Paikallisuutiset

Lohen grillaamisessa kannattaa ottaa huomioon, että lohi paistuu nopeasti. Kalan kanssa lisukkeeksi sopii kasvisvartaat, joihin voi valita kasvikset oman mielen mukaan. Kuva: Noora Limnell

Grilliruoka maistuu kesältä - alkuvalmistelut ovat grillauksen A ja O

Grillissä valmistuu helposti vaikkapa herkulliset kasvisvartaat sekä lohimedaljongit. Perusmausteilla, suolalla ja pippureilla pääsee kesäkokkaamisessa hyvin alkuun.

Grillaaminen on vahvasti osa suomalaisten kesän ruokailuperinteitä. Sotkamon Martat ry:n puheenjohtajana toimivan Marjatta Huotarin mielestä grillaus tuo mukavaa vaihtelua ruuan laittoon sekä koostumukseen.

– Tämän päivän sähkön hinnalla varmasti on myös edullisempaa valmistaa lohta grillissä, kuin uunissa, Huotari naurahtaa.

Herkullisen grilliaterian voi valmistaa esimerkiksi lohesta, lisukkeena kasvisvartaita sekä tuoretta salaattia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

–Lohipalat voi ensin marinoida öljyssä ja sitruunassa, vähän chiliä tuomaan potkua. Vartaisiin voi käyttää esimerkiksi kesäkurpitsaa, sipulia, tomaattia tai paprikaa sekä retiisiä ja perunoita.

Lohen kaveriksi sopii wasabitahnalla maustettu smetana sekä grillattu varhaiskaali, joka on maustettu pippurilla, öljyllä ja hunajalla.

Yhdessä tekeminen on iso osa grillaamista.

– Tähän voi osallistua kaikki, esimerkiksi lapset voivat olla avuksi pujottamalla kasviksia puutikkuihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perunasta ja retiisistä saa hyvän vartaan lisukkeeksi grillilohelle. Annokset kannattaa maustaa tuoreilla yrteillä. Kuva: Noora Limnell

Esivalmistelut ovat myös grillauksen A ja O.

– Aluvalmistelut voi tehdä valmiiksi jo paljon aikaisemmin. Edellisenä iltana voi tehdä jo vartaita valmiiksi jääkaappiin. Varsinkin ne ruuat, jotka marinoidaan, niin ne kannattaa tehdä etukäteen. Se vähentää hässäkkää ruuanlaiton hetkenä, Huotari muistuttaa.

Raaka-aineet on hyvä ottaa ajoissa huoneen lämpöön.

– Itse pidän tuoreita raaka-aineita noin puolesta tunnista tuntiin lämpimässä tuoreita raaka-aineita, etteivät ne ole jääkaappikylmiä. Etenkin lihaa grillatessa on lopputuloksen kannalta tärkeää, että myös liha on tullut huoneenlämpöiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä kertaa kalaruuat valmistetaan foliovuokiin, ettei grilliin tarttuisi kalan maku.

– Pystyy sitten kalalle allergisetkin syömään vaikka makkaroita, ilman sen suurempaa grillin pesua.

Marjatta Huotari valmisti toimittajan kanssa grilliherkkuja toukokuussa. Kuva: Noora Limnell

Ruuan maustamisessa on vain mielikuvitus sekä mieltymykset rajana.

– Omien mieltymyksien mukaan ja sen, mitä kaapissa on. Kun lähdetään katsomaan lehtien ruokareseptejä, voi niissä olla mitä eriskummallisempia mausteita. Perusmausteilla, suolalla ja pippureilla pääsee hyvin alkuun.

Kala vaatii suolaa, Huotari muistuttaa.

– Vaikka kuinka puhutaan terveellisestä ja näin, mutta kalalle pitää olla suolaa. Sormisuola on todella hyvä, siitä jää sellainen maku pintaan. Sitruunalla marinointi vähän vähentää sitä suolan tarvetta, Huotari lisää.

Suolausaika riippuu kala raaka-aineesta, sen rasvaisuudesta ja koosta. Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa uskaltaa laittaa.

Grillattu varhaiskaali on hyvä lisuke lohisitruuna- sekä kasvisvartaille. Kuva: Noora Limnell

Kalaa grillatessa kannattaa muistaa, että kala valmistuu nopeasti.

–Kala kypsyy nopeasti eikä tarvitse mitään jälkikypsytystä kuten liha. Jos kala menee ylikypsäksi, siitä tulee kuivaa.

Isolla kalapalalla myös grillausaika on pidempi.

Grillata voi myös avotulella.

– Siinä tulee vähän erilainen sitten se maku. Lähtisin itse ihan hiillostamaan, eli kunnon hiilloksella paistamaan ruokaa, Huotari sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä