Kotimaa

Martti Ahtisaari pelasi golfia Katinkullan kentällä vuosia sitten. Kuva: Antti Kärkkäinen

Rauhannobelisti, presidentti Martti Ahtisaari on kuollut 86-vuotiaana

Rauhannobelisti, presidentti Martti Ahtisaari on kuollut 86-vuotiaana. Asiasta kertoo presidentin kanslia.

Ahtisaari menehtyi 16.10.2023 kello 6.40 Helsingissä.

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000. Hän oli Suomen kymmenes presidentti. Ennen presidenttikauttaan hän toimi useissa merkittävissä tehtävissä Suomen ulkoministeriössä ja Yhdistyneissä kansakunnissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Presidenttikautensa jälkeen Ahtisaari perusti arvostetun rauhanvälitysjärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin ja toimi kansainvälisissä rauhanneuvottelun ja sovittelun tehtävissä. Tunnustuksena pitkäjänteisestä työstään rauhan puolesta presidentti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008.

– Olemme syvää surua tuntien ottaneet vastaan tiedon presidentti Martti Ahtisaaren kuolemasta. Martti Ahtisaari uskoi ihmiseen, sivistykseen ja hyvyyteen, ja hän eli suuren, merkittävän elämän. Hän oli muutosaikojen presidentti, joka luotsasi Suomea globaaliin EU-aikaan”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kirjoitti pikaviestipalvelu X:ssä presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaaren kuolemasta näin: ”Presidentti Ahtisaaren yli 30-vuotinen työ konfliktien ratkaisijana on arvokas perintö. Lepää rauhassa.”

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä