Paikallisuutiset

Sukupolvi vaihtui Vuokatinrinteillä

Hiihtokeskus oli Lauri Suutarisen lapsuuden leikkikenttä. Nyt Vuokatissa suunnitellaan hänen johdollaan rinnealueen laajentamista, länsirinteiden hissilinjan jatkamista vaaran laelle ja uuden kuusipaikkaisen hissin hankintaa.

Laskettelukeskuksia Vuokatissa, Tahkolla ja Kasurilassa pyörittävän Huippupaikat Oy:n sukupolvenvaihdos on saatettu loppuun vuoden 2022 aikana. Perheyhtiön pääomistaja Ilkka Suutarinen (69) on luopunut kokonaan osuudestaan SkiOne Group Oy:ssä, joka omistaa yksin Huippupaikat Oy:n.

Yhtiön toimitusjohtajana vuodesta 2015 lähtien toiminut Lauri Suutarinen (39) omistaa nyt SkiOne Groupista kaksi kolmasosaa. Yksi kolmasosa on Ilkka Suutarisen tyttärellä Liisa Salmisella (43). Salminen on mukana yhtiön hallituksessa strategia- ja kehittämistyössä.

Ilkka Suutarisen latu "kolmen kukkulan kuninkaaksi" alkoi jo opiskeluaikana 1970-luvulla Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olin perustanut toiminimen, jonka kautta harjoitin liiketoimintaa opiskeluaikanani myymällä ja korjaamalla tennis- ja squashmailoja.

Squash oli Suutarisen "oma" laji, lasketteluun hän perehtyi kunnolla aloitettuaan vuonna 1982 työt liikunnanopettajana Vuokatin urheiluopistolla. Vuokatinrinteiden paikallisjohtaja hänestä tuli vuonna 1986. Vuokatinrinteet Oy oli aluksi Vuokatin Säätiön ja Sotkamon kunnan omistuksessa. Sotkamon kunta luopui vähemmistöomistuksestaan ja rinneyhtiö jäi kokonaan Vuokatin säätiön omistukseen.

Urheiluopiston säätiön taustalla olivat Hiihtoliitto ja Suomen Valtakunnan Urheiluliitto ry (SVUL). SVUL luopui urheiluopistosta ja otti Vuokatinrinteet sekä juuri rakennetun Kasurilan laskettelukeskuksen kokonaan itselleen.

Laskettelun suosio kasvoi 1980-luvulla nopeasti, ja uusia keskuksia rakennettiin Etelä-Suomea myöten, muun muassa Sipoon Talma, Vihdin hiihtokeskus ja Himos.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

SVUL osti Iso-Syötteen hiihtokeskuksen vuonna 1987 ja pari vuotta myöhemmin myös Tahkon rinnetoiminnan, jotka Suutarinen sai kahdeksi vuodeksi vedettäväkseen.

– 80-luvun lopussa tiesin, että minusta tulee vuonna -91 kaikkien yhtiöiden toimitusjohtaja. SVUL omisti ne kaikki.

SVUL:lle kertyi 1980-luvun loppuvuosina satojen miljoonien markkojen velkataakka. Vuosikymmeniä jatkuneet SVUL:n ja TUL:n (Suomen Työväen Urheiluliitto) yhdistymisneuvottelut johtivat SVUL:n organisaation alasajoon talvella 1993–1994.

SVUL:n alasajo teki Ilkka Suutarisesta yrittäjän. Matkailu- ja majoitustoiminnan Suutarinen oli aloittanut jo vuonna 1989 perustamassaan Eisu Oy:ssä, joka hallinnoi lomaosakehuoneistoja. Kasurilasta tehtiin Huippupaikat Oy. Vuokatti, Tahko ja Iso-Syöte liitettiin osaksi Huippupaikat Oy:tä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tehtiin pankkien kanssa järjestelyjä, joissa Eisu Oy:stä tuli vuonna 1994 Huippupaikat Oy:n osaomistaja. Muut omistajat olivat pankkeja.

Nykyiseksi kolmen laskettelukeskuksen kokonaisuudeksi yhtiö muotoutui, kun oululainen Jorma Terentjeff osti Iso-Syötteen vuonna 2000.

Vuonna 2006 Suutarinen lunasti pankkien osuuden Huippupaikat Oy:stä kokonaan itselleen. Nimen SkiOne Group Oy hän oli rekisteröinyt jo vuonna 2008, mutta käyttöön se otettiin vuonna 2016 Huippupaikat Oy:n omistajayhtiöksi.

