Mielipiteet

Mielipide: Luonnon avulla säästöjä seurakunnan kuluihin

On ollut ilo seurata kotiseurakuntamme ilmoituksia eri työaloilta tänäkin syksynä. Diakoniatyö kutsuu kävelylle ja määränpääksi kerrotaan senioripuisto Salmelan koulun pihalla järven rannalla. Lapsityön mainoksessa kutsutaan perheet lähilaavulle yhteiseen hetkeen. Varhaisnuorisotyön eräkerho kokoontuu Rytilahden kodalla ja sen lähiympäristössä. Useilla työaloilla on ihan jo perustoimintaa, että kohtaamiset tapahtuvat ulkona.

Seurakuntavaalien vaalikoneessa oli väittämä "Jos seurakunnan talous heikkenee, kannatan ennemmin tiloista luopumista kuin henkilöstöstä karsimