Ihmiset 

Katja Ronkainen on työskennellyt pian parikymmentä vuotta Lomarenkaan Vuokatin alueen asiakaspalvelijana. Kuva: Niko Kemppainen

Sotkamolainen Katja tuntee Vuokatin alueen mökkitarjonnan – ”Paras markkinointihan on onnistunut mökkiloma”

Katja Ronkainen on Lomarenkaan Sotkamon päädyn ainoa työntekijä, mutta työ ei missään nimessä ole yksinäistä.

Jos on varaamassa mökkiä Vuokatista Lomarenkaan kautta, puhelun toisessa päässä vastaa hyvin todennäköisesti sotkamolainen Katja Ronkainen.

Hän työskentelee vuokrauspalvelu Lomarenkaan Vuokatin alueen asiakaspalvelijana – kiteytetysti niin sanottuna välikätenä omistajan ja asiakkaan välissä.

Pääsääntöisesti yksityiset omistajat antavat Lomarenkaalle mökkinsä vuokrattavaksi. Lomarengas hoitaa markkinoinnin ja myynnin, opastaa asiakkaat mökeille ja vastaa heidän mahdollisiin kysymyksiinsä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katja Ronkainen vastaa Vuokatin alueen mökeistä ja niitten sopimuksista. Mikäli Lomarenkaan konsepti sopii mökin omistajalle, hänen kanssaan kartoitetaan kohde kuvista, esittelyteksteistä ja hintatasosta lähtien. Sitten odotetaan ensimmäisiä vuokrauksia.

– Jos kokemukset ovat olleet positiivisia ja mökkiä kehutaan, mökki periaatteessa markkinoi itse itsensä jatkossa. Paras markkinointihan on onnistunut mökkiloma.

Kun asiat on kerran sovittu, siihen luotetaan, että näin ne menevät.

Tällä hetkellä Lomarenkaalla on nelisen tuhatta kohdetta ympäri Suomen, joista Sotkamon alueella noin 220, pääosin Vuokatissa. Lomarenkaan valikoima keskittyy pääasiassa vuokramökkeihin ja lomahuoneistoihin.

Valikoimaa on laidasta laitaan, eräkämpistä luksustason kohteisiin. Sähköttömiä ja vedettömiä eräkämppiä sijaitsee Sotkamossakin, esimerkiksi Hiidenportin kansallispuiston suunnalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos kohde on syrjäisemmässä, siellä olisi hyvä olla joku vetovoimatekijä: esimerkiksi vesistö, metsästys- tai kalastusmahdollisuus tai luontoretkeilykohde, Ronkainen kuvailee.

Katja Ronkainen kertoo asiakaspalvelutilanteiden olevan työn suola. Kuva: Niko Kemppainen

Valtakunnallisesti Lomarenkaalla on reilut kolmekymmentä alueellista henkilöä eri matkailukeskuksissa, kuten Levillä, Kolilla ja Tahkolla. Ronkainen on Lomarenkaan Sotkamon päädyn ainoa työntekijä.

Työskentely on kuitenkin yhteisöllistä, kun asioita suunnitellaan yksissä tuumin. Esimerkiksi Ukkohallan tiimikaveri voi hoitaa myös Ronkaisen työtehtäviä hänen lomaillessaan.

– Paljon on vastuuta, mutta ihan täysin korvaamaton en ole, hän naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiakaspalvelutilanteet ovat Ronkaisen mukaan työn suola. Ihmiset ovat yleensä hyvällä tuulella soittaessaan ja miettiessään loma-asioihin liittyviä juttuja.

– Vuokatin mökkien omistajat ovat siitä ihania, että kun asiat on kerran sovittu, siihen luotetaan, että näin ne menevät. Kivan asiakaskunnan, tuotteiden ja palveluiden takana on mukava seistä.

Lomarenkaan toimisto sijaitsee keskeisellä paikalla Sotkamon kirkonkylällä. Kuva: Niko Kemppainen

Ronkainen on syntyperäinen sotkamolainen, kotoisin Tipasojan kylältä. Nuorempana hän opiskeli Kajaanin ammattikorkeakoulussa markkinointia, ja työharjoittelupaikka tuli Vuokatin FinFunista.

– Ainoa kriteerini oli, että en halua kulkea Kajaaniin työharjoitteluun, jos Sotkamosta tai Vuokatista löytyy harjoittelupaikka, hän naurahtaa.

Onnistuneen harjoittelujakson jälkeen hän sai jatkaa töissä opiskelun lomassa. Kun Lomarengas osti FinFunin, Ronkainen jäi töihin ja loppu on historiaa.

Vakinaisen työpaikan myötä hän palasi takaisin Tipasojalle, josta käsin hän tekee töitä myös osin etänä. Kotona asuu puolison lisäksi koiria ja hevosia.

– Työpäivän jälkeen on mukava rauhoittua ja vetäytyä eläinten kanssa maaseudun rauhaan. Vaikka asuu siellä keskellä ei mitään, Suomen monipuolisin matkailukeskus on ihan vieressä. En voisi kuvitellakaan asuvani muualla.

Tuntuu olevan dynaamisempi ote kuin pitkään aikaan.

Majoituspaikat ovat lisääntyneet tiiviillä tahdilla Vuokatissa, ja Ronkainen on saanut seurata hyvin läheltä kotikuntansa matkailun kehitystä.

– Toki siinä määrin, missä majoituspaikat lisääntyvät, pitäisi myös oheispalveluiden kehittyä. Mielestäni Sotkamon kunta ja Vuokatin matkailukeskus ovatkin ottaneet siitä aika hyvää oppia.

Vuokatin matkailutoimijat pitävät aktiivisesti palavereita, joissa mietitään, miten aluetta tulisi kehittää ja mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota.

– Nyt tuntuu olevan dynaamisempi ote kuin pitkään aikaan, paukkuja on kyllä mennyt oikeaan paikkaan. Tällä linjalla kun mennään, niin hyvältä näyttää, Ronkainen toteaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä