Ihmiset

Minttukaakosta on moneksi – toimittajat kävivät kaakaokierroksella ja oppivat paljon uutta eri valmistustavoista

Toimittajamme kävivät testaamassa Sotkamon ja Vuokatin minttukaakaot.

Minttukaakao, tuo kylmien pakkaspäivien ja after skin sisäinen lämmityslaite. Perinteisesti lämpimään drinkkiin käytetään kaakaota, minttuviinaa ja kermavaahtoa.

Kuulostaa yksinkertaiselta reseptiltä, mutta yllättävää oli, kuinka monen erilaisen käytännön summa vaikuttaa minttukaakaon lopputulokseen.

Toimittajat Maaria Haikola ja Niko Kemppainen lähtivät testaamaan Sotkamon ja Vuokatin ravintoloiden minttukaakaot. Arvosteluasteikon lukemat ovat suuntaa-antavia, eikä niitä tarvitse ottaa vakavasti! Leikkimielisellä testikierroksella otimme ylös myös muutamia havaintoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kenties tärkein ainesosa on itse kaakao. On suuri merkitys kokonaisvaltaiseen makuelämykseen, tehdäänkö kaakao lämpimään maitoon vai kuumaan veteen. Jos kaakao tehdään valmisjauheesta, oman vaikutuksensa makuun tuo siinä oleva maitojauhe.

Myös kermavaahto näyttelee suurta roolia juomaa siemaillessa. Häviääkö kerma nopeasti kaakaon sekaan, vai säilyykö se lusikoitavana lasin pohjalle saakka?

Kyseessä saattaa olla placebo-efekti, mutta juoman tarjoilu keraamisesta Minttu-mukista tuntuu visuaalisen puolensa lisäksi vaikuttavan juoman lämpimänä säilymiseen. Lasista tarjoillessa olennaista on lasin lämmittäminen, sillä kuuma juoma jäähtyy nopeasti kylmässä lasissa.

Jokaisessa vierailemassamme paikassa alkoholia kuuluu juomaan neljä senttilitraa. Se ei ole yhtään liikaa, eikä yhtään liian vähän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyisin monet suosivat alkoholitonta vaihtoehtoa. Olikin iloinen yllätys, kun listalta sattui löytymään minttukaakaosta myös alkoholiton versio. Holittomien minttujuomien perään kannattaa siis muistaa kysellä!

Testasimme samalla myös ravintolan peruskaakaon, jos alkoholitonta versiota ei valikoimassa ollut.

Kantiksen Hanna Kuvaja kertoo, että minttukaakaon lisäksi talvisin menee myös muita lämpimiä drinkkejä. Kuvat: Maaria Haikola

Kantiksessa kaakaon alkoholiton versio on saatavilla minttusiirapilla. Minttukaakaota menee talvisin tasaiseen tahtiin, lämpimistä drinkeistä myös lumumba-juomasekoitusta konjakilla sekä kaakaota Fireballilla. Lisäksi Jallukaakao on suosittu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaakaon aineksiin kuuluvat Original Minttu, Fazer-kaakaojauhe ja kermavaahto. Alkoholittomaan laitetaan minttusiirappia. Juoma tarjoillaan Minttu-mukista.

Minttukaakao: minttuviinassa tulee kiva takapotku, kaakao myös hyvää, joskin ihan perus. Liekö Original Minttu -kupin salaisuus, että lämpö säilyy pitkään? Tosin sivuvaikutuksena kermavaahto sulaa äkkiä. 3,5/5

Alkoholiton minttukaakao: minttu maistuu hyvin siirapin ansiosta. Tulee vähän Marianne-vibat. Tosin tästä jää vähän siirappinen jälkimaku. 3/5

Ravintola Ainoan työntekijä Maiju Lindeman mittaa alkoholia juomaan. Kuvat: Maaria Haikola.

Hotelli Aatelin ravintola Ainoassa lämpimistä juomista tarjoillaan yleensä jälkiruokana Irish coffeeta. Kaakaon kanssa suositellaan myös Saltkis-suolakaramellishottia. Ravintolassa ei ole tarjolla alkoholitonta vaihtoehtoa.

Aineksina juomassa ovat Koskenkorva Minttu ja Tazza-kaakao. Maito lämmitetään, mutta sen saa myös kylmänä. Kermavaahto on aitoa kuohukermaa, ja juoma tarjoillaan lasista.

Minttukaakao: täysin maitopohjainen kaakao plussaa. Kermavaahdossa on kuohkea tekstuuri, ja kerma säilyy pitkään. Mintussa hieman kossuinen takapotku, onko tämä sitten plussaa vai miinusta. Kaakao tarjoillaan erillisestä lasista, jolloin lämpö häviää nopeasti. 4/5

Peruskaakao: kermavaahto on hyvää ja Tazza toimii aina! 3/5

Laavu Barissa minttukaakaota ja Irish Coffeeta menee silloin, kun talvi yhtään viilenee, etenkin hiihtolomilla ja glögisesongin jälkeen. Laavussa tarjolla ei ole alkoholitonta vaihtoehtoa.

Aineksia juomassa ovat Original Minttu, O’boy-kaakaojauhe kuumaan veteen sekoitettuna ja tujaus vispikermaa. Tarjoillaan lasista.

Minttukaakao: kylmän kerman ja kuuman kaakon yhdistelmä on yllättävä, mutta miellyttävä. Jostakin syystä minttuviina ei maistu tässä lainkaan kuin vasta lasin pohjalla. Vähän vetinen yleistuntuma. 2,5/5

Peruskaakao: kermaa on paksu kerros, joten jokaisella siemauksella ei saa kaakaota suuhunsa. Muuten aika perus. 2/5

Iida Lipponen suosittelee maistamaan O’Learys-ravintolassa hieman erikoisempaa makua: appelsiinikaakaota.

O’Learys-ravintolassa Katinkullassa menee lähinnä sydäntalven juttuna Irish Coffeeta ja minttukaakaota –  enemmän kuin glögiä. Ravintolasta suositellaan lämpimästi kokeilemaan appelsiinikaakaota, johon tulee Cointreau-likööriä tai Triple seciä. Tarjolla ei ole alkoholitonta vaihtoehtoa.

Juomaan kuuluu Original Minttu, Tazzaa automaatista ja aitoa kuohukermaa. Tarjoillaan lasisesta mukista.

Minttukaakao: perus Tazza on aika turvallinen vaihtoehto. Lasisessa mukissa säilyy lämpö, mutta kermavaahto häviää nopeasti. Minttu maistuu vahvasti, mikä on varmasti hyvä mintun ystäville. 3/5

Peruskaakao: ihan perus, 3/5

Amarillo Vuokatissa kaakao saa erikoisemman maun itse tehdystä siirapista.

Amarillo Vuokatissa minttukaakaoon laitetaan Original Minttua, Fazer-kaakaojauhetta ja vettä. Kuohukermaan sekoitetaan itse tehtyä mausteista siirappia, makuina ovat muun muassa kaneli, piparjuuri ja neilikka. Tarjolla ei ole alkoholitonta vaihtoehtoa.

Minttukaakao: kermavaahto erikoista ja erinomaista. Kaakaon ja mintun maku on hyvin balanssissa. Ketjuravintolaksi todella hyvä minttukaakao. 4/5

Peruskaakao: sanoisin, että 4/5. Jos minttu vielä maistuisi, olisi 5/5.

À la Katti -rinneravintolassa alkoholittoman version minttukaakaosta saa minttusiirapilla.

Minttujuomaan laitetaan Original Minttua, ja lisäksi alkoholillisen juoman voi ottaa Minttu Cookies & Cream -liköörillä. Kaakaon pohjana on automaatti-Tazza, ja juoma tarjoillaan Minttu-mukista. Kermavaahto maksaa ekstraa.

Minttukaakao: niin perus kuin olla ja voi – hyvällä mielellä. Plussaa Minttu-mukista, mutta kermavaahto olisi olennainen osa kokonaisvaltaista elämystä. 3,5/5.

Alkoholiton minttukaakao: alkoholiton versio on ehdoton plussa. Pehmeä ja lämmittävä. Minttu voisi maistua terävämmin ja kermavaahto kuuluisi mukaan. 4/5

Á la Katissa kaakaon pohjana on automaatti-Tazza, ja juoma tarjoillaan Minttu-mukista.

Vaaran tupa tarjoilee myös alkoholitonta versiota minttukaakaosta nimellä Minttukatti, jota menee rinnekahvilassa pari kertaa päivässä. Kuumaa kaakaota saa myös muun muassa lakun ja jallun kera.

Aineksina kaakaoon laitetaan Original Minttua ja alkoholittomassa minttusiirappia. Kaakao on Jubilee-merkkistä, ja sekaan laitetaan tujaus kermavaahtoa. Juoma tarjoillaan pahvimukista.

Minttukaakao: rinnemiljööseen sopii pahvimuki. Jotenkin "runsas" maku, minttu maistuu hyvin kaakaossa. Kermavaahto jää lapsipuolen asemaan, lähinnä koristeeksi. 3,75/5

Minttukatti: Paras holittomista! Minttu maistuu tosi hyvin. 4,5/5

Minna Ahonen kertoo, että Messissä minttukaakaon sesonki sijoittuu uudenvuoden kieppeille.

Messissa minttukaakaon sesonki on uudenvuoden kieppeillä ja kuulaiden kevätsäiden lämmikkeenä. Tarjolla ei ole alkoholitonta vaihtoehtoa.

Kaakaoon laitetaan Original Minttua ja maitojauhetta sisältävä O’boyn annospussi kuumaan veteen. Laktoositon kuohukerma pinnalle, ja juoma tarjoillaan kuumankestävistä laseista.

Minttukaakao: pehmeä maku johtuu kuohukermasta, joka säilyy juoman pinnalla pohjalle asti. Minttuviina potkaisee kivasti. 3,5/5

Peruskaakao: maitojauheen ansiosta kaakao maistu ei niin vetiseltä. Muuten ihan perushyvä. 2,5/5

Laavu Barissa Ville Rastas annostelee kuumaan juomaan näyttävän kerroksen kermaa.
Kantiksen Hanna Kuvaja kertoo, että minttukaakaon lisäksi talvisin menee myös muita lämpimiä drinkkejä.
Ravintola Ainoan työntekijä Maiju Lindeman mittaa alkoholia juomaan.
Iida Lipponen suosittelee maistamaan O’Learys-ravintolassa hieman erikoisempaa makua: appelsiinikaakaota.
Amarillo Vuokatissa kaakao saa erikoisemman maun itse tehdystä siirapista.
Á la Katissa kaakaon pohjana on automaatti-Tazza, ja juoma tarjoillaan Minttu-mukista.
Minna Ahonen kertoo, että Messissä minttukaakaon sesonki sijoittuu uudenvuoden kieppeille.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä