5 maukasta tapaa säilöä puutarhan marjat ja hedelmät

Muutaman viikon kuluttua pihan puut ja pensaat notkuvat jälleen herkullisesta sadosta. Miten säilöä puutarhan marjat ja hedelmät, jotta kaiken sadon saa talteen ja hyödynnettyä? Esittelemme viisi maukasta tapaa marjojen ja hedelmien säilömiseen!

1. Kuivattaminen on helppoa ja säilöntä vie vähän tilaa

Jos tykkäät napostella tuoreita marjoja ja hedelmiä, voisi kuivatus olla sinulle hyvä tapa säilöä kesän satoa talven varalle. Marjoja ja hedelmiä voi kuivata ritilän päällä tai esimerkiksi uunissa, mutta jos satoa on paljon, on tehokas kuivuri hyvä ja tarpeellinen hankinta.

Kuivuri sisältää useita tasoja tai lokeroita, joilla suuri määrä marjoja tai hedelmäsiivuja on helppo kuivattaa kerralla. Kuivatuksen jälkeen marjat ja hedelmät tulee säilyttää ilmatiiviissä astiassa. Kuivatut marjat ovat oivallinen ainesosa mysliin tai sellaisenaan jogurtin tai viilin kanssa. Kuivatut hedelmät, kuten omenarenkaat, ovat hyvää naposteltavaa välipalaksi.

Kuivatus on hyvä vaihtoehto, sillä sadon säilömiseen ei tarvita suurta pakastinta tai kellaria ja kuivurin avulla keittiössä menee vain vähän aikaa. Erilaisia kuivureita löytyy Hobby Hallin verkkokaupasta esimerkiksi Sencor-, Zyle- ja G21 -merkeiltä. Useimmissa kuivureissa voi kuivattaa hedelmien ja marjojen lisäksi myös muita ruoka-aineita, kuten sieniä.

2. Tavallisin tapa säilöä puutarhan marjat ja hedelmät on pakastaminen

Toinen tapa säilöä puutarhan marjasatoa on pakastaminen. Joitain hedelmiä voi myös pakastaa, mutta ne kannattaa pilkkoa pienemmäksi ennen pakastamista.

Marjat ja hedelmät on hyvä puhdistaa ensin. Sen jälkeen ne laitetaan ilmatiiviisiin pakastuspusseihin tai -rasioihin. Jotkut ripottelevat pienen määrän sokeria pakastettavien marjojen päälle. Se voi auttaa säilyttämään marjojen makua ja väriä paremmin.

Pakastaminen on hyvä ratkaisu silloin, jos sinulla ei ole kuivuria, etkä tiedä mihin käyttäisit kaikki marjat tai hedelmät. Pakastamisen ansiosta voit napata pakkasesta satoa talven aikana vaikkapa marjapiirakkaa varten.

3. Tämä on makein tapa säilöä marjat ja hedelmät

Kolmantena säilöntätapana on hilloaminen. Hillopurkit hupenevat talven mittaan, kun hilloa käytetään puuron ja lettujen lisukkeena tai leivonnassa.

Marjat tai hedelmät keitetään sokerin kanssa kattilassa hilloksi, jonka jälkeen seos purkitetaan kuumana. Omenat tai muut suuremmat hedelmät kannattaa pilkkoa tai soseuttaa hilloa varten.

Hilloaminen ei ole kovin hankalaa, mutta se vaatii aikaa, välineitä ja tilan purkkien säilyttämiseen. Hillopurkkien tulisi olla puhtaita ja ilmatiiviitä. Kattilan lisäksi saatat tarvita sosemyllyn. Suurten satomäärien hilloamista varten tarvitaan yleensä kellari, jossa purkit voi säilyttää.

4. Mehustaminen sopii erityisesti marjojen säilöntään

Mehujen ystävälle mehustaminen on oivallinen tapa hyödyntää sato ja säästää rahaa. Mehua tehdään kotikeittiössä usein eri marjojen yhdistelmistä, kuten viinimarjoista tai herukoista. Niiden joukkoon voi sekoittaa makeuden vuoksi mansikkaa tai vadelmaa.

Marjoista tai hedelmistä puristetaan mehua mehustimella tai mehulingolla, jonka voit tilata Hobby Hallin verkkokaupasta. Sen jälkeen mehu pullotetaan puhtaisiin pulloihin. Mehupullot säilytetään viileässä, esimerkiksi kellarissa tai kylmäkaapissa. Mehun säilyvyysaika vaihtelee käytettyjen raaka-aineiden mukaan.

Mehustaminen vie aikaa ja vaatii välineitä, kuten mehulingon ja pullot. Säilyttäminen voi myös koitua ongelmaksi, jos pulloja on paljon ja käytettävissä ei ole kellaria. Toisaalta mehustamisessa saa hyödynnettyä suuren määrän satoa ja säästettyä rahaa kauppaostoksista. Kauniilla etiketeillä varustettuja mehupulloja on mukava viedä lahjaksi tai mökkituliaisiksi.

5. Aikuinen, voit säilöä puutarhan marjat ja hedelmät myös näin

Viides vinkkimme on aikuisille suunnattu. Jos etenkin pihan omenapuista tulee erittäin runsaasti satoa, voit tehdä hedelmistä kotiviiniä tai -siideriä.

Kotiviinin tai -siiderin valmistus sopii sinulle, jos jaksat nähdä hieman vaivaa harjoitteluun ja olet kiinnostunut omien juomasekoitusten valmistamisesta. Viinin ja siiderin tekoon on saatavilla valmiita settejä, jotka sisältävät kaiken tarpeellisen marjoja tai hedelmiä lukuun ottamatta.

Varaudu siihen, että ensimmäiset erät kotiviiniä tai -siideriä saattavat epäonnistua esimerkiksi ylikäymisen takia. Onnistuessaan kotiviini tai -siideri ovat kuitenkin mitä mainiointa juomaa vaikkapa kesäjuhliin tai maisteltavaa lomahuoneiston asukkaille.