Urheilu

Sisarukset Halla ja Ukko Heiskanen käyvät leikkipuistoissa lähes päivittäin. Katinkullan keskusleikkipuistossa riittää tekemistä kummallekin. Kuva: Maaria Haikola

Leikkien ja liikkuen ulkona Sotkamossa – tutustuimme neljään ulkoliikuntapaikkaan

Ajantasainen tieto kaikista kunnassa sijaitsevista leikki- ja liikuntapaikoista on esillä Fluent Outdoors -nettisivustolla.

Sotkamon ja Vuokatin alueella sijaitsee useita leikkipuistoja, ulkoliikuntapaikkoja ja lähiliikunta-alueita, joissa pääsee temmeltämään ja hakemaan vauhtia ulkoiluun.

Tutustuimme neljään erilaiseen ulkoliikuntapaikkaan, joissa riittää tekemistä ja liikkumisen iloa kaikenikäisille.

Katinkullan keskusleikkipuistossa on monipuolisia kiipeily- ja leikkitelineitä monella eri korkeustasolla. Vauhtia voi kokeilla vaijeriliu’ulla ja liukumäissä, ja pallopelejä varten puistossa ovat panna-peli- ja katukorisareenat. Puiston laidalla on tekemistä myös aikuisille tasapainoradan ja ulkokuntoilulaitteiden parissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reilun vuoden ikäinen Halla ja hänen isoveljensä, kaksi ja puolivuotias Ukko, kulkevat lähialueiden leikkipuistoissa lähes päivittäin. Halla on vasta oppinut menemään itse liukumäessä, ja Ukko kokeilee mielellään jo vaativimpia leikkitelineitä.

Sisarukset ovat saaneet leikkipuistoista uusia kavereita, ja samalla leikkipuisto voi toimia kohtaamispaikkana naapuruston vanhempien kesken.

Katinkullan keskusleikkipuistossa on monipuolisia kiipeily- ja leikkitelineitä monella eri korkeustasolla, mikä luo turvallisuutta pienemmille leikkijöille. Kuva: Maaria Haikola

Lasten äiti Terhi Heiskanen kertoo, että leikkipaikoista haetaan vaihtelua kotipihan touhuihin. Hänen mukaansa on hyvä, jos leikkipuistossa on monentasoista telinettä ja kiikkua, jotta eri-ikäiset lapset viihtyvät. Turhan monimutkaisia laitteita lapset eivät kaipaa.

Leikkipuistot kehittävät myös uusia taitoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi kiipeilytelineissä ja heiluvilla askelmilla opitaan tasapainoa ja hahmotuskykyä: mihin laitan jalan ja mistä otan kiinni, Heiskanen kuvailee.

Hiukan rannalla aurinkoisena päivänä leikkipuistossa kiipesivät Pyry Heikonen (vas.) ja Joni Sirviö. Kuva: Maaria Haikola

Sotkamon keskustassa sijaitsevalla Hiukan uimarannalla kelpaa hakea vauhtia kiikuista ja kiipeilytelineistä. Helteisenä rantapäivänä kävijöitä leikkipuistossa voi olla useita satoja.

Hiukan lammen läheisyyteen rakentuu alkukesän 2023 aikana kunnan ensimmäinen moderni ulkoliikuntasali, joka on esteetön kaikille liikkujille. Yksitoista uutta kuntoilulaitetta sisältävät muun muassa maastavetotankoja, painopakallisia laitteita sekä voimaköydet.

– Sali tulee hyvälle paikalle, koska se näkyy uimarannalle, mutta sinne on kuitenkin sen verran etäisyyttä, että treenata voi rauhassa, kertoo Sotkamon kunnan puisto- ja liikunta-alueiden päällikkö Hannu Järvinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Irma Toijonen (vas.) ja Bertta Jokelainen pitävät Salmelan senioripuiston kuntoilulaitteita jokaiselle sopivina. Kuva: Maaria Haikola

Omia voimiaan voi kokeilla myös senioripuistossa, joka valmistui syksyllä 2021 Sotkamossa Salmelan koulun läheisyyteen. Laitteissa kuntoilu perustuu kehonpainon hyödyntämiseen, ja ne edistävät liikkuvuutta, lihaksia ja silmä-käsikoordinaatiota ja keskittymiskykyä.

Puiston laitteiden käytössä on otettu seniorit ja esteetön kulku huomioon: esimerkiksi vastakkain istuttavaan keinuun pääsee pyörätuolilla ja puistossa on väljät tilat liikkua.

Katso videolta, kuinka Bertta Jokelainen kuljettaa rengasta yrittäen olla koskematta sillä tankoon:

Video: Maaria Haikola.

Irma Toijonen ja Bertta Jokelainen kuvailevat senioripuiston olevan loistavalla paikalla Pirttijärven rantamaisemissa. Jokelainen toteaa puiston olevan hyvä rentoutumispaikka, jonka laitteet ovat helppokäyttöisiä. Vaikeustasoa he pitävät jokaiselle sopivana.

– Jokainen voi tehdä siihen tyyliin kuin pystyy. Välillä voi vaikka lukea tai levähtää penkeillä, eikä ole pakko rehkiä, Jokelainen kuvailee.

Puistoon kaksikko rohkaisee senioreita tulemaan liikkumaan esimerkiksi yhdessä ystävien tai lastenlasten kanssa. Jos jumppalaitteet eivät kaikkia kiinnosta, voi suunnata läheiselle frisbeegolfradalle ja koulun leikkipaikalle.

Toijonen kertoo osallistuneensa VertaisVeturi-koulutukseen, jossa kurssilaiset saivat ohjaustaitoja ideoita aktivoida senioreita mukaan liikkumaan. Hänen mukaansa senioripuistoonkin voisi tulla yhdessä ryhmänä ja madaltaa näin kynnystä liikkumisen aloittamiseen.

Vuokatin skeitti- ja pumptrack -puisto antaa puitteet skeittilaudoilla, pyörillä ja skuuteilla liikkumiseen. Kuva: Maaria Haikola

Rullaavampaa liikuntaa antaa Vuokattiin syksyllä 2022 avautunut skeitti- ja pumptrack -puisto, jossa pääsee rullailemaan esimerkiksi skeitti- ja temppupotkulaudoilla sekä pyörillä ja rullaluistimilla.

Sotkamon kunnan liikuntakoordinaattori Ossi Pulkkinen kuvailee puistoa uudenaikaiseksi ja innostavaksi liikuntapaikaksi, joka sai heti avauduttuaan hyvän vastaanoton käyttäjiltään.

– Skuuttailu ja potkulautailu on nyt todella suosittua, mikä on innostanut käyttäjiä, Pulkkinen kuvailee.

Puistossa on kaksi aluetta: asfalttipäällysteinen pumptrack ja betoninen skeittiparkki. Skeittiparkissa on skeittaamiseen ja skuuttailuun sopivat rampit, ja pumptrack-puolella kulkee aaltoileva alue, jossa voi rullailla tai pyöräillä pumppaavan liikkeen voimalla. Moottoriajoneuvoilla puiston kaarteisiin ja kumpuihin ei ole asiaa temppuilemaan.

Pulkkinen muistuttaa kävijöitä käyttämään puistossa kypärää sekä esimerkiksi polvi- ja kyynärsuojia.

– Otetaan isommat ja pienemmät rullailijat huomioon, liikutaan ja annetaan kaikille tilaa.