Paikallisuutiset

Jäätiönlahti on monipuolinen melontaympäristö Vuokatinvaaran läheisyydessä. Kuva: VEKE-hanke

Vesistömatkailun olosuhteita kohennetaan – ”Kaikista reiteistä tulee löytymään kuvaukset, ohjeistus sekä kunnon vaatimustaso”

Sotkamossa kehitetään parhaillaan vesistömatkailun olosuhteita ja tuotteistetaan uusia melontareittejä. Uudet rantautumispaikat ja reitit palvelevat kaikkia vesillä liikkujia.

Kajaanin ammattikorkeakoulun toteuttaman VEKE – Vesistömatkailun kehittäminen Kainuun Tervareitillä -hankeen tarkoituksena on kehittää vesistöreittien olosuhteita sekä tuotteistaa uusia reittejä.

Hankkeessa ovat mukana Sotkamo, Kuhmo ja Kajaani, jotka ovat toivoneet vesistömatkailun aktivoimista ja olosuhteiden kehittämistä.

– Ajatus on kannustaa paikallisia ja lomailijoita rohkeammin vesille melomaan ja veneilemään, hankkeen projektipäällikkö Pasi Korhonen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hankkeen myötä Sotkamon vesistöihin tulee yhteensä 14 uutta melontareittiä, joista tälle kesälle saadaan tuotteistettua kymmenen. Korhonen vastaa reittikuvausten kirjoittamisesta Vuokatin nettisivuille.

Reitit on tarkoitettu ensisijaisesti veneilyyn tai melomiseen, mutta erityisesti lyhyemmät reitit soveltuvat myös sup-lautailuun.

– Kaikista reiteistä tulee löytymään kuvaukset, ohjeistus sekä kunnon vaatimustaso. Melontareiteistä on todella tarkat kuvaukset, jolla koetetaan taata reiteillä pysyminen, Korhonen kertoo.

Meloessa voi ihailla auringonlaskua Sapsojärvellä. Kuva: Pasi Korhonen

Sotkamossa on kunnostettu useita vene- ja uimarantoja. Tänä kesänä avataan myös uutena vesistökohteena Eskonsaari, jonne voi jatkossa saapua veneillen tai meloen. Kunta vastaa hankkeeseen kuuluvan infran rakentamisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näillä näkymin Eskonsaaren esteetön veneily- ja melontalaituri, laavu, tulipaikka ja kuivakäymälä saadaan käyttöön juhannuksena.

Korhosen mukaan Sotkamossa riittää hyviä kajakkien ja kanoottien vesillelaskupaikkoja. Hän mainitsee muun muassa Tikkalanniemen, Sotkamon sataman sekä Katinkullan. Lisäksi kylien rannat ovat hyviä paikkoja lähteä vesille, kuten Naapurinvaaran satama tai Juurikkalahden ranta.

Korhonen suosittelee kokeilemaan melomista Sotkamossa kauniiden reittien vuoksi.

– Esimerkiksi ”Sotkamon sokkeloissa meloen” -reitti soveltuu lähes kaikille, ja sen varrella on monipuolisesti erilaista nähtävää, hän mainitsee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotkamosta pääsee hyvin liikkumaan vesistöjä pitkin myös Kajaanin suuntaan.

– Suosittuja kohteita ovat Kajaanin kauppatorin ranta sekö Rehjansaari, jonne kunnostetaan useampi laituri ja tulipaikkoja. Lisäksi uutuutena on mahdollisuus mökkien vuokraamiseen.

Myös pidempiä melontareittejä on tarjolla, esimerkiksi Kuhmon Lentiirasta Kajaaniin. Korhosen mukaan kyseinen reitti soveltuu hyvin etappireitiksi.

Ensi kesäksi kaikki hankkeeseen kuuluvat vesistöreitit on tarkoitus saada valmiiksi sekä esitellä niitä mahdollisille käyttäjille paremmin. Suunnitelmissa on muun muassa julkaista laajat kartat kaikkien nähtäville.