Mielipiteet

Kuva: Pertti Granqvist

Mielipide: Hämmennystä ja poliittisia irtopisteitä

Mikään puolue tai yksikään aluevaltuutettu ei ole sopeuttamassa terveydenhoitoon liittyviä toimintoja Kainuun kuntakeskuksissa muutoin kuin äärimmäisen pakon edessä. Hämmennystä henkilöstön ja kuntalaisten keskuudessa voi saada aikaan ja siinä sivussa muutaman poliittisen irtopisteen tienata muuta väittämällä.

Menneisyyden tunteminen auttaa nykyisyyden ymmärtämisessä hyvinvointialueiden taloudesta keskusteltaessa.

Hyvinvointialueet saivat perinnöksi sotelta vuosikausia jatkuneet alibudjetoidut toiminnot. Lähes joka vuoden jälkeen sotelta tuli kunnille lisälasku, jonka maksamalla kunnat kuittasivat soten alijäämän. Se oli vastuutonta taloudenpitoa niin kunnilta kuin soteltakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnat tietoisesti tekivät todellisuutta kauniimman budjetin tietäen, etteivät rahat tule riittämään ja sotessa elettiin kuin pellossa, koska laskuille oli maksaja tiedossa.

Kaiken lisäksi palkkojen harmonisointi, kiinteistöjen vuokraaminen kunnilta ja monet muut velvoitteet rasittavat hyvinvointialueiden taloutta. Ymmärtääkseni tästä ei selvitä, jos valtiolta ei tule lisää rahaa tai hyvinvointialueiden tehtäviä määritellä uudelleen.

Hyvinvointialueiden perustamisen oli käsittääkseni tarkoitus vahvistaa julkista terveydenhuoltoa. Aluevaltuustossa kuultujen puheenvuorojen mukaan erityisesti kokoomuslaisista on tullut palveluseteliselkärankaisia, jotka näkevät yksityisten tuottaman palvelun ratkaisuna kaikkiin ongelmiin.

Mikäpä siinä, jos palvelusetelissä on riittävän iso summa, että se vähävaraisinkin saa tarvitsemansa hoidon. Eikä kustannuksia leikata palveluseteleitä jakamalla ja toimintoja ylettömästi yksityistämällä. Lastensuojelun sektorilta löytyy esimerkkejä siitä, mitä lysti voi pahimmillaan maksaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotkamon sairaalan toimintamallit ovat muuttumassa järjestämissuunnitelman hyväksymisen myötä. Sotkamolaiset kuten muutkin kainuulaiset hoidetaan yhtä hyvin tai yhtä huonosti kuin tähänkin saakka.

Pyrkimyksenä on järkeistää ja tehostaa hoitokäytäntöjä. Onneksemme me sotkamolaiset olemme kohtuullisen matkan päässä uudesta ja nykyaikaisesta Keskussairaalasta.

Käytin aluevaltuuston kokouksessa maanantaina puheenvuoron koskien Kainuun ja lähialueiden hyvinvointialueiden kyytikolhoosia, Terviaa. Jotenkin hankkeessa haisee palaneen käry, koska päätöksenteolla oli kova kiire. Ennen auto- ja hevoskauppoja tehtäessä kiire oli aina epäilyttävä piirre.

Taksiyrittäjien huoli on ymmärrettävää. Epäilen Tervian toimivan alustana jopa kansainvälisten toimijoiden ilmestymiselle Kainuun kuntien koulukyytimarkkinoille. Muutaman vuoden päästä Sipisiltä ja Tipakselta uututtaan kiiltävälle yläasteelle oppilaita kuljettavat bussit, joiden omistajayhtiön pääkonttori on Naurusaarilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvää vappua!

Pertti Granqvist

Aluevaltuutettu, vasemmistoliitto