Urheilu

Vuokattiin suunnitellaan ympärivuotista vesiurheilukeskusta – "Opiston kanssa on keskusteltu hyvässä hengessä"

Kuntalaisten ja matkailijoiden käyttöön on alustavasti ajateltu vesihyppytornin rakentamista, sanoo yrittäjä Jaakko Tossavainen.

Vuosikymmenen vaihteessa Vuokatin Vesiurheilukeskuksesta oli muodostumassa yksi suositummista kesäajan matkailun oheispalveluista. Eteläpuolen tietä eli Vuokatintietä kulkevat näkivät vilahduksen riemukkaista vesileikeistä ja peleistä sekä saunalautalla seilaajia Ahvenuslammella.

Vesiurheilukeskuksen palveluiden käyttäjät olivat nuoria aktiivisia ihmisiä. Nähtiinpä siellä kerran Vuokatin Aatelissa vierailemassa olleita Miss Suomi -kandidaattejakin.

Sotkamon ympäristö- ja tekninen lautakunta myönsi keväällä 2021 Vuokatin vesiurheilukeskukselle poikkeusluvan lisärakentamiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuokatin Urheiluopiston taustayhteisö Vuokatin Säätiö jätti lautakunnan päätöksestä valituksen hallinto-oikeuteen. Valitus keskeytti Vuokatti Säätiön vuokralaisena toimineen Vesiurheilukeskuksen toiminnan. Sen jälkeen Ahvenuslammella on ollut hiljaista.

Ahvenuslampi kuuluu Ala-Sotkamon osakaskunnan alueeseen. Rautaruukin kuntokeskuksen alueen siirryttyä Urheiluopiston omistukseen tuli Urheiluopistosta eli Vuokatin Säätiöstä suurin maanomistaja Ahvenuslammen rannoilla.

Vesiurheilukeskus oli Säätiön vuokralainen ja Säätiö sanoi vuokrasopimuksen irti syksyllä 2020. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Säätiö tarvitsi alueen omaan käyttöönsä.

Vesiurheilukeskus on ollut kaksi kesää kiinni, eikä toiminnan aloittamisesta tulevanakaan kesänä ole täyttä varmuutta. Jos kuluvan vuosikymmen alussa nousikin mediamyrsky edellä kuvatuista tapahtumista, puhaltavat nyt leppeämmät ja suotuisammat tuulet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuokatin Vesiurheilukeskus Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Jaakko Tossavainen kertoi lupaprosessille näytetyn vihreää valoa ja erityisesti Urheiluopiston kanssa on käyty keskustelua toiminnan uudelleen käynnistämisestä.

– Opiston kanssa on keskusteltu hyvässä hengessä keskuksen uudelleenkäynnistämisestä. Luvitusta ei ole vielä käynnistetty muutoin kuin tekemällä uudet suunnitelmat ympärivuotisen vesistömatkailukeskuksen perustamiselle, hän sanoo.

Vesiurheilukeskus tarjosi mahdollisuuden vesihiihtoon. Kuva: Jaakko Tossavainen

Jaakko Tossavaisen mukaan ympärivuotinen toiminta tarkoittaisi avantouintikeskusta saunoineen sekä päivätupineen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lisäksi pienimuotoista majoitustoimintaa ja aktiviteetteja, esimerkiksi arktista kelluntaa ja muita jääalueen hyödyntämisiä, hän kertoo.

Kesäajallekin on niin matkailijoita kuin Sotkamon kuntalaisia ilahduttavia kaavailuja.

Tossavainen kertoi Sotkamon kunnanjohtajan Mika Kilpeläisen ottaneen yhteyttä ja kysyneen mahdollisuutta vesihyppytornin rakentamiseksi Ahvenuslammelle.

– Vesihyppytornin rakentamisesta keskustellaan Vesiurheilukeskuksen, seikkailupuiston, Urheiluopiston ja kunnan edustajien kesken. Matkailuyritysten asiakkaiden lisäksi torni tulisi kaikkien kuntalaisten käyttöön, Tossavainen sanoo.

Vesiurheilukeskuksen toiminnan käynnistyminen on kuitenkin epätodennäköistä kuluvan kauden aikana.

– Jos käynnistyy, niin pyrimme palauttaman jo aiemmin käytössä olleet toiminnot, Jaakko Tossavainen sanoo.

Vuokatti Sportin eli kansankielellä ilmaistuna "opiston" toimitusjohtaja Mari Varjosen mukaan heidän puolestaan ei toiminnan uudelleen käynnistämiselle ole mitään esteitä.

– Olemme pitäneet Jaakko Tossavaisen kanssa useamman palaverin ja keskustelleet yhteisymmärryksessä. Olemme samaa mieltä toiminnan käynnistämisen tärkeydestä ja Vesiurheilukeskuksen merkityksestä niin meille ja koko Vuokatin alueelle. Tahtotila on se, että Vesiurheilukeskus voisi käynnistää toimintansa mahdollisimman pian, Varjonen sanoo.

Mari Varjonen huomautti, ettei Vuokatti Sport myönnä rakennuslupia.

– Sotkamon kunta myöntää rakennusluvat. Me olemme valmiita tekemään vuokrasopimuksen tarvittavasta maa-alueesta ja muutenkin yhteistyötä Vuokatin Vesiurheilukeskuksen kanssa.

Keskeisellä paikalla Vuokatissa sijaitsevassa vesiurheilukeskuksessa oli ensimmäisenä toimintavuotena noin 3 500 kävijää. Kun Vuokattiin suunniteltu laajennettu vesipuisto siirrettiin Rukan Kaltiolammelle, oli siellä ensimmäisenä kesänä yli 5 000 kävijää.

Yrittäjä Jaakko Tossavaisella on vesistömatkailukeskuksia Rovaniemellä, Kuusamossa Rukalla ja Joensuussa. Lisäksi yrittäjällä on liikunta- ja matkailukeskusten suunnittelutoimisto Arctic Playground Solutions.

– Kyseinen yritys on perustettu alkujaan aktiviteettibuumin alkaessa, jolloin olin rakentamassa Vuokatin Superparkkia. Sittemmin Playground on rakentanut muun muassa Duudsonien aktiveettipuistoja, Ultra Parkkeja ja vesistömatkailukeskuksia, Tossavainen kertoo.

Vesiurheilukeskuksen sijaintipaikan Ahvenuslammen rannalla sijaitsee legendaarisen Rautaruukin Kuntokeskuksen rantasauna. Se on yksi kolmesta Vuokatin matkailuyrityksissä olleista rantasaunoista.

Aikoinaan vitsailtiin Hotelli Suvikkaalla ja Rautaruukilla olleen kilpailu siitä, kummalla useimmin syttyy savusauna palamaan. Kilpailun voitti Suvikas niukasti 5–4. Kuntokeskuksen savusaunaa ei enää lämmitetä. Vesivahingon takia entisen Rautaruukin Kuntokeskuksen savusauna on käyttökelvoton.

Vuokatin Vesiurheilukeskus

Aloittanut toimintansa vuonna 2014.

Omistaja ja toimitusjohtaja on Jaakko Tossavainen.

Aktiviteettejä ovat saunalautta, sup-lautailu ja vesihiihto vaijerivedolla.

Suljettuna vuosina 2021–2022.

www.vesiurheilukeskus.fi

Yleiskuva Vuokatin Vesiurheilukeskuksesta. Tulevaisuudessa Ahvenuslammella voi olla kaikkien kuntalaisten käytössä oleva hyppytorni.
Vesiurheilukeskus tarjosi mahdollisuuden vesihiihtoon.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä