Mielipiteet

MTK Sotkamo: Kaupan on kannettava vastuunsa tinkimällä katteista maatalouden kannattavuuskriisissä

Mielipide. Maatalouden kannattavuuskriisi on ollut paljon esillä viime aikoina. Tämän syksyn aikana lannoitteiden hinnat ovat yli kaksinkertaistuneet vuoden takaisesta, samoin kuin polttoaineiden ja siinä samalla kaikkien muidenkin tarvikkeiden hinnat ovat nousseet merkittävästi.

Nyt myös koko lannoitteiden saatavuus on muuttunut epävarmaksi. On ennakoitavissa, että osa pelloista joudutaan jättämään viljelemättä, kun lannoitteita ei ole ollut varaa hankkia riittävästi. Lisäksi takana on varsinkin viljan osalta suorastaan katovuosi, jonka vuoksi varastoja on sekä viljelijöillä että teollisuudella heikosti.

Tämä kannattavuusongelma ei ole kuitenkaan syntynyt pelkästään viime kuukausina vaan se on osa pidempää jatkumoa, joka on kestänyt viime vuosikymmenet. Sen seurauksena tilalliset ovat velkaantuneet vuosi vuodelta enemmän ja samaan aikaan tilojen määrä on vähentynyt kiihtyvällä tahdilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhtä aikaa kulut ovat nousseet, mutta tuottajahinnoissa ei vastaavaa nousua ole näkynyt. Maatilojen maksuvalmiustilanne on tällä hetkellä niin heikko, että kotimaisessa ruuantuotannossa saattaa olla edessä romahdus, mikäli nopeita ja merkittäviä toimia ei tehdä.

Yhtä aikaa kulut ovat nousseet, mutta tuottajahinnoissa ei vastaavaa nousua ole näkynyt.

Ratkaisuja eivät ole enää edullisen velkarahan tarjoaminen tiloille tai kertaluontoinen kriisitukipaketti, ne korkeintaan siirtävät pahimpia ongelmia eteenpäin. Markkinoilta on saatava enemmän tuottajille ja tarvitaan kaikkien ruokaketjun osapuolten yhteinen tahtotila ja yhteisiä toimia suomalaisen ruuantuotannon nykyisen omavaraisuusasteen säilyttämiseksi.

Kesko ja S-ryhmä hallitsevat kahdestaan kotimaista päivittäistavarakauppaa yhteensä yli 82 % osuudellaan. Molemmat ovat raportoineet tehneensä ennätystuloksia päivittäistavarakaupassa viime vuonna.

Alkutuottajan ahdingosta kysyttäessä ruokamarkkinan hallitsijoiden edustajat sanovat olevansa huolissaan, mutta voimattomia, koska teollisuuden ja alkutuottajien väliset sopimukset määrittävät hinnat. Vaikka tämä olisi osa totuudesta, ovat sekä S-ryhmä että Kesko sortuneet tässä vaikutusvaltansa vähättelyyn.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toki elintarvikeketjun nykyisen tilanteen muuttaminen vaatii yhteistyötä alkutuottajien, teollisuuden sekä kaupan kesken, mutta kolmikosta parhaiten menestyvän osapuolen, eli kaupan, on hyväksyttävä vastuunsa.

Viime vuosina sekä S-ryhmä että Kesko ovat markkinoineet kotimaisuutta ja kannustaneet kiitettävästi kuluttajia suosimaan suomalaisia elintarvikkeita. Samaan aikaan kuitenkin poljetaan tuotteiden hintoja kaupan omien tuotemerkkien avulla.

Samaan aikaan kuitenkin poljetaan tuotteiden hintoja kaupan omien tuotemerkkien avulla.

Näitä ns. private label -merkkejä ovat esimerkiksi Keskon Pirkka, S-ryhmän Kotimaista, Rainbow ja X-tra sekä koko strategiansa omiin merkkeihin perustavan Lidl:n Pohjolan meijeri.

Nämä ovat kaupan valmistuttamia tuotteita, joita myydään vain kyseisen ketjun liikkeissä. Kauppa toimii siis kahdessa roolissa: valmistuttajana ja myyjänä. Se voi näin ollen määritellä tuotteen ominaisuudet, hyllypaikan, markkinoinnin, hinnan ja oman katteensa täysin haluamallaan tavalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleensä nämä merkit ovat edullinen vaihtoehto brändituotteelle ja ne tuotetaan kilpailuttamalla tavarantoimittajat käänteisellä huutokaupalla, jolloin sopimuksen saa halvimman tarjouksen tehnyt. Näin ollen kaupan omien merkkien pakkauksissa on monesti täysin samaa tuotetta kuin aitojen merkkituotteiden, ne on vain ostettu toimittajalta halvemmalla hinnalla.

Kaupan edustajat sanovat, että omat merkit ovat elintarviketeollisuudelle paremminkin mahdollisuus, koska ne tarjoavat lisäliiketoimintaa ja helpottavat tehdaskapasiteetin hyödyntämistä täydellä teholla. Samalla ne kuitenkin polkevat tuotteiden hintoja ja valtaavat jatkuvasti markkinaosuutta esimerkiksi kotimaisten tuottajien omistamilta toimijoilta, kuten Valiolta, Atrialta ja HK Scanilta.

Nyt ollaan suomalaisen maatalouden ja sen myötä ruokaomavaraisuuden säilyttämisen osalta kriisissä.

Kriisitilanteet eivät lopu ilman toimintatapojen muutoksia. Nyt ollaan suomalaisen maatalouden ja sen myötä ruokaomavaraisuuden säilyttämisen osalta kriisissä. Toimintatapoja täytyy pystyä muuttamaan.

On muutettava tuottajien, teollisuuden ja kaupan osuuksia ruokaketjun tulonjaossa ja nimenomaan kaupan on vahvimpana tässä tilanteessa tingittävä katteistaan koko suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuuden vuoksi.

Tilanne on ratkaistava valtakunnan tason päätöksillä, mutta yksittäisillä kansalaisilla on merkitystä. Jokaisen ihmisen on syytä olla jossain määrin tietoinen siitä, mistä hänen ruokansa tulee ja edustuksellisessa demokratiassa vaadittava tarvittaessa toimia edustajiltaan.

Tässä tilanteessa, jos taloutesi suinkin sen vaan kestää, voit osallistua ruokaostoksilla ollessasi valitsemalla aitoja suomalaisia merkkituotteita ja jättämällä kaupan omat merkit rauhaan.

MTK Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä