Lainojen kilpailuttaminen helpottaa, kun on aika investoida

Rahan lainaaminen ja lainan lyhentäminen kuuluvat arkiseen taloudenhoitoon siinä missä esimerkiksi säästäminen ja sijoittaminenkin. Suomessa yleisiä lainoja ovat niin suuret, vuosikymmeniä takaisin maksettavat asuntolainat kuin pienemmät, arjen taloutta sujuvoittavat kulutusluotot ja muut pienet lainat. Riippumatta lainan tyypistä se on mahdollista kilpailuttaa verkossa. Kilpailuttaminen ja lainatarjousten vertailu on helppo keino säästää kaikissa lainaprosesseissa.

Lainojen kilpailuttaminen oli menneinä vuosikymmeninä yleistä lähinnä asuntolainojen parissa. Monet eivät vaivautuneet kilpailuttamaan edes asuntolainaa, vaan laina haettiin tutusta ja turvallisesta oman kylän pankin sivukonttorista, jossa omat säästöt olivat säilössä. Talouden digitalisaation seurauksena myös lainojen vertailusta ja kilpailutuksesta on tullut nopeampaa ja tehokkaampaa. Sen voi hoitaa esimerkiksi kotisohvalta käsin. Lainapalveluiden avulla paras mahdollinen laina löytyy hetkessä.

Suomalaisten lainat

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet ujompia ja varovaisempia lainaajia kuin esimerkiksi ruotsalaiset. Länsinaapurissamme jopa elinikäisten asuntolainojen maksaminen on täysin tavallista. Suomessa toistaiseksi tähän pisteeseen ei olla tultu. Vaikka lainaamisen kanssa on aina oltava varovainen ja vastuullinen, niin joissain tilanteissa lainan hakeminen on paras tapa hoitaa taloutta.

Elämässä vastaan tulee useita tilanteita, joissa on tehtävä suuria investointeja. Esimerkiksi vanhan suvun maatilan remontoiminen kertaheitolla moderneilla mukavuuksilla varustetuksi kesäresidenssiksi tai majoituskohteeksi ei hoidu pikkurahalla. Valtavan käteiskassan sijaan vastaavat investoinnit kannattaa tehdä lainarahalla. Kun käteiskassan sijoittaa, niin onnistuneen sijoitusten turvin lainan kulut on helppo kattaa.

Millaisia lainoja voi vertailla?

Kuten jo alussa mainittiin, niin suomalaiset ovat harrastaneet lainojen vertailua erityisesti asuntolainojen parissa. Nykyisin verkon lainapalvelut antavat kuluttajille mahdollisuuden vertailla mitä tahansa lainatyyppejä. Olipa kyseessä sitten pieni kulutusluotto tai suurempi laina veneen tai mökin ostamista varten, niin se on mahdollista kilpailuttaa verkosta käsin. Lainojen kilpailuttaminen verkossa on normalisoitunut viime vuosien aikana, ja siitä on tullut yleinen keino varmistaa lainan olevan edullinen ja kohtuullisen hintainen.

Miten vertailusta ja kilpailuttamisesta saa kaiken irti?

Jotta kuluttaja saisi nimensä mahdollisimman edulliseen ja koroiltaan alhaiseen lainasopimukseen tämän on oltava lainan antajien näkökulmista haluttava asiakas. Koska rahan lainaaminen on rahoituslaitoksille ja pankeille liiketoimintaa, ne haluavat ensisijaisesti luotettavia asiakkaita, joiden he voivat luottaa maksavan velkansa takaisin korkojen kera. Niinpä sellainen lainan hakija, joka on maksanut ajallaan aiemmat lainansa, tienaa säännöllistä palkkatuloa eikä ole menettänyt luottotietojaan on haluttua tavaraa lainamarkkinoilla. Tällainen asiakas on lainaajalle hyvä sijoituskohde, joten hänelle tarjotaan lainaa paremmilla koroilla ja muilla ehdoilla.

Sen sijaan lainanantajat eivät halua yhtä innokkaasti lainata rahaa hakijoille, jotka ovat esimerkiksi menettäneet luottotietonsa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että lainaajien on asetettava konkreettisia mittareita, jotka ohjaavat heidän toimintaansa.

Miten kilpailutus ja vertailu verkossa tapahtuu?

Lainan hakeminen, vertailu ja kilpailuttaminen on yksinkertainen prosessi, jonka voi hoitaa verkossa käsin:

Ensiksi lainanhakija täyttää hakemuksen, jonka voi löytää verkossa toimivan lainapalvelun sivustolta.

Kun hakemus on täytetty, se lähetetään palvelun välityksellä jopa kymmenille potentiaalisille lainaajille kerralla. Nämä arvioivat hakemuksen ja hakijan sekä hänen taloustilanteensa. Arvioiden perusteella hakijalle voidaan tarjota lainasopimuksia.

Kun lainatarjoukset ovat hakijan tiedossa, tämä vertailee niitä ja valitsee niistä parhaan. Lainojen vertailussa kannattaa huomioida esimerkiksi todellinen vuosikorko, joka on lainan todellinen hinta.

Lainojen kilpailuttaminen on kokonaisuudessaan todella yksinkertainen prosessi. Siksi sitä ei kannata jättää toteuttamatta silloinkaan, kun haettava laina on määrältään pieni. Lainojen vertailu ei itsessään maksa mitään eikä sitouta mihinkään.