Kulttuuri

Sotkamo herättää muistoja, kertoo Vuokatissa 80-luvun alussa opiskellut Mikko Alatalo

Mikko Alatalo konsertoi Sotkamon Mieslaulajien solistina joulun tunnelmissa.

70 vuotta viime vuonna täyttäneen Mikko Alatalon merkkivuoden kunniaksi alkanut juhlakonserttikiertue jatkuu edelleen, mutta välillä ehtii rauhoittumaan joululaulujen merkeissä.

Alatalon Pohjois-Suomen joulukiertue alkaa Sotkamosta. Hän esiintyy solistina Sotkamon Mieslaulajien joulukonsertissa 18. joulukuuta.

– Arvostan suuresti, että saan tehdä sen mieskuoron kanssa. Siinä on vähän erikoisväriä, kun on bändikin mukana. Se on paljon näyttävämpi kuin muut joulukonserttikeikat, mitä teen ihan yksin kevyemmällä kalustolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Solistivieraaksi Alatalo päätyi käytyään viime kesänä Hiukan yhteislaulutapahtumassa. Mieslaulajien aktiivien kanssa tuli puheeksi, lähtisikö laulaja solistiksi joulukonserttiin.

– Konsertissa tulee olemaan kovin rakkaita joululauluja sotkamolaisille ja vähän muillekin. Saa Kajaanistakin tulla, Alatalo naurahtaa.

Illan ohjelmisto koostuu perinteisten joululaulujen lisäksi Alatalon omista kappaleista, muun muassa Suojelusenkelistä , jonka hän esitti Vain elämää -ohjelmassa lapsenlapsilleen.

Suojelusenkeli on herättänyt kovasti tunteita. Kainuuta myöten tuli viestejä ihmisiltä, että nenäliinoja oli pitänyt kaivaa esille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alatalon vuoden 1990 Joulun laulut -levyllä julkaistua Hyasinttien aikaa hän kuvailee vielä koskettavammaksi.

– Siinä poika laulaa katuvaisena, kun on rumasti puhunut äidilleen. Sekin varmasti tulee herkistämään.

Illan ohjelmistossa on myös käännöskappale Eric Claptonin Tears In Heavenista . Alatalo käänsi Kyyneleet taivaassa -kappaleen jo 90-luvulla ensimmäisen vaimonsa muistolle, mutta sai vasta tänä vuonna levytysluvan gospel-henkisen levynsä myötä.

– Olin siitä kovin iloinen. Olisiko siinä sitten jotain johdatusta ollut, että sain sen nyt tehdä. Se on ollut tärkeä myös pojalleni, joka pikkupoikana soitti kitaralla surua pois sillä biisillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luonnollisesti konsertissa kuullaan myös kainuulaisen melodiamestarin, Kassu Halosen säveltämä Sydämeeni joulun teen .

Halonen on ollut Alatalolle tärkeä kumppani jo Lauluja Siirtomaa-Suomesta -trilogian levyistä lähtien.

Sotkamo liittyy hyvin vahvasti Mikko Alatalon elämään, sillä 80-luvun alussa hän opiskeli kolme vuotta Vuokatissa hiihdonopettajaksi. Tietty sukupolvi muistaakin Alatalon television hiihto- ja laskettelukouluista.

Alatalo käy edelleen verestämässä muistojaan Vuokatissa, jos matka pohjoiseen kulkee Itä-Suomen kautta.

– Ei muistot mihinkään häviä, kun siellä on kuitenkin monta talvea ollut sekä hikoilemassa että palelemassa kursseilla. Siihen liittyy paljon hienoja muistoja.

Vuokatin-aikoihin liittyy vähän ikävämpikin tapaus. Hotelli Tuliketusta ajamaan lähtenyt Alatalo lasketteli loivassa mäessä kirjailija Veikko Huovisen autoon pahki.

– Vaikka Veikko olikin tunnettu huumorimies, niin ei kyllä sillä kertaa ollut huumoripäällä, Alatalo muistelee nyt nauraen.

Tarina levisi nopeasti iltapäivälehdissä.

– Joku koiranleuka pakinoitsija pottuili sitten, että Alatalo ajoi tahallaan kolarin Huovisen kanssa, jotta pääsee julkisuuteen keinolla millä hyvänsä.

Nyt ei Alatalon ole tarvinnut hakeutua julkisuuteen, vaikka Vain elämää nostikin valtavasti hänen tunnettuuttaan. Puoleentoista vuoteen on mahtunut myös juhlavuoden konserttikiertue, Kulttuurialan Suomi-palkinto ja Iskelmä-Finlandia.

Uusi sukupolvi on löytänyt Alatalon musiikin Vain elämää -esiintymisen lisäksi yhteistyöstä räppiryhmä Mansesterin kanssa, josta hän pokkasi pitkästä aikaa platinalevyn.

– Julkisuutta en tarvitse enää hirveästi, mutta se on eri juttu, jos musiikkini on pääasia, Alatalo painottaa.

Eikä konkarimuusikko jää laakereille lepäilemään, sillä muun muassa Coitus Int tekee paluun ensi vuonna.

Takavuosina Alatalo esitti yhtyeen materiaalia Back to the Sixties -tapahtumassa Vuokatin Katinkullassa.

– Olisi ihan kivaa tulla verestelemään muistoja Katinkultaankin.

Sotkamo ja Vuokatti tulivat Mikko Alatalolle hyvin tutuksi jo 80-luvun alussa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä