Mielipiteet

Sami Kilpeläinen: Olisiko kunnan strategiassa paikka viiden M:n lisäksi myös elokuvalle ja liikunnalle?

Mielipide. Sotkamolaisista 40 prosenttia asuu maaseudulla, 40 prosenttia kirkonkylällä ja 20 prosenttia Vuokatissa. Sotkamon kunnan strategiaa vuoteen 2025 valmistellaan nyt, ja maanantain kaikille avoimen teams-tilaisuuden lisäksi kuntalaiset osallistuvat valmisteluun keskiviikkona kyläkierroksella myös Tipsojalla ja Naapurinvaaralla.

Kuntalaisille avoimen kyselyn vastaustulvan lisäksi uusi valtuusto ja puheenjohtajisto ovat tarttuneet todella hanakasti strategiatyöhön. Se antaa kuvan vahvasta Sotkamo-hengestä.

Strategia on vahva asiakirja. Se ohjaa kunnan päätöksentekoa, mutta vaikuttaa myös maakunnasta, valtiolta ja EU:lta tuleviin rahoituksiin. Mutta mitä palveluiden saatavuuden lisäksi strategiassa olisi syytä painottaa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotkamon elinvoiman keskiössä on edellisessä strategiassa ollut 5 M:ää: matkailu, malmit, maa- ja metsätalous sekä marjat. Kaikissa näissä elinkeinoklustereissa liikkuu Sotkamossa paljon rahaa ja on ennen kaikkea työtä ja toimeentuloa meille sotkamolaisille.

Kannustan sotkamolaisia antamaan meille valtuutetuille palautetta, että mihin neljän vuoden tähtäimellä pitäisi panostaa.

Kannustan sotkamolaisia antamaan meille valtuutetuille palautetta, että mihin neljän vuoden tähtäimellä pitäisi panostaa. Vahva viesti on tullut elokuva-alan mahdollisuuksista Sotkamossa vai pitäisikö puhua laajemmin elämyskulttuurista? Ja kestääkö ylioppilastodistuksemme yhden E:n viiden M:än rinnalle?

Entäpä urheilu? Tai laajemmin liikunta? Kun oululaiselta saati helsinkiläiseltä kysyy, mikä Sotkamosta tulee mieleen, kytkeytyvät vastaukset pesäpalloon, hiihtoon tai lasketteluun. Näin se usein on. Liikunta ja urheilu työllistävät Vuokatin olympiavalmennuskeskuksessa, urheiluopistolla (VuokattiSport), Katinkullassa, Vuokatin rinteillä, kunnan liikuntapalveluissa, keilahalleissa, golf-kentillä ja monessa muussa palvelun tarjoajan, mittausteknologian tai oheispalvelun toiminnoissa satoja ihmisiä.

Olisiko siis 5 M:än ja yhden E:n lisäksi paikka myös yhdelle L:lle strategiassamme?

Olisiko siis 5 M:än ja yhden E:n lisäksi paikka myös yhdelle L:lle strategiassamme?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yritykset, tutkimus, julkinen sektori ja kolmas sektori ovat tehneet yhteistyötä (partnership). Olisiko nuo 5 M:ää, yksi E ja yksi L nykyaikaisen ekosysteemi-ajattelun pohja?

Yritykset ovat ottaneet ekosysteemi-ajattelun omakseen. Siinä esim. suuryritys tai yritysnippu ei välttämättä ole suurin hyödynsaaja, mutta ympärille syntyvä toimijoiden verkosto luo uusia innovaatioita, mutta samalla myös ihan perinteisillekin aloille uusia työpaikkoja.

Digitalisaatio tai kestävän kasvun innovaatiot ovat esimerkkejä, johon yrityksen tai kunnan ei välttämättä ole yksin kykyä, resursseja tai osaamista vastata, mutta yhdessä luodaan uutta elinkeinotoimintaa. Yritysmaailmassa itse olen tiiviisti mukana biokaasun ekosysteemin rakentamisessa.

Jos on ekosysteemit keskeinen osa tulevaisuuden menestystekijöitä, niin on myös saavutettavuus. Makkosenmäeltä pitää päästä sujuvasti töihin ja samoin Tampereelta tai Helsingistä pitää olla näppärät yhteydet Sotkamoon. Kuntalaisilla on nyt hyvä aika vaikuttaa. Tehdään Sotkamosta täyden kympin kunta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sami Kilpeläinen

Kajawood kuvasi The Creeps -elokuvaa Sotkamossa viime talvena.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä