Paikallisuutiset

Niinan Kuvapisteen yrittäjä Niina Piirainen sanoo, että hääpotrettien lisäksi nykypäivänä halutaan myös dokumentaarista valokuvausta pitkin hääpäivää. Kuva: Noora Limnell

Kesä on hääjuhlien kulta-aikaa

Häät työllistävät monta paikallista yritystä etenkin kesäaikaan. Sosiaalisen median vaikutus näkyy vahvasti myös nykypäivän hääjuhlassa.

Moni pariskunta sanoo seuraavan parin kuukauden aikana toisilleen tahdon. Häät työllistävät kesäisin monta sotkamolaista yrittäjää.

Kukkakauppa Ahkeraliisasta haetaan morsiuskimppujen lisäksi paljon kasvimateriaalia pöytäkoristeiden tekoon.

–Kesäviikonloppuina voi olla useampi morsian, kenelle tehdään kimppuja. Teemme myös sulhasen ja bestmanin rintapieleen tulevia kukkavieheitä sekä morsiusneitojen rannekoruja, myymälävastaava Marja Lämsä sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lämsän mukaan hääkukissa trendi on ollut jo pitkään vaaleissa sävyissä.

– Puuterin sävyä ja maalaisromantiikkaa. Hyvin luonnonläheisiä värejä, ei mitään räikeitä sävyjä. Harsokukka ja eukalyptus ovat olleet kaikista vahvimmat valinnat nyt kesällä, myös neilikka tekee tuloaan pöytäkukaksi.

Morsiuskimpussa suositaan tällä hetkellä maalausromanttisia sekä vaaleita sävyjä. Kuva: Noora Limnell

Sosiaalinen media toimii inspiraationa monelle morsiamelle. Instagramin ja Pinterestin kukkakuvissa käytetään usein silkkikukkia.

– On hyvä ottaa huomioon, että samanlaisia sävyjä ei löydy aidoista kukista, Lämsä toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos häihin kaipaa tietyn värisiä kukkia, kannattaa kukkakauppaan olla yhteydessä hyvissä ajoin.

– Puolitoista kuukautta on ihan hyvä aika, mutta ihan viimeistään kolme viikkoa ennen H-hetkeä olisi hyvä olla yhteydessä.

Hotel Aatelin Ravintola Ainoassa järjestetään noin 40-50 hengen hääjuhlia. He myös toimittavat cateringtoimituksena häätarjoiluja.

– Monesti asiakkaat pitävät ensin vastaanoton ravintolassa ja siirtyvät sitten jatkamaan juhlia isompiin mökkeihimme. Paikalliset pitävät meillä myös paljon muitakin juhlia, jolloin ei tarvitse kunnostaa ja suursiivota omaa taloa juhlakuntoon, keittiömestari Marko Silvan kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Silvan mukaan kesähäiden trendikakku on useana vuonna ollut mansikka-brita.

– Myös erilaisten suklaakakkujen kysyntä on kasvanut, Silvan sanoo.

Hääkuvaukseen panostetaan nykyään yhä enemmän. Valokuvaaja Niina Piirainen on usein kesälauantaisin kuvaamassa häitä.

– Hääkuvaus on muuttunut aikojen saatossa. Nykyään halutaan, että kuvaaja on pitkän aikaa kuvaamassa niin sanottua dokumentaarista kuvausta hääpäivästä. Sen lisäksi otetaan myös potrettikuvia hääparista, Niinan Kuvapisteen yrittäjä kertoo.

Valokuvaajia on Kainuussa eri tyylilajien laidasta laitaan, ja valokuvaaja valitaankin nykyään pitkälti hänen kuvaustyylinsä mukaan.

Kesällä monet parit sanovat toisilleen tahdon. Kuva: Noora Limnell

Piirainen kannustaa varaamaan potrettikuvauksen muuhun, kuin hääpäivään.

– Varsinainen hääpäivä on monesti hirveän kiireinen ja aikataulu on tiukka. Potrettikuviin olisi hyvä olla aikaa. Jos morsiamella on koekampaus- tai meikkipäivä, se on loistava vaihtoehto kuvata potrettikuvat.

Sulhasen puvun hankinta kannattaa myös ajoittaa siten, että se on olemassa koemeikkipäivään mennessä, Piirainen vinkkaa.

Hääpotrettien kuvaamispaikka riippuu pitkälti hääparin mieltymyksistä.

– Jokaisella on omia paikkoja, jotka ovat heille tärkeitä. Jos joku paikka täältä pitää nostaa, tuo Vuokatin alue on sellainen, missä eniten kuvataan, ellei sitten olla kuvaamassa hääjuhlapaikan läheisyydessä.

Jos hääparilla ei ole selkeää suunnitelmaa valokuvauksen toteuttamisesta, se ei haittaa. Kuvaukset suunnitellaan yhdessä valokuvaajan kanssa, joka auttaa ideoimisessa.

Yhdysvalloista on rantautunut myös Suomeen “Trash the Dress” ilmiö, jolla tarkoitetaan kuvauksia, joissa hääpuvun kanssa kuvataan jossain epätavallisissa olosuhteissa, esimerkiksi morsian uimassa hääpuku päällään.

Kyseinen ilmiö ei ole Piiraisen mukaan ainakaan vielä näkynyt Kainuun korkeudella.

Heidi Kyllönen esittelee vihkisormuksia. Sirot sormukset ovat tämän hetken trendi. Kuva: Noora Limnell

Somen ansiosta myös sormustrendit tulevat nopeammin Kainuuseen, kertoo Ajankulman myyjä Heli Kyllönen. Heidän liikkeestään ostetaan vihkisormuksien lisäksi myös hääkoruja, kuten korvakoruja.

– Hyvin näyttävään pukuun ei oteta kovin näyttäviä koruja ja toisinpäin, haetaan sellaista tasapainoa siinä, Kyllönen kertoo.

Vihkisormuksen mallia aletaan monesti miettimään jo kihloja ostaessa. Uusi trendi on, että sormeen suunnitellaan kolmen sormuksen kokonaisuus.

– Kihlasormus, sitten timanttisormus ja kolmas sormus on ostettu esimerkiksi lapsen syntymän tai 10-vuotishääpäivän kunniaksi.

Kyllönen suosittelee tulemaan ajoissa sormuskaupoille, jotta oikean kokoinen ja näköinen sormus ehditään tilata.

Sirot sormukset erilaisilla timantti-istutuksilla ovat nyt muotia. Kuva: Noora Limnell

Timanttisormuksissa kuumimpia trendejä on nyt sirous.

– Myös värikivet ovat vahvassa nosteessa. Timantin erilaiset istutustyylit tuovat sormukseen lisää ilmettä, Kyllönen kertoo.

Miesten vihkisormuksissa mennään Kainuussa edelleen hyvin perinteisellä ja pelkistetyllä tyylillä.

– On tulossa lisää trendejä, mutta normi on edelleen, että mies käyttää vain yhtä sormusta. On kuitenkin todella ihanaa, että myös miehille on alkanut tulla persoonallisempaa mallistoa. Kestävät titaani- sekä hiilikuituseossormukset ovat kovassa suosiossa, Kyllönen sanoo.

Ennen häitä vietetään usein polttareita. Siihen sopivaa puuhaa järjestää muun muassa Vuokatti Safaris. Heidän suosituimmat ohjelmapalvelunsa polttariväelle ovat vene- ja maastoautosafarit.

– Speedboat, eli vauhtivene on suosituin. Siinä pääsee lyhyelle kieputukselle vauhtiveneen kyydissä. Maastoautosafari taas sopii 4–20 hengen ryhmillä. Siinä pääsee itse ajamaan maastoautolla haastavaan maastoon, yrittäjä Samuli Junttila kertoo.

Vuokatti Safaris myös vuokraa suurta, 550 neliön huvilaa maalaismiljöössä, josta löytyy saunaosasto, sisäporeallas ja juhlatila äänentoistolaitteineen.

– Tänne tulee 6 majoitushuonetta, eli maksimi majoittujamäärä on 18 henkilöä. Juhlatilat riittävät noin sadalle vieraalle, Junttila toteaa.