Viihde

Sotkamon-reissullaan kameramies Hannu Pyyhtiä, äänimies Sami Auru ja juontaja Janne Kataja valloittivat muun muassa Sotkamo-lehden toimituksen. Kuva: Niko Kemppainen

Janne Kataja syksyn kuokkavierailullaan: "Yllätti, että Sotkamon keskusta on näin eläväinen"

Suosikkijuontaja Janne Kataja kertoo paikallisten luonteenpiirteistä jääneen mieleen kainuulainen mutkattomuus, mutta myös syvällisyys.

Viime syksynä sotkamolaiset saattoivat hieraista silmiään, kun juontaja Janne Kataja, kameramies Hannu Pyyhtiä ja äänimies Sami Auru pöllähtivät Sotkamoon täysin yllättäen.

Kyseessä olivat MTV:n Kuokkavieras Kataja -ohjelman kuvaukset. Ohjelman formaatin mukaisesti mitään ei sovittu etukäteen, vaan kaikki tapahtumat olivat aitoja yllätyksiä. Kolmikko kiertää ilman rahaa, ja kaikki yösijasta lähtien täytyy saada pyytämällä paikkakunnan asukkailta.

Tehtävänä oli ottaa selvää, kuinka vieraanvaraisia suomalaiset paikkakunnat oikein ovat. Kuokkavieraat viettivät Sotkamossa vajaan kaksi vuorokautta asukkaiden vieraanvaraisuuteen nojaten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuokkavieras Kataja alkoi 20. maaliskuuta MTV3-kanavalla. Sotkamo-jakso esitetään 1. toukokuuta.

Saipa Sotkamo-lehden toimituskin osansa yllätysvierailusta, kun syyskuisen maanantain aamupäivällä kolmikko ryntäsi tömistelemään toimituksen ikkunoihin.

Kataja pyysi Nälkämaan laulun sanoja tulostettavaksi, jonka jälkeen lähdettiin K-Supermarketista etsimään kuorolaisia Kainuun maakuntalaulun esittämistä varten. Kauppiaspariskunta ja pari asiakasta otettiin mukaan ravintola Messiin, jonne kuoron kurssi päätettiin suunnata hetken mielijohteesta.

Loputkin kuorolaiset saatiin lounaansa ääreltä suostuteltua yhteislauluun, ja komeasti se kajahti, Suomen kaunein maakuntalaulu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yöpaikassaan Kataja oli päässyt pesemään pyykkiä. Toimituksen kaappien ja ovien päällä niitä oli hyvä kuivatella hetken aikaa haastattelun lomassa.

Kuokkavieraita vastaanottamassa toimittaja Maaria Haikola. Kuva: Niko Kemppainen

Kataja, Pyyhtiä ja Auru saapuivat Sotkamoon edellisenä iltana kuuden aikoihin. Syksyinen yö oli kääntynyt jo hyvin kylmäksi, ja yöpaikan etsintä venähti kolmikosta riippumattomista syistä.

– Meillä oli erittäin mukava taksiautoilija. Hän otti meidät kyytiinsä ja heitti meitä eri asuinalueille, missä me pimputeltiin ovikelloja ja yritettiin päästä ihmisille yökylään, kertoi Kataja.

Katajan mukaan muutamat asukkaat pahoittivat mielensä, kun kolmikko ilmestyi sen verran myöhään ovelle kolkuttelemaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kello oli kuitenkin jo puoli yksitoista siinä vaiheessa, että kyllähän sen ymmärtääkin, kameramies Pyyhtiä totesi.

Kuvausryhmä on tottunutkin ärhäkkääseen vastaanottoon ohjelman aiemmilla kausilla. Kaikin puolin Sotkamon-vierailu oli kuitenkin positiivinen kokemus.

