Paikallisuutiset

Hallan Ukon roolissa on sotkamolainen Pasi Korhonen. ”Hallan Ukko oli aikansa suurmies valtakunnassa ja täällä Kainuussa”, Korhonen toteaa. Kuva: Hannu Keränen

Musiikkinäytelmä Hallan Ukosta koskettaa kainuulaisjuuria – pääroolissa sotkamolainen Pasi Korhonen

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 160 vuotta Hyrynsalmella vaikuttaneen kainuulaisen merkkihenkilön, Juho Heikkisen syntymästä. Sopivasti itsenäisyyspäivänä kaikki kiinnostuneet pääsevät Heikkisestä kertovan musiikkinäytelmän ensi-iltaan. Hän oli ensimmäinen, joka vaati Suomen itsenäisyyttä vuoden 1917 aikana ja toimi aktiivisesti myös jääkäriliikkeessä.

Hyrynsalmelaisen Kainuun merkkimiehen vaiheikkaan elämän merkittävimmistä tapahtumista kertovassa näytelmässä on mukana vahva kainuulaisedustus. Mukana on noin 40 näyttelijää ja toimijaa sekä kainuulaisista puhallinsoittajista koostuva orkesteri, Halla-seitsikko.

Johan (Juho) Alfred Heikkinen syntyi Oulussa 20.7.1863 ja viimeiset päivänsä hän näki kotonaan Hyrynsalmen Hallassa 5.7.1938. Suurelta yleisöltä, myös kainuulaisilta, on Hallan Ukko voinut jäädä unholaan.

Musiikkinäytelmän ohjaaja, kuhmolainen Erkki Kähkönen odottaa suurella mielenkiinnolla Hallan Ukon valmistumista. Kuhmolainen näyttämötaiteen ammattilainen on tehnyt monenlaisia produktioita, ja monet niistä ovat nousseet juurevasti kainuulaismaisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tässä esityksessä menemme vahvasti musiikki edellä, repliikkejä on vähemmän. Minulla on hyvä kutina tulevasta esityksestä, teemme aihetta kunnioittavan teoksen musiikin elementein. Näytelmässä tullaan olemaan ihmisten keskinäisessä suhteessa vahvasti esillä, Kähkönen kertoo näytelmästä.

Musiikkinäytelmän on ohjannut kuhmolainen Erkki Kähkönen. Kuva: Hannu Keränen

Musiikki on hyrynsalmelaissyntyisen Eero Juntusen käsialaa, ja hän on myös tuotantovastaavana esityksessä. Hän on ollut myös aiemmin yhteistyössä Kähkösen ja muutaman näyttelijän kanssa. Juntusen mukaan kainuulaisia lähti kiitettävästi mukaan Hallan Ukosta kertovaan esitykseen. Mukana on väkeä Juntusen mukaan ympäri Kainuuta, lähes jokaisesta kunnasta.

– Odotan hienoa esitystä kainuulaisesta merkkihenkilöstä. Näytöksiä on kolme ja katsomopaikkoja on 300. Toivomme, että ”tupa” tulee täyteen, Juntunen toteaa.

Hallan Ukon tarina kiinnosti myös näyttelijöitä. Hallan Ukon vaimoa Lici Heikkistä esittävä Anna-Kaisa Korpinen Kajaanista ja Hallan Ukon roolissa oleva Pasi Korhonen Sotkamosta innostuivat musiikkinäytelmästä. Korpinen on tottunut olemaan estradilla milloin laulajana ja milloin näytelmissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Innostuin näytelmän aiheesta ja olen lukenut sitten lisää ja katsonut näyttelyn. Olin toki kuullut Hallan Ukosta, toteaa kiinnostuksestaan Korpinen.

Musiikkinäytelmän ensi-ilta oli tarkoitettu ensin Suomi 95 -juhlavuoteen, mutta korona siirsi sitä reilut 10 vuotta eteenpäin. Kuva: Hannu Keränen

Pasi Korhonen innostui pienen maanittelun jälkeen rooliinsa. Hän on laulanut kuorossa ja näytelmän sisältö innosti mukaan.

– Hallan Ukko oli aikansa suurmies valtakunnassa ja täällä Kainuussa. Hänen henkilönsä on avautunut lisää projektin myötä, sanoo Korhonen.

Kuhmolainen pari Tiina Huotari ja Tommi Väisänen innostuivat mielenkiintoisen aiheen myötä musiikkinäytelmästä. Tiina Huotarilla oli kokemusta aiemmin Suuri hiljaisuus -näytelmästä vuodelta 2007.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minulla on musiikkitausta ja projektit kiinnostavat. Odotan vahvaa yhteistä tekemistä ja kruununa ovat sitten esitykset joulukuussa, Huotari kertoo.

Tommi Väisäsellä ei ole kokemusta esiintymisestä. Tanssitaustaa omaava Väisänen on hakenut Hallan Ukosta tietoa lisää kirjoista ja odottaa esityksiä innolla.

– Olen miettinyt lähtemistä kesäteattereihin ja tässä nyt näkee, olisiko jatkossa intoa lähteä mukaan tämmöisiin projekteihin. Tässä voi myös haastaa itseään eri tavalla, pohtii Väisänen.

– Me tapasimme ensimmäisen kerran toukokuussa ja tiiviimmät harjoitukset aloitimme elokuun puolessa välissä, kertoo näytelmän musiikista ja tuotannosta vastaava Eero Juntunen.

– Näytelmässä on ihan pieni osuus päähenkilön nuoruutta. Muuten se alkaa siitä, kun hän on nuori aikuinen ja päätyy hänen kuolemaansa, kertoo käsikirjoittaja Seppo Kämäräinen.

– Hän oli niin monipuolinen mies, että aineiston laajuus oli se vaikeus käsikirjoitusta tehdessä. Hänestä olisi saanut vaikka kymmenosaisen tv-sarjan, mutta näytelmä on näytelmä, toteaa Kämäräinen.

Koko tuotantotiimi joutuu tulikokeeseen ensimmäisen kerran itsenäisyyspäivänä liikuntahalli Kisalassa. Kuva: Hannu Keränen

Johan Heikkinen oli kainuulainen kansanmies, aktivisti, yrittäjä ja kansanedustaja, joka suoritti varsin vaiherikkaan ja monipuolisen elämäntyön. Hänen tarunomainen elämänsä oli alusta loppuun päättäväisen tarmokasta toimintaa ja yritteliäisyyttä.

Harvinainen toimeliaisuus haki purkautumistiensä monissa yhteiskunnan ajan tapahtumissa. Hän on jäänyt jälkipolvien tietoisuuteen aktiivisena itsenäisyysmiehenä, jääräpäisenä venäläistyttämispyrkimysten vastustajana ja järkähtämättömänä laillisuuden ja oikeuden puolustajana.

Näytelmän käsikirjoituksen on tehnyt Seppo Kämäräinen, musiikin Eero Juntunen ja runot Merja Kyllönen. Esitykset ovat Hyrynsalmen liikuntahalli Kisalassa itsenäisyyspäivänä keskiviikkona 6.12. sekä lauantaina 9.12. ja sunnuntaina 10.12. kello 15.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä