Mielipiteet
Mielipide: Sotesta Sotkanpesään
”Vaikka Kainuun väestö on vähentynyt, niin hallinto vain paisuu. Tarvittaisiin rohkeutta muutoksen tekoon, Kainuu on nyt saattohoidossa!”, kirjoittaa kunnanvaltuutettu Viljo Tuhkanen (ps.) mielipiteessään.
MIELIPIDE Aluksi lienee pieni kertaus paikallaan Hyvinvointialueen historiaan, joka sai alkunsa Kainuun Maakunta Kuntayhtymän perustamisella. Kainuu valittiin vuonna 2002 kokeilu alueeksi tarkoituksena terveys- ja sosiaali- toimen uudistaminen.
Siitä tuli perin kallis kokeilu. Tein asiasta kirjanpitoon perustuvan tutkimuksen. Pyysin, että joku ulkopuolinen olisi tarkastanut sen, mutta kunnalta ei löytynyt 17 000 euroa. Se päätös oli mielestäni jonkinlaista pelleilyä.
Nyt jälkeenpäin on moni myöntänyt, että olisi pitänyt syventyä paremmin asiaa, eikä mennä yleisen mielipiteen mukana.
Esimerkiksi Sotkamon sosiaali- ja terveysmenot kasvoivat ennen kokeilua noin puoli miljoonaa vuodessa, mutta kuntakokeilun aikana kymmenen vuoden jaksolla kasvu oli keskimäärin 1,0 miljoonaa per vuosi yli entisen.
Sotkamon osalta tuon kymmenen vuoden aikana menojen lisäys oli noin 50 miljoonaa. Kunta ajautuikin vuonna 2012 kriisikunnaksi, tase oli 5,5 miljoonaa miinuksella.
Talousarviot Sote Kuntayhtymän aikana on ylitetty lähes joka vuosi.
Vuonna 2012 aloitti Kainuun Sote Kuntayhtymä. Ihmetellä täytyy, että Sotkamon valtuusto päätti surkeasta kokemuksesta huolimatta liittyä Sote Kuntayhtymään. Kainuusta vain Puolanka ei liittynyt.
Jos Sotkamo olisi jäänyt pois, niin koko Sote olisi kaatunut. Se olisi ehdottomasti pitänyt tehdä ja palata entiseen itsenäiseen rakenteeseen. Palvelut olisi säilynyt Sotkamossa ja niitä olisi kehitetty alan kehittymisen mukana.
Soitin muutamille Kainuun kuntapäättäjille ja kyselin miksi ovat mukana Soten jatkossa, sain vastaukseksi, että on sovittu, että sote viedään maaliin, maksoi mitä maksoi. Jos tuo on totta, niin kyllä kunnallislakia rikottiin aika pahasti.
Valtuutettujen kuuluu valvoa, että kunnan varoja käytetään taloudellisesti ja asukkaiden edun mukaisesti. Jälkeenpäin on pakko myöntää, että olin oikeassa. Menot ovat kasvaneet rajusti ja palvelut ympäristö kunnissa heikentyneet terveyden hoidon osalta lähes loppuneet.
Kun valtuustossa vuonna 2013 käsiteltiin Sotkamon vuoden 2012 tilinpäätöstä, niin mieleeni on jäänyt erään pitkään valtuustossa istuneen valtuutetun toteaminen. Lainaus:
Minä en ymmärrä miten tähän tilanteeseen on jouduttu, ennen investoitiin ja rahaa jäi rahastoihinkin, nyt nekin on syöty!
Valtuutetut ainakin Sotkamossa tiesivät tilanteen, siitä piti huolta myös silloinen kunnankamreeri paikallisen lehdenkin kautta. Tuo osoittaa kuinka vähän jotkut valtuutetut syventyvät asioihin Perustuslain mukaan Sotkamo olisi voinut erota Sote Kuntayhtymästä.
Tulokset nyt ovat näkyvissä, mutta vaikea niitä on purkaa. Nyt rahaa palaa muuhun kuin sosiaali- ja terveydenhoitoon esimerkiksi mielettömän suurina hallinnon palkkoina ja palkkioina. Vaikka Kainuun väestö on vähentynyt, niin hallinto vain paisuu.
Tarvittaisiin rohkeutta muutoksen tekoon, Kainuu on nyt saattohoidossa!
Sotkamossa on nyt Sotkanmaan rinnalle suunnitteilla yhtiö, Sotkanpesä, joka toimisi samalla tavalla kuin vapailla markkinoilla toimivat yksityiset yritykset, mutta kunnalta lainatulla pääomarahoituksella.
Mitä asiasta tiedän, niin omat riskinsä siinä on. Jos esimerkiksi tulot eivät riitä, niin kunta voi joutua kompensoimaan tappiot. Nyt ajankohta on huono, Suomea uhkaa konkurssiaalto.
Luulisin, että Sotkamon väkiluku lähivuosina ei juuri kasva. Todennäköisesti asuntoja päinvastoin vapautuu. Asia menee vielä valtuuston käsittelyyn.
Viljo Tuhkanen (ps.)
kunnanvaltuutettu
perus sotkamolainen