– Ohjelman hienous onkin siinä, että kyllähän suomalaiset ja ainakin kainuulaiset vaikuttavat kovin vieraanvaraisilta – sotkamolaiset varsinkin. Mutta ehkä todellinen vieraanvaraisuus testataankin, kun ollaan liikenteessä vähän epäsopivaan aikaan, Kataja pohdiskelee.

Suomalaiset ja ainakin kainuulaiset vaikuttavat kovin vieraanvaraisilta – sotkamolaiset varsinkin.

Kolmikon tarkoituksena ei ollutkaan olettaa tai väittää, kuinka ja millä tavoin ihmisten pitäisi olla vieraanvaraisia.

– Enemmänkin se on jatkuvaa prosessia ja tutkimusta. Samalla me halutaan tutustua ohjelmassa teihin ihmisiin, jotka asuvat kussakin paikassa. Ja myös paikkakuntaan ihmisten kautta.

Sotkamo tuli vajaan vuorokauden sisällä hyvin tutuksi. Nähtävyyksien osalta Kataja tiimeineen vieraili muun muassa kirjailija Veikko Huovisen haudalla.

– Käytiin katsomassa ihan Vuokatinvaaran päältä, että onhan tämä tosi kaunis paikka. Tiedetään, että tuossa on Kainuun Riviera ihan vieressä, ajateltiin mennä piipahtamaan siellä, Kataja kertoi Hiukkaan viitaten.

Asutuskeskuksessa seikkailun lisäksi kolmikkoa kiehtoivat paikalliset luontoelämykset.

– Moni sotkamolainen, joihin olemme törmänneet tänä lyhyenä aikana, ovat sanoneet että tämän seutukunnan spesiaalijuttu on luonto. Sittenhän meidän täytyy luonnossakin olla.

Kolmikko turvautui vierailullaan sotkamolaisten vieraanvaraisuuteen. Kuva: Niko Kemppainen

Ohjelman myötä tiimi on käynyt kuokkavieraissa useilla paikkakunnilla. Mitä erikoista Sotkamosta nousi esille muihin verrattuna?

– Se yllätti, että tämä Sotkamon keskusta on näin eläväinen. Täällä on se noin 10 000 asukasta, joista kuutisen tuhatta taajamassa. Siihen nähden täällä on aika paljon palveluita ja elämää.

Paikallisten luonteenpiirteistä jäi mieleen kainuulainen mutkattomuus, mutta myös syvällisyys.

– Oli hyvin syvälliset keskustelut jo lyhyen tuttavuuden jälkeen. Se on aina miellyttävää, kun ollaan tosissaan, sydämellä liikenteessä, ja oleminen on mutkatonta. Ei tarvitse sitä stressata.

Ylipäätään sotkamolaisten kanssa oli helppo tulla toimeen.

– Niin kuin äsken hyvin osoitti Nälkämaan laulukin, että kyllähän täällä myös osataan heittäytyä. Sehän on vieraanvaraisuuden peruslähtökohtia. Ollaan törmätty tosi ystävällisiin ihmisiin.

Liekö paikallisten vieraanvaraisuus perua maaseutuyhteiskunnan sosiaalisista kuvioista, joihin Kainuussa perinteisesti on totuttu.

– Se on hauska havaita, että on totuttu edelleenkin. Kyllähän kylässä käyminen, yllätysvieraiden tuleminen ja muu tämmöinen kulttuuri on muuttanut muotoaan paljon.

Kainuu oli entuudestaan tuttua seutua Katajalle, sillä hän on tehnyt uransa keikkailemalla ja juontamalla ympäri Suomea.

– Mutta jos rehellisiä ollaan, siinä tulee lähinnä tiet ja taukopaikat tutuksi. Kyllähän tässä ohjelmassa Kainuu piirtyy ihan uudella lailla.

Haastattelun päätteeksi Kataja keräili ympäri toimitusta ripotellut kamppeensa ja lähti suuntaamaan kohti uusia seikkailuja Pyyhtiä ja Auru mukanaan.

– Kiitos kutsumattomuudesta!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä