Vuokatti News

Kaisa Tyler toteaa, että lähiruoka on tärkeä asia Haapalassa. Kuva: Hanna Laukkanen

Muutos oli läsnä Haapalan ensimmäisinä vuosina

Haapalan panimoravintola täyttää tänä vuonna viisi vuotta. Kaisa Tyler on miehensä Craig Tylerin kanssa tehnyt paljon töitä, ja muutoksista on selvitty.

Kun ravintola oli ollut auki 1,5 vuotta, alkoi maailmanlaajuinen koronapandemia, joka sulki ihmisten yhteydet ulkomaailmaan. Haapalassa ei hätäännytty, vaan myytiin take away -annoksia ja tehtiin oluita.

– Olemme työyhteisönä tiivis ja kaikki tukevat toisiaan. Haluamme pitää huolta työntekijöistämme ja siitä, että kaikilla on mukavaa työpäivän aikana. Henkilökunta on mieletön voimavara, sanoo kolmen kuukauden ikäisen poikansa Alfien kanssa vanhempainvapaalla oleva yrittäjä Kaisa Tyler.

Yritys perustettiin vuoden 2016 lopussa, mutta ravintolan ovet avattiin kesäkuussa 2018. Kaksi vuotta meni suunnitellessa, rakentaessa ja kunnostaessa Haapalaa siihen kuntoon kuin se nyt on.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Omistajien lisäksi työntekijöitä on kahdeksan vakituista ja viisi osa-aikaista työntekijää. Lisää tekijöitä tarvitaan nytkin. Maaliskuun lopussakin Tyler haastatteli uusia potentiaalisia työntekijöitä töihin.

Haapalassa kaikki kokit saavat tuoda esille omia erikoistaitojaan. Yrittäjä Kaisa Tyler pitää eniten leipomisesta. Kuva: Hanna Laukkanen

Yrittäjä on kiitollinen siitä, että hyvät työntekijät ovat sitoutuneet Haapalaan, ja Tylerit haluavat pitää hyvistä tyypeistä kiinni. Haapalan keittiössä tehdään todella paljon alusta lähtien itse; leivonnaiset, leivät ja kastikkeet, keitot, salaatit ja moni muu valmistetaan omassa keittiössä itse.

Haapalan keittiössä ei aina kokkia päästetä helpolla, mutta työssä on vapautta saada toteuttaa itseään ja olla mukana esimerkiksi suunnittelemassa ruokalistoja ja tulevia tapahtumia. Tilalla myös kasvatetaan keittiöön raaka-aineita itse. Puutarhasta saadaan marjoja, yrttejä ja salaatteja ravintolaan.

Jo melkein Haapalan alkutaipaleesta asti mukana ollut keittiön vastaava Petri Heikkinen on ollut isossa roolissa raaka-aineiden hankinnassa. Hän on hankkinut keittiöön riistaa ja muita paikallisia raaka-aineita sekä pitänyt huolta, että puutarhan kasvihuoneessa on tarpeeksi yrttejä kesän kiireisille viikoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme puhtaita makuja Kainuun alueelta, Tyler sanoo.

Riista on edelleen ravintolassa eksoottinen tuote, joka myydään nopeasti. Lokakuussa Tylerit ostivat satoja kiloja karhunlihaa, ja se myytiin neljässä kuukaudessa loppuun.

Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme puhtaita makuja Kainuun alueelta.

Kaisa Tyler palaa virallisesti töihin parin kuukauden päästä, kun vanhempainvapaa loppuu. Töitä kuitenkin yrittäjänä tulee tehtyä silti päivittäin. Hän on ylpeä leipovasta keittiöstään. Haapalassa ruisleipä leivotaan Kaisan aloittamaan nyt kuusi vuotta vanhaan juureen.

– Tavoite on, että juuremme säilyy hyvänä ja on käytössä yli kolmekymmentä vuotta. Juuri paranee koko ajan ja sen aromit voimistuvat. Kun meillä on vakioporukka leipomassa leipää, olemme saaneet juuresta tietyn makuisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haapalassa käytetään kainuulaisia elementtejä ruuassa. Muun muassa terva, riista, kala ja marjat ovat usein valikoimissa. Syksyllä joka viikko ihmisiä saapuu tuomaan keräämiään sieniä Haapalaan, joten sienistä on jopa ylitarjontaa. Myös vakioasiakkailta saattaa tulla vinkkejä ruokatoiveista.

Haapalassa valmistetaan omia oluita. Ne määrittävät myös kesän ruokaa.

– Oluet ja ruoka kulkevat käsi kädessä. Voimme miettiä, mikä olisi hyvä olut ruokalistalla olevalle ruualle tai mikä olisi hyvä ruoka tietylle oluelle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä