Ihmiset 

Martta Ronkainen, Saana Erkkilä ja Juho Kiviranta ovat talkoolaisia nuorimmasta päästä. Kuva: Niko Kemppainen

Napiksen tanssit toteutuvat talkoovoimin

Talkoolaiset ovat Naapurinvaaran Huvikeskuksen kantava voima. Yhteisöllisyys saa pysymään talkooporukassa vuodesta toiseen.

Naapurinvaaran Huvikeskuksessa käy maaliskuisena lauantai-iltana kova kuhina. Salista kantautuu musiikkia, ihmisiä hyörii siellä täällä ja ajoittain kuuluu naurunremakkaa. Tanssilavan etuovet ovat kuitenkin vielä lukossa, ja illan tansseihinkin on muutama tunti aikaa.

Sotkamon nuorisoseura on järjestänyt Naapurinvaaran Huvikeskuksessa tansseja vuodesta 1991 alkaen. Ilman talkoolaishenkeä ei homma pyörisi, kuvailee nuorisoseuran hallituksen puheenjohtaja Maija Granqvist.

– Talkoilla tehdään työ, toiminta ja tapahtumat. Talkoolaiset ovat meidän tärkein voimavaramme, ilman heitä ei varmaan olisi koko Naapurinvaaraa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Naapurinvaaran talkooporukkaan kuuluu tällä hetkellä yli 90 henkilöä.

Huvikeskuksen tapahtumailtoina talkoolaisten toimenkuvaan kuuluu monipuolinen repertuaari tehtäviä: liikenteen-ohjaus, järjestyksenvalvonta, lipunmyynti ja narikka, keittiöpuoli, ravintola- ja kahviomyynti, pöytien siistimiset, ääni- ja valotekniikka sekä video- ja valokuvaus.

Huolto- ja korjaustöitä tekevät osaavat kirves-, kiinteistö- ja sähkömiehet. Tanssien taustatyö tehdään myös talkoovoimin.

– Sitähän tehdään viikolla itse kukin omalla suunnalla: järjestelyitä, mainontaa, markkinointia, ohjelmistohankintaa, suunnittelua ja hankintoja, Granqvist luettelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuorisoseura tekee yhteistyötä myös muun muassa Sotkamon Jymy-Pesis ry:n kanssa, jonka nuoret ovat mukana hoitamassa narikkaa.

Talkoolaiset ovat meidän tärkein voimavaramme, ilman heitä ei varmaan olisi koko Naapurinvaaraa. Maija Granqvist

Osa talkoolaisista on päätynyt vakiotehtäviin, mutta töitä jaetaan myös puolin ja toisin.

– Kun uusi ihminen tulee mukaan, kysymme ensiksi, mitä hän haluaa tehdä ja mistä hän on kiinnostunut, Granqvist kertoo.

Nuorisoseuralla on tapana järjestää Naapurinvaaralla yleensä alkukeväästä niin sanotut pestuupäivät, jolloin värvätään talkoolaisia sekä esitellään Huvikeskuksen tiloja, väkeä ja toimintaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tänävuotisena pestuupäivänä liittyi neljä uutta talkoolaista, sen jälkeenkin on tullut muutamia lisää. Talkootoiminnasta kiinnostuneita otetaan mukaan pitkin vuotta.

Pisimpään talkoilleet ovat olleet mukana jo yli 30 vuotta. Nuorempaa väkeä on liittynyt talkooporukkaan myös kuluneen kevään mittaan.

– Toki lisääkin toivotaan, kun on kyse nimenomaan nuorisoseuran toiminnasta. Mutta sehän ei tietenkään katso ikää, Granqvist naurahtaa.

Maija-Riitta Kallinen, Kirsti Parkkinen ja Riitta Malinen huolehtivat illan aikana ruokapuolesta. Kuva: Niko Kemppainen

Huvikeskuksen keittiössä kahvipannu porisee ja leikkeleet löytävät tiensä ruisleipien päälle. Maija-Riitta Kallinen on ollut talkoolaisena vuodesta 2017 lähtien.

– Aloitin kahvion puolella myyjänä, mutta loppuajan olen nyt ollut keittiöhommissa.

Kallisella ei ole aiempaa taustaa ravintola-alalta. Talkootyö huvikeskuksen keittiöllä eroaa hänen päivätöistään.

– Tässä näkee oman kätensä jäljen, Kallinen kertoo eväsleipiä kootessaan.

Toimenkuvaan kuuluu artistien ja orkesterien ruokailun hoitaminen, takahuonetarjoilu, henkilökunnan ruokailun järjestäminen sekä asiakkaiden palveleminen.

– Asiakkaille paistetaan esimerkiksi viinereitä ja tehdään leipiä, Kallinen kertoo.

Yksinään ei Kallisen tarvitse kyökin puolella työhellä. Hänen kanssaan ruokapuolta järjestivät Riitta Malinen, Kirsti Parkkinen sekä Valma Sorjonen, joka on yksi pitkäaikaisimpia talkoolaisia.

Talkootyön suola on yhteishenki ja ystävät.

– Eipä sitä osaa muuallakaan olla lauantai-iltana. Saapi käydä näkemässä huippuorkestereita, ja pitäähän tämä virkeänä, Sorjonen toteaa.

Raimo Peitsa-aho ja Jouko Malinen ohjaavat liikennettä tanssi-iltoina. Kuva: Niko Kemppainen

Kun liikkeellä on paljon väkeä, tarvitaan myös järjestystä. Tanssikansan saapuessa alkuillasta muun muassa Jouko Malinen ja Raimo Peitsa-aho ohjaavat liikennettä.

Peitsa-aho päätyi tanssien kautta taustajoukkoihin. Hän on ollut talkoolaisena neljä vuotta ja Malinen kahdeksan.

– Poika tuli tänne ensiksi talkoolaiseksi. Ajateltiin, että sama se on itse käydä talkoissa, niin päästään koko perheellä liikenteeseen. Vaimo Riitta on keittiöpuolella ja minä olen järjestyksenvalvojana, Malinen sanoo.

Liikenne Naapurinvaaran ulkoalueilla rauhoittuu melko lailla viimeisen linja-auton saapumiseen kello 21.30. Siitä miehet siirtyvät sisätiloihin järjestyksenvalvojiksi. Malisen mukaan tanssilavoilla järjestyshäiriöitä on nykyisin hyvin vähän takavuosiin verrattuna.

Hän toteaa talkootoiminnan olevan mukava vastapaino kotioloille.

– Täällä tapaa monenlaisia ihmisiä, tanssikansasta talkoolaisiin. Ja hyvää tanssimusiikkiahan täällä kuulee.

Talkoolaiset kokoontuvat aina ennen tansseja palaveriin, jossa käydään läpi illan marssijärjestys. Kuva: Niko Kemppainen

Nuorempaa talkoopolvea edustavat 12-vuotiaat Martta Ronkainen, Juho Kiviranta ja Saana Erkkilä.

Martta on ollut talkoolaisena toista vuotta, Juholla on menossa ensimmäinen. Lauantaina he opastivat Saanaa, jolle sattui olemaan ensimmäinen kerta talkoissa.

Martta kertoo päätyneensä talkoolaiseksi perheensä kautta, Juho parhaan kaverinsa eli Martan mukana. Kolmikko käy samaa luokkaa.

Illanviettoon kuuluu muun muassa pikkuhommien ja juoksevien asioiden hoitamista, kuten siivoamista ja narikanhoitoa.

Nuoret kertovat talkootyön olevan hauskaa. Tansseissa voi venyä yömyöhään, mutta hyvin heillä kuulemma riittää virtaa valvoa.

– Parasta on se, että saa tehdä töitä. Haluaisin ehkä ravintola-alalle isompana, joten tämä on hyvää kokemusta, Juho kertoo.

Tanssilavoilla soiva musiikki on yleensä varttuneemman väen suosiossa. Nuorten mukaan musiikki on kuitenkin mieluista ja ovatpa he käyneet tanssimassakin.

He ovat myös päässeet tapaamaan artisteja, Martan mieleen on jäänyt erityisesti Suvi Teräsniska.

Intoa talkooporukan nuorimmaisilla ainakin piisaa.

– Minä olen ainakin mukana niin pitkään kuin vaan pystyy, Juho toteaa.