Kilpailuttamalla lainat netissä voi säästää satoja euroja

Lainojen hakeminen netissä on jo monille suomalaisille tuttua puuhaa. Konttorissa käymisen ja puhelinsoittojen sijaan varsinkin pienemmät lainat on voinut hakea jo vuosien ajan täyttämällä lainahakemuksen netissä. Suomessa toimii nykyisin kymmeniä pankkeja ja rahoituslaitoksia, joiden lainaehdoissa voi olla isojakin eroja. Viisas lainanhakija vertaileekin lainoja, eikä tartu ensimmäisenä vastaan tulevaan mainokseen.

Alhaisin korko kilpailuttamalla lainatarjoukset

Lainan kilpailuttaminen tarkoittaa useiden eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden lainatarjousten vertailua, jotta voi löytää edullisimman tai muuten itselle sopivimman lainan. Asiakas voi kilpailuttaa lainat esimerkiksi Better Compared avulla netissä. Lainavertailu on tärkeä, sillä lainaehtojen ja korkotarjousten vaihtelu voi olla merkittävää eri lainanantajien välillä ja vertailemalla tarjouksia asiakas voi säästää jopa satoja euroja.

Kilpailuttamalla lainat, kuluttaja voi joka tapauksessa saada paremman kuvan markkinoilla tarjolla olevista vaihtoehdoista, sillä lainavertailusivustot kilpailuttavat lainoja jopa kymmenien lainantarjoajien välillä. Tämä voi johtaa alhaisempaan korkoon, vähäisempiin lisäkuluihin ja siten jopa satojen eurojen säästöihin pienenkin lainan kokonaiskustannuksissa. Kilpailuttaminen kannustaa myös lainantarjoajia tarjoamaan kilpailukykyisiä korkoja ja palveluita, mikä hyödyttää kuluttajia.

Tarkkana vuosikoron kanssa

Lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttavat merkittävästi korko ja muut lainaan liittyvät kulut, kuten avausmaksu ja kuukausittainen tilinhoitomaksu. Korko on kuitenkin keskeisin mittari, ja siihen tulee kiinnittää aina erityistä huomiota. Mitä alhaisempi korko, sitä vähemmän laina maksaa ajan myötä. Nimelliskoron sijaan tärkeintä on verrata lopulta todellisia vuosikorkoja keskenään, sillä ne antavat lopulta kuvan siitä, mikä laina kannattaa ottaa.

Lainan kilpailuttaminen on tehokas keino löytää markkinoiden matalin todellinen vuosikorko. Kilpailuttamalla ja vertailemalla eri rahoitusyhtiöiden tarjouksia voi havaita huomattavia eroja korkotasoissa ja muissa kuluissa. Suomessa astui lokakuussa voimaan uusi korkokatto kuluttajalainoille, ja tästä lähin nimelliskorko saa olla korkeintaan 15 %. Toisin sanoen lainaa voi saada nyt edullisemmin kuin aiempina vuosina. Kilpailuttamalla lainat saa paremman kokonaiskuvan saatavilla olevista vaihtoehdoista, mikä voi helpottaa siinä, että raha riittää arjessa hyvin myös lainanlyhennysten jälkeen.

Lainaa melkein mihin vain

Netistä on nykyisin mahdollista hakea vakuudetonta lainaa lähes mihin tahansa tarkoitukseen. Vakuudettomat lainat ovat kätevä vaihtoehto monenlaisiin erilaisin rahoitustarpeisiin, oli kyse sitten äkillisestä rahantarpeesta tai pidempään harkitusta käyttötarkoituksesta. Suomalaiset hakevat netistä usein lainaa esimerkiksi kodin remontointiin, uuden auton hankintaan tai lomamatkan rahoittamiseen.

Netistä haettavat lainat ja kulutusluotot soveltuvat myös esimerkiksi opintojen kustannusten kattamiseen tai vaikka häiden järjestämiseen, josta voi muodostua monenlaisia kuluja. Käytännössä moni lainantarjoaja ei edes kysy sitä, mihin hakija aikoo lainarahat käyttää.

Vakuudettomien lainojen hakuprosessi on yleensä nopea ja vaivaton, ja monet lainanantajat tarjoavat ainakin alustavan lainapäätöksen muutamissa minuuteissa. Tämä on mahdollista automatisoitujen käsittelyjen ja tarkistusten ansiosta. Ja kun kyseessä on lisäksi vakuudeton laina, ei aikaa tuhriinnu myöskään vakuuksien selvittelyssä.

Kilpailuttamalla voi säästää aikaa

Käytännössä lainanhakija voi hoitaa lainojen kilpailutuksen myös täysin itse vierailemalla eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden sivustoilla, ja pyytämällä heiltä lainatarjoukset. Ongelmana tässä voi kuitenkin olla se, että prosessi voi viedä paljon aikaa ja erilaisten lainojen sekä lainaehtojen keskenään vertailu voi olla tällöin vaikeaa.

Lainavertailupalvelut voivat hoitaa tämän asiakkaan puolesta, jolloin asiakas pääsee valitsemaan vain kirsikat kakusta. Tärkeää on silti vertailla lainojen korkoja, kuluja ja muita ehtoja, jotta tietää mihin on ryhtymässä. Kun sopiva laina on löytynyt, on aina syytä lukea vielä lainasopimus huolellisesti ennen allekirjoittamista. Allekirjoituksen voi hoitaa omilla verkkopankkitunnuksillaan, minkä ansiosta asiakkaan ei tarvitse lähteä käymään konttorilla tässäkään vaiheessa. Lainarahat voidaan siirtää asiakkaan tilille jopa muutamassa tunnissa allekirjoituksen jälkeen. Lainaa tulee kuitenkin aina ottaa harkiten ja huolellisesti, sillä lainanlyhennykset ja korkoerät on maksettava tämän jälkeen ajallaan maksusuunnitelman mukaisesti.