Ennätysmäärä kulutusluottoja myönnetty Suomessa vuonna 2022: toukokuussa jopa 15 % edellistä vuotta enemmän

Sekä kulutusluottojen että luottokorttien käyttö oli vuoden 2022 keväällä ennätyslukemissaan, kun uudempien vakuudettomien kulutusluottojen keskimääräinen korko laski huhtikuun aikana jopa vain hieman yli kahdeksaan prosenttiin. Esimerkiksi Laina Finance valikoimasta löytyvissä luotoissa korkokulut olivat tällöin kuluttajien mielestä niin kohtuulliset, että lainaaminen oli kannattavaa.

Vaihtelua koroissa

Eri luotonmyöntäjien tarjoamissa lainoissa voi olla parhaimmillaan suuriakin eroja, esimerkiksi niiden lopullisissa kustannuksissa. Olipa kyseessä sitten yksityishenkilön kulutusluotto tai yrityslaina uudelle yritykselle ovat kuluttajat oppineet lainojen vertailun tärkeyden, sillä tilanteet voivat muuttua suhteellisen nopeallakin aikataululla. Monet pankeista haetut lainat ovat sidoksissa Euriboriin, kun taas vakuudettomissa kulutusluotoissa myös täysin kiinteät korot tai toisenlaiset viitekorot ovat erittäin yleisiä.

Taloudellisestikin epävakaan maailmantilan vuoksi kuluttajansuojalakia muutettiin vuoden 2020 kesällä väliaikaisesti niin, että kulutusluotoilla oli kymmenen prosentin korkokatto, minkä vuoksi moni haki tuona aikana luottoa heikentyneen taloutensa tueksi. Tätä lakia jatkettiin vielä 2020-2021 vuoden vaihteessa, mutta väliaikainen muutos kuitenkin poistui voimasta vuoden 2021 syyskuun lopussa. Tämän jälkeen kulutusluottoja koski yhä nimelliskorkojen osalta 20 prosentin korkokatto.

Korot eivät ole vähentäneet kulutusluottojen nostamista

Kuluttajaliiton teettämän tutkimuksen mukaan vakuudettomien kulutusluottojen myöntäminen ei enemmistön hakijoista mielestä myöskään vaikeutunut silloin, kun väliaikainen korkokatto oli voimassa. Ainoastaan 11 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti, ettei heille oltu myönnetty kulutusluottoa ollenkaan.

Entiselleen nousseet korot eivät myöskään vähentäneet kulutusluottojen käyttöä. Vuoden 2022 toukokuussa vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin jopa 368 miljoonan euron verran, mikä on ennätyslukema yhden kuukauden ajanjaksoa ajatellen. Näistä 237 miljoonaa euroa, eli suuri osa, ei ollut autolainoja vaan muita kulutusluottoja. Erilaisten rahalaitosten myöntämät vakuudettomat kulutusluotot edustavat jopa 69 prosenttia kaikista suomalaisten kulutusluotoista.

Luottojen korkojen tuntuva vaihtelu ei siis ole vaikuttanut kulutusluottojen nostamiseen ainakaan tehden siitä aiempaa harvinaisempaa tai vaikeampaa kuluttajalle. Oikeusministeriön työryhmä selvitetään parhaillaan, onko kymmenen prosentin korkokatosta mahdollista tehdä pysyvä. Tämä korkokatto olisi myös kuluttajaliiton toiveena, koska sen ei nähdä vaikeuttaneen pienituloistenkaan mahdollisuuksia saada tarvittaessa kulutusluottoa.