Paikallisuutiset

Lastenhoitomahdollisuuksia on tarjolla lomakohteessakin

Lastenhoitopalveluita tarjotaan Sotkamossa myös matkailijoille, mutta yksittäisten hoitajien kysyntä ja määrä ovat vähäisiä.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri tarjoaa Sotkamossa sekä paikallisille että lomalaisille lastenhoitopalveluita. Lastenhoitajien kysyntä on kuitenkin viime vuosina hiipunut.

MLL:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Kaisu Ärväs kertoo, että aiemmin lastenhoitopalveluita välitettiin matkailijoille enemmän heidän kauttaan. Matkailijoita hän pitää potentiaalisena kohderyhmänä kuluttamaan lastenhoitopalveluita myös lomakohteessa.

– Meidän pitäisi jalkautua Vuokattiin ja tehdä toimintaamme näkyväksi. Lomalaisilta voisi myös kysyä, mitä he toivovat, Ärväs sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

MLL:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Kaisu Ärväs kertoo, että matkailijoiden näkökulmasta lastenhoitovälitystä ja -palvelua aiotaan kehittää tulevaisuudessa. Kuva: Maaria Haikola

Lastenhoitajien välitys toimii MLL:n Kainuun piirin nettisivuilla arkiaamuisin, mikä ei Ärväksen mukaan palvele matkailijoita parhaalla mahdollisella tavalla. Matkailijoiden näkökulmasta lastenhoitovälitystä ja -palvelua aiotaan kehittää tulevaisuudessa.

Hänen mukaansa lastenhoitajat voivat tulla esimerkiksi lomamökkiin leikkimään lasten kanssa. Hän ideoi myös avointa leikkipaikkaa, jossa hoitajat olisivat paikalla esimerkiksi iltapäivän ajan.

Tällä hetkellä paikallisyhdistykseltä voi kysyä esimerkiksi lastenistuimia sekä rattaita vuokralle.

Paikalliset lastenhoitajat ilmoittavat itsestään myös internetissä olevilla lastenhoitosivustoilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kahden viime kesän aikana MLL järjesti muksulatoimintaa Marjex Stadionilla pesäpallo-otteluiden sekä kesäteatteriesitysten aikana. Ärväs kuvailee muksulatoimintaa hyväksi oivallukseksi.

– Lastenhoitajat saivat kesällä paljon kiitosta, että muksula mahdollisti paremmin lomalaisten käymisen teatterissa, kun pienet lapset eivät välttämättä jaksaneet olla mukana esityksessä.

Sotkamon seurakunta ei varsinaisesti välitä kerhonohjaajia tai isosia lastenhoitajiksi matkailijoille, kertoo lapsityönohjaaja Marja Remes. Lomailijat kuitenkin hyödyntävät toisinaan seurakunnan järjestämiä avoimia perhekerhoja, joita pidetään esimerkiksi Vuokatin kirkossa.

Hän pohtii, että kerhoissa käy sellaisia perheitä, joiden arkeen erilaiset kerhot kuuluvat kotipaikkakunnallakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se varmasti virikkeellistää myös heidän lomiaan, Remes sanoo.

Seurakunta järjestää myös kerran kuussa kaikille avointa ja muutaman tunnin kestävää lapsiparkkia seurakuntatalolla syys- ja kevätkaudella.

– Lapset voivat olla parkissa joko koko ajan tai osan aikaa, omilla eväillä ja säänmukaisilla ulkovaatteilla varustettuna.

Katinkullassa toimii maksullinen lomapäiväkoti Lastenmaailma, jossa on valvottu leikkihuone lasten touhuamista varten. Kuva: Maaria Haikola

Katinkullassa toimii maksullinen lomapäiväkoti Lastenmaailma, jossa on valvottu leikkihuone lasten touhuamista varten. Lastenmaailman vastaava Riikka Partanen kertoo, että tekemistä riittää eri-ikäisille lapsille, ja lastenmaailmassa sukeltamaan pääsee myös pallomereen.

Lapsia voi sesongista riippuen olla päivän aikana hoidossa jopa kolmekymmentä. Yleensä lapset ovat hoidossa muutaman tunnin kerrallaan, mutta Partasen mukaan myös pidempi lastenhoito onnistuu esimerkiksi golfkierroksen tai laskettelun ajaksi.

Lastenmaailman palvelut ovat Partasen mukaan tuttuja erityisesti Katinkullan asiakkaille, mutta sinne voivat tulla myös muualla majoittujat sekä paikalliset lapset.

– Yksittäisten lastenhoitajien kysely on vuosi vuodelta vähentynyt. Perheet haluavat lomailla yhdessä, Partanen sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä