Miksi pikalainoja nostetaan yhä?

Aiempina vuosina pikavippejä sai helposti ja osa pikalainayhtiöistä antoi niitä jokseenkin vastuuttomasti ja suurilla koroilla.

Viime vuosina pikavippeihin liittyviä ongelmia on ratkaistu aktiivisesti, ja nykyään niitä pidetään hyvänä ratkaisuja silloin kun kuluttajalla on yhtäkkinen ja kiireellinen rahantarve.

Mutta miksi pikavippejä nostetaan edelleen? Tarjolla on laaja valikoima erilaisia lainatuotteita, joiden hakeminen ja kilpailuttaminen netissä on helppoa. Milloin pikalaina on järkevä ratkaisu?

Rahat saa tilille nopeasti

Pikavippiä hakiessa lainan tarve on yleensä akuutti ja rahat halutaan tilille nopeasti. Koska lainasummat ovat yleensä pieniä, pikavippi maksetaan heti tilille, jopa välittömästi tarjouksen hyväksymisen jälkeen tai viimeistään muutaman päivän sisällä.

Pikavippi onkin siten erinomainen ratkaisu silloin kun tarkoituksena on saada lainaa heti tilille, eikä hakemuksen täyttämiseen haluta käyttää aikaa. Pikavipin voi myös saada suppeilla tiedoilla ja ilman vakuuksia, koska lainasumma ei ole iso.

Hakemisen helppous

Yksi syy pikavippien nostamiselle onkin se, ettei hakemuksessa yleensä tarvita kovin kattavia henkilötietoja. Koska lainasummat ovat kohtuullisen pieniä ja pankin riski siten rajallinen, hakemukseen ei tarvitse lisätä välttämättä edes tietoja työpaikasta tai muista veloista.

Ilman tulotodistuksia ja liitteitä pikavipin hakeminen on mahdollista sellaisillekin henkilöille, jotka eivät välttämättä saisi hyväksyttyä päätöstä muuhun lainahakemukseen.

Tarve lainalle on pieni ja lyhytaikainen

Akuuttiin ja kohtuullisen pieneen rahantarpeeseen pikalaina voi olla hyvä ratkaisu. Kun lainasumma on pieni ja takaisinmaksu tapahtuu nopeassa aikataulussa, ei koroista ja tilinhoitomaksuista ehdi kertyä huomattavaa summaa. Jos tarvittava rahamäärä on isompi ja se myös halutaan maksaa takaisin pidemmän ajan kuluessa, kannattaa pikalainan sijaan kilpailuttaa esimerkiksi joustoluotto.

Jos tarvetta pikavipille on, kannattaa eri vaihtoehtoja vertailla, jotta lainan kulut suhteessa sen kokoon eivät kasva liian suuriksi.

Pikavipeissä on nykyään korkokatto

Vaikka pikalainoilla on ollut huono maine ja niitä on pidetty syypäänä ylivelkaantumiseen ja maksuhäiriöiden syntymiseen, voi pikalainoista myös olla hyötyä silloin kun taloudellisen jouston tarve on sopiva ja hakija uskoo pystyvänsä maksamaan lainan takaisin ilman, että takaisinmaksua varten on otettava uusi laina.

Lisäksi pikalainojen lieveongelmia on ratkaisu tehokkaasti:

Vuonna 2019 pikalainoille ja muille kulutusluotoille määrättiin 20 % korkokatto minkä lisäksi lainan kustannukset saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa. Näin ollen lainan kulut eivät voi olla kohtuuttomat suhteessa lainattavaan rahamäärään.

Säännösten tarkoituksena on estää ylivelkaantumista ja maksuvaikeuksien syntymistä, mikä hyödyttää erityisesti lainanottajaa.

Lainan käyttökohdetta ei tarvitse kertoa

Toisin kuin remontti-, yhdistely- ja autolainoissa, pikavippien osalta hakijan ei tarvitse kertoa lainanantajalle mihin rahat tullaan käyttämään. Lainatun rahan voi siis käyttää mihin tahansa.

Tämä näkökulma on monille syy ottaa pikalaina silloin kun rahan tarpeelle ei ole yhtä tiettyä kohdetta, vaan lainatut rahat on tarkoitus käyttää esimerkiksi useampaan arkiseen kohteeseen vuokrasta ja ruoasta vaikkapa bussilippuun.

Yhteenveto

Ajoittain huonosta maineesta kärsineiden pikavippien suosio on edelleen suurta. Tämä johtuu siitä, että akuuttiin, pieneen ja lyhytaikaiseen rahantarpeeseen se on edelleen toimiva ratkaisu.

Pikavipin saa nopeasti ja lainan myöntämisen ehdot eivät ole yhtä tiukat kuin muissa lainoissa. Se on siis mahdollinen ratkaisu myös niille hakijoilla, jotka eivät voi saada suurempaa lainaa, luottokorttia tai joustoluottoa.

Maineestaan huolimatta pikavipit eivät myöskään aina ole kohtuuttoman kalliita lainoja. Jos hetkellinen rahantarve iskee, kannattaa pikavipit ehdottomasti kilpailuttaa silloin kun tarvetta on vain pienelle lainasummalle.