Sukupolvenvaihdos alkoi jo 14 vuotta sitten, kun Lauri Suutarinen oli pelannut Sotkamon Jymyn Superpesisjoukkueessa kuudennen kerran Suomen mestariksi ja hoitanut liiketalouden opinnot Kajaanin ammattikorkeakoulussa.

– Kun sukupolvenvaihdoksen ensimmäistä vaihetta lähdettiin viemään läpi, kiersin aluksi Vuokatissa kaikki toimipisteet mitä oli. Siirryin toimistohommiin ja aloin ottaa vetovastuuta Vuokatin keskuksesta, Lauri Suutarinen kertoo.

Vuosi vuodelta vastuu ja tehtävät laajenivat, ja vuodesta 2015 Lauri Suutarinen on johtanut toimitusjohtajana koko yhtiötä. Tie Tahkolle, Kasurilaan ja Kuopioon on tullut tutuksi. Lauri on seurannut isäänsä myös Kuopio-Tahko-markkinoinnin hallituksen puheenjohtajana.

– Minä pääsen Tahkolle mukaan korkeintaan lastenlastenhoitajana, Ilkka naurahtaa.

– On tärkeää, että Lauri on nähnyt erilaisia aikoja ja millä tavalla niistä mennään eteenpäin. Kun tulevaisuutta katsoo, tässä on hyvät pohjat lähteä omien ajatusten mukaan jatkamaan.

"Kun tulevaisuutta katsoo, tässä on hyvät pohjat lähteä omien ajatusten mukaan jatkamaan."

Viimeisen neljän vuoden aikana yhtiö on investoinut 6–7 miljoonaa euroa. Näkymät sekä Vuokatissa että Tahkolla ovat myönteiset.

– Etunojaa saa olla, mutta yli-investointeja on syytä välttää, Ilkka muistuttaa

Yhtiön liiketoimintasuunnitelmassa seuraavalle 3–10 vuodelle on suunniteltu 15 miljoonan euron investoinnit. Vuokattiin niistä kohdistuisi 8–10 miljoonaa euroa.

Tammikuussa 2023 Vuokatinrinteillä suunnitellaan rinnealueen laajentamista, länsirinteiden hissilinjan jatkamista vaaran laelle ja uuden kuusipaikkaisen hissin hankintaa. Kajaanilainen Rakennusliike Halonen markkinoi parhaillaan länsirinteiden viereen rakennettavia kahta ski in ski out -henkistä kerrostaloa. Länsirinteiden alueella on paikat myös hotellille ja liikerakennuksille.

Elämyksellisyys on ollut viime vuosien kehityssuunta Vuokatinrinteillä, ja siihen suuntaan on rinteitä kehitetty myös Tahkolla ja Kasurilassa.

– Kehitetään sisältöjä ja eritasoisia suorituspaikkoja, on se sitten parkkeja tai fun lineja tai high five -juttuja ja muuta. Se on hurjaa, miten Kasurilassakin elämykselliset jutut ja seikkailureitti metsässä lasketaan kyllä puhki joka päivä, Lauri Suutarinen kertoo.

Suunnitelmissa on lisätä Vuokatin olemassa oleviin rinteisiin kevääksi rakennettua lisää erilaisia elämyksiä ja tulevina vuosina seikkailureittejä.

– Ne reitit eivät katso ikää, siellä menevät lapset, itse ja isovanhemmatkin innoissaan.

Suorituspaikkoja Vuokatissa on viime vuodet muotoillut saksalainen olympia- ja MM-kisarinteitä maailmalla rakentava Schneestern.

Ympärivuotisuus voi olla Vuokatissakin yksi tulevien vuosien kehityssuunta. Vaaran laelle, parhaille näköalapaikoille avattu Vaaran Tupa lisää kesäajan toimintaa.

Mahdollista on esimerkiksi maisemahissin pyörittäminen kesäaikaan, ja sen ympärille rakennettavien uusien aktiviteettien avaaminen.

Huippupaikat Oy

Laskettelukeskukset Vuokatissa, Tahkolla ja Kasurilassa

Liikevaihto kaudella 21/22 noin 12 miljoonaa euroa

Liikevaihdon kasvu noin 20 %

Liikevoitto 21/22 noin 1,5 miljoonaa euroa

Omavaraisuusaste 62 %

Vakituinen henkilöstö 45, sesonkityöntekijöitä noin 150

Ilkka Suutarinen (vas.), Lauri Suutarinen ja Liisa Salminen.