Ihmiset

Sotkamolaisten käsityöt kertovat rakkaudesta kotiseutuun

Sotkamon käsityöyhdistyksen pääasiassa iäkkäämmät jäsenet valmistavat myyntiin monipuolisia käsitöitään. Käsitöiden aiheet kumpuavat kotiseudusta.

Kirkonkylän keskeisellä paikalla, K-Supermarketin rakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsee Sotkamon käsityömyymälä.

Jo kierreportaita ylös noustessa portaikon vierustassa tervehtivät karhu- ja pöllöveistokset. Myymälään astuessa huomion kiinnittää vitriiniin sijoitettu suuri Sotkamon kirkonkylän pienoismalli ja käsitöiden väriloisto.

Kiirettä ei myymälässä kannata pitää. Aika kuluu mukavasti ihan vain sotkamolaiskätten töitä ihastellessa ja pienoismallia tutkiskellessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paikalliset, kotiseudusta ammentavat aiheet ovat nähtävästi käsityöläisten sydäntä lähellä. Arvostaa sopii, miten paljon työtunteja ja tunteen paloa pikkutarkkoihin kättentuotoksiin saa hujahtamaan.

Sotkamon käsityöyhdistys perustettiin vuonna 1984, ja yhdistyksen ylläpitämä käsityömyymälä ollut nykyisellä paikallaan vuodesta 2002.

Anja Korhonen kertoo, että käsitöitä myyntiin tekee yhdistyksen noin viisikymmenpäinen jäsenkunta.

– Sitä mukaa kun niitä valmistuu, niin tuovat tänne. Tai kun näytöstää, että rupeaa joku tuote loppumaan, tuovat uutta tilalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyllyille, pöydille ja seinille on laitettu esille kaikkea mahdollista, mitä ahkerien käsityöläisten käsistä voikaan syntyä.

Sukkaa, lapasta, puseroita, hattuja, liinoja, koruja, lasitöitä, koriste-esineitä, puukäsitöitä, nuken ja vauvojen vaatteita, saunatuotteita...

Erikoisuuksia ovat muassa haulikon hylsyistä tehdyt kattilanaluset sekä kelloiksi päätyneet vanhat Sotkamon kirkon kattopaanut.

Erikoisuuksia ovat muun muassa Sotkamon kirkon vanhoista kattopaanuista tehdyt kellot sekä Tarton rauhan rajalinjan mukaiset Suomi-kellot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leijonaosa yhdistyksen jäsenistä on eläkeläisiä, jotka ajan kuluksi ja mielen virkistykseksi tekevät käsitöitä.

– Iäkkäämpi väki kun on ikänsä tottunut käsillä tekemään töitä, niin he eivät sitten osaa olla joutenkaan. On mieluista tekemistä, Korhonen toteaa.

Yhdistys on hyvin naisvaltainen, mukana on viisi miesjäsentä.

– Vanhin taitaa olla 90 ja nuorimmainen vähän päälle 30. Ikähaitari on aika leveä.

Ei käsityöharrastus sentään vain iäkkäämpien harrastus ole. Korhonen huomauttaa, että etenkin korona-aikana käsityöharrastus innosti nuoriakin.

– Villapaitoja rupesi vähän jokainen neulomaan, niin että langatkin loppuivat välillä.

Hyllyille, pöydille ja seinille on laitettu esille kaikkea mahdollista, mitä ahkerien käsityöläisten käsistä voikaan syntyä.

Korhosen mukaan myymälässä käy hyvin väkeä etenkin matkailukausien aikaan. Tulevatpa monet ihan asioikseen vierailemaan Sotkamon-reissuillaan.

Myymälän hittituotteita ovat villasukat, joita on saatavilla muun muassa Kainuun maakunta- ja Sotkamon perinnekuosilla koristettuna.

– Nyt oli niin hellekesä, että villasukkia ei kukaan varmasti jaksanut edes ajatella, Korhonen naurahtaa.

Lierihattuja on mennyt tänä kesänä hyvin, samoin korvakorut ja leikkuulaudat ovat olleet suosittuja.

– Heinäkuu on yleensä vilkasta aikaa, joulu on toinen. Silloin menee joululahjoja ihan mukavasti.

Sotkamon käsityömyymälä on auki arkisin kello 10–16 ja lauantaisin 10–15, joulun alla parina sunnuntainakin.

Pienoinen tutkimusmatka menneisyyteen

Käsityömyymälän erikoisuus on Sotkamon kirkonkylän pienoismalli, joka kuvaa vuotta 1939 – aikaa juuri ennen talvisotaa. Pienoismalli valmistui vuonna 1997, ja kansalaisopiston opintopiirillä kului kolme lukuvuotta sen kokoamiseen.

Esittelytekstin mukaan malli on ajoitettu tarkemmin syyskuun 5. päiväksi, joka oli tuohon aikaan "allakkaan merkitty karjamarkkinapäivä". Vuonna 1939 päivä sattui keskiviikoksi, ja ajankohtakin on tarkennettu iltapäivälle Kuhmoniemen postiauton lähtöajaksi.

Anja Korhonen kertoo, että pienoismalli on varsinainen vetonaula.

– Monet, jotka ovat kotoisin täältä, käyvät lomillaan katsomassa tätä ympäri Suomen.

Sotkamon kirkonkylän pienoismalli kuvaa vuotta 1939, aikaa juuri ennen talvisotaa.Kirkonkylää ympäröivien vesistöjen rantaviiva kulkee suunnilleen samoilla paikoilla tähän päivään verrattuna, mutta muuten sotkamolaisten asumisympäristö on kokenut melkoisen muutoksen päälle 80 vuodessa.

Muutamia taloja tuhoutui talvisodan pommituksessa, muttei tuho ollut niin rajua kuin esimerkiksi naapurikaupungissa Kuhmossa.

Näyttelyn ohessa on luettelot taloista ja kansiossa tarkemmin kerrottu talojen historiasta ja asukkaista.

Pienoismallissa näkyy joitakin edelleen pystyssä olevia rakennuksia, kuten kirkko, matkakoti Tikkanen sekä Aatos.

– On onneksi muutama rakennus jätetty, ettei ihan kaikkea ole purettu, Korhonen toteaa.

Villasukkia ei kesän helteillä tarvinnut, mutta ne menevät hyvin kaupaksi. Sotkamon käsityömyymälän Anja Korhonen esittelee Sotkamon perinnesukkia (vasemmanpuolimmaiset) ja Kainuun maakuntasukkia.
Erikoisuuksia ovat muun muassa Sotkamon kirkon vanhoista kattopaanuista tehdyt kellot sekä Tarton rauhan rajalinjan mukaiset Suomi-kellot.
Hyllyille, pöydille ja seinille on laitettu esille kaikkea mahdollista, mitä ahkerien käsityöläisten käsistä voikaan syntyä.
Sotkamon kirkonkylän pienoismalli kuvaa vuotta 1939, aikaa juuri ennen talvisotaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä