Ihmiset

Kelkkasafari on samalla luontoelämys

Vuokatti Safaris järjestää ohjattuja kelkkasafareita lähimaastoon lähes päivittäin. Toiminta on ilahduttanut lomalaisia, turisteja ja paikallisia jo 20 vuoden ajan.

Moottorikelkkasafareilla lähdetään oppaan johdolla kiertämään jokin lähialueen kelkkareiteistä. Retkivaihtoehdoista löytyy paljon valinnanvaraa. Safarit tarjoavat monipuolisen ulkoiluelämyksen, sillä kelkoilla voidaan edetä keskellä luontoa sekä jäitä pitkin.

Tietyt safarit pyörivät viikoittain ja ne löytyvät yrityksen viikko-ohjelmasta. Vuokatti Safariksen yrittäjä Samuli Junttila haluaa ohjatuilla retkillä esitellä paikallisen luonnon lisäksi paikallisia yrityksiä.

– Kahden tunnin safarilla ajetaan Vuokatinvaaran päälle ja käydään Heikkilän tilalla kahvilla. Viikko-ohjelmasta löytyy myös lounassafari Haapalaan, Junttila kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edellä mainittujen safarien lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluu myös kolmen tunnin retki Sotkamoon. Muita valmiita retkikokonaisuuksia ovat revontulisafarit sekä pilkkiretket kelkoilla. Mahdollista on myös järjestää erikseen sovittuja safareita niin sanotusti oman porukan kesken.

– Pyritään tietenkin järjestämään asiakkaille heidän toiveitaan vastaava safari.

Mitso "safarikoiran" päätehtävä on viihdyttää asiakkaita. Lisäksi se on ahkera polkemaan lumikenkäreittejä. Kuvat: Ida Takala.

Safareille pystyy ilmoittautumaan yrityksen verkkosivuilla, soittamalla, sähköpostilla tai käymällä toimistolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Usein samankin päivän safareille mahtuu vielä osallistumaan, ja ryhmäkokoa saadaan lisättyä ottamalla useampi opas mukaan.

Kelkalla ajaminen vaatii vähintään T- tai B-luokan ajokortin. Kelkan vuokraajan tulee kuitenkin olla täysi-ikäinen.

Yhteisille safareille voi hyvin lähteä kokeilemaan kelkalla ajoa ensimmäistä kertaa. Kelkat saadaan tarpeen mukaan asetettua sellaisiksi, että ne eivät kiihdy niin nopeasti. Tämä lisää etenkin ensikertalaisten turvallisuutta, ja helpottaa kelkan hallinnassa.

– Ryhmissä ei ajeta kovaa ja opas ajaa aina edellä. Turvallisuus ja maisemista nautiskelu on tärkeintä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lain määräämä yleisrajoitus reiteillä on 60 km/h ja järvellä 80 km/h, mutta Vuokatissa monet urat ovat merkitty 20 km/h tai 30 km/h alueiksi.

– Ei reiteillä kannata ajaa kovaa, 60 km/h on reitille jo tosi kova vauhti, Junttila toteaa.

Vuokatti Safarikselta löytyy kaikki päällysvarusteet retkeä varten. Jokainen safarille lähtijä saa haalarit, kengät, hanskat, kypärämyssyn sekä tietysti kypärän.

– Haalarin alle kannattaa pukea rennot säänmukaiset vaatteet, esimerkiksi aluskerrasto ja vähän kylmemmällä säällä lisäksi vaikka verkkarit ja collegepaita, Junttila ohjeistaa.

Retkien tunnelma pidetään mahdollisimman kiireettömänä ja leppoisana luontokokemuksena. Junttilan itsensä mielestä parasta kelkkailussa on mahdollisuudet edetä luonnossa helposti sekä liikkuminen paikoissa, mihin ei välttämättä muuten pääsisi.

Junttila toteaa kelkkasafarien sopivan kaikille, mutta pienimmät lapset eivät turvallisuussyistä pääse mukaan. Kuljettajan lisäksi kelkan kyytiin mahtuu takana istuja, jonka tulee pystyä pitämään itse riittävän lujaa kiinni.

– Sellainen perussääntö on, että yleensä 6–7-vuotias lapsi voi lähteä safarille mukaan.

"Ryhmissä ei ajeta kovaa ja opas ajaa aina edellä. Turvallisuus ja maisemista nautiskelu on tärkeintä."

Pienimmät lapset eivät kuitenkaan jää ilman kelkkailukokemusta, sillä Vuokatti Safariksen toimiston vieressä sijaitsee lasten kelkkarata. Sitä ajetaan erillisillä lasten kelkoilla, jotka ovat normaalia kelkkaa huomattavasti pienempiä.

Lastenkelkka soveltuu noin 4–8-vuotiaalle, mutta kelkan hallittavuuden kannalta lapsen pituus on ikää merkittävämpi kriteeri.

– Rata on lyhyt, joten sitä pääsee käyttämään ihan pienetkin lapset. Vanhemmat voivat halutessaan avustaa heitä kulkemalla radan vieressä. Jos lapsi osaa, hän voi ajaa myös itsekseen rataa ympäri.

Lasten kelkkarata on auki toimiston aukioloaikojen mukaan, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Palo kelkkailuun voi todistetusti syttyä jo lapsena, sillä yrityksellä käy asiakkaita, jotka kertovat ajaneensa kelkalla ensimmäisen kerran kyseisellä lasten radalla.

Asiakas voi vuokrata kelkan myös omaan käyttöönsä. Reiteille on suositeltavaa ottaa seuraksi kaveri sekä toimiva puhelin.

Vuokraajille kerrotaan aina kelkan toiminnasta sekä hallinnasta. Mahdolliset reittivaihtoehdot käydään myös läpi, joista asiakas saa valita mieleisensä.

– Kaikille annetaan reittikartat mukaan ja käydään tarkasti valittu reitti läpi, sillä reiteillä pitää ehdottomasti pysyä, Junttila kertoo.

Vuokatista on monipuoliset kelkkareitit jokaiseen ilmansuuntaan. Täältä pääsee Kuhmoon, Ristijärvelle, Kajaaniin ja jopa Tahkolle asti. Yhteysreittejä kunnostetaan koneellisesti.

Lastenkelkka on normaalin kelkan kaltainen, mutta suunniteltu ajajalleen sopivan kokoiseksi.
Mitso ”safarikoiran” päätehtävä on viihdyttää asiakkaita. Lisäksi se on ahkera polkemaan lumikenkäreittejä.
Taina Junttila esittelemässä kelkkailuun puettavia varusteita.
Kelkkasafarit lähtevät liikkeelle Vuokatti Safariksen toimistolta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä