärettömän helppohoitoinen, ja kynnys lähteä hiihtämään madaltuu. Kaikilla ei ole mahdollisuutta voidella suksia tai tietämystä suksen huollosta. Harrastaja- ja kuntohiihtäjällä suksen voitelu on tosin helppoa uusien nestemäisten voiteiden ansiosta. Niillä jokainen voitelu onnistuu jokaiselta ilman erikoistyökaluja, hän kertoo.

Suksien voidevalinta ei ole kaikkien mielestä aivan yksioikoinen juttu – käyttääkö fluorillista vai fluoritonta suksivoidetta? Fluorivoide jakaa hiihtäjien mielipiteitä: joidenkin mukaan suksesta tulee sitä käyttämällä liukkaampi erilaisissa olosuhteissa käytettäväksi.

Kiiskinen kertoo monen yrityksen valmistavan tällä hetkellä sekä fluorillisia että fluorittomia suksivoiteita.

– Maailman suurin voidevalmistaja Swix on tehnyt päätöksen, etteivät he fluorivoiteita tee. Jossain vaiheessa EU:n lainsäädäntö tulee siinä vastaan, ja sitten niistä on pakko luopua.

Hänen mukaansa suunta on kuitenkin menossa kohti fluorittomia voiteita, sillä fluorin haittavaikutukset terveydelle ovat kiistattomat. Ympäristövaikutuksiakin löytyy.

"Moni on hoksannut, että luonnonmateriaali voi olla viimeistä high techiä."

Vihreät arvot ovat nostaneet päätään myös urheiluvälinekaupassa, ja muutama suksivalmistaja on ottanut ympäristövaikutukset isommin huomioon. Esimerkiksi puolet erään Salomonin suksimallin runkomateriaalista on valmistettu merestä kerätystä muovista.

Kiiskisen mukaan asiakkaat ovat entistä tiedostavampia: heitä esimerkiksi kiinnostaa ikisuosikki-merinovillan alkuperä tai kierrätysmateriaalin käyttö polyesterissä. Hiihtoputken myymälän valikoimassa on myös sataprosenttisia luonnontuotteita.

– Moni on hoksannut, että luonnonmateriaali voi olla viimeistä high techiä, hän sanoo.

Hänen mukaansa suurin osa asiakkaista miettii tekstiilejä ja välineitä valitessaan ensisijaisesti niiden toiminnallisuutta ja toimivuutta. Todella moni asiakas kiinnittää kuitenkin huomiota myös tuotteen eettisyyteen ja materiaaleihin.

Tulevan hiihtotalven hittivälineinä Jarkko Kiiskinen (oik.) pitää jo usean vuoden ajan pinnalla olleita karvapohjasuksia.
– Karvapohjasuksi on äärettömän helppohoitoinen, ja kynnys lähteä hiihtämään madaltuu, Jarkko Kiiskinen kertoo.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä