Paikallisuutiset

Pandemiapäällikkö: "Thaimaalainen ei ole synonyymi karanteenille"

Yle uutisoi maanantaina 16.8., että kaksi marjayritystä on siirtänyt noin 260 ulkomaalaista poimijaa Lapista Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan. Tartunnat levisivät nopeasti marjanpoimijoiden keskuudessa elokuun ensimmäisten päivien aikana maahantulotesteistä huolimatta. Kyse on Arctic Internationalin ja suurimmaksi osaksi Polarican poimijoista.

– Kainuuseen tuodut koronaan sairastuneet ja koronalle altistuneet marjanpoimijat ovat viime kädessä vastuussa itse siitä, että pysyvät karanteenissa ja eristyksissä. Välillisesti vastuu on marjayrityksellä, kertoo pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari .

Kainuun soten mukaan Kainuuseen tuotiin kaikkiaan 134 poimijaa, joiden terveydentilaa tarkkaillaan soten puolesta ja paikan päällä käydään kerran päivässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soten mukaan vaaraa tartuntojen leviämisestä ulkopuolisiin ei ole, sillä siirretyt poimijat eivät työskentele karanteeni- tai eristysaikanaan. Normaalin käytännön mukaisesti he eivät saa liikkua esimerkiksi kaupoissa.

– Kansalaisten parissa on epäilty, että karanteenia tai eristystä rikotaan marjanpoimijoiden toimesta, Koukkari mainitsee.

Useita huolestuneita yhteydenottoja kansalaisilta saanut Koukkari muistuttaa, ettei thaimaalainen ole synonyymi karanteenille.

Kainuuseen siirretyistä poimijoista todettiin keskiviikkona terveiksi 22 henkilöä, ja heidän eristyksensä päättyneeksi. Uusia tartuntoja testauksessa ilmeni 16. Keskiviikkona testattiin kaikkiaan 68 karanteenissa ollutta henkilöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poimijat testattiin keskiviikkona Ristijärvellä, ja torstaina testattiin Sotkamossa karanteenissa olleet. Maanantaina testataan kaikki uudemman kerran. Koukkarin mukaan ilman jatkotartuntoja tilanne Kainuun osalta on ohi ensi viikon alussa.

Thaimaa vaatii selvitystä Suomen viranomaisilta siitä, miksi koronatartunnat pääsivät leviämään thaimaalaisten marjanpoimioiden keskuudessa.

Thaimaan Suomen suurlähettiläs Chavanart Thangsumphant korostaa, että marjanpoimintayritykset ovat kirjallisesti sitoutuneet suojelemaan poimijoiden terveyttä korona-aikana.

– Odotamme viranomaisten selvitystä siitä, ovatko yritykset täysin ja asianmukaisesti noudattaneet ehtoja vai eivät, Thangsumphant toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Thangsumphant kuitenkin uskoo, että Suomen viranomaiset tekevät kaikkensa thaimaalaisten marjanpoimijoiden suojelemiseksi.

THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava kertoo, että lainsäädännöllä pitäisi pystyä vaikuttamaan siihen, millaisiin olosuhteisiin maahan tuodaan työntekijöitä, sillä siihen terveysviranomaiset eivät pysty puuttumaan.

Lapin aluehallintovirasto aikoo myös osaltaan selvittää asiaa.

– Ei tämä tähän jää, aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen lausuu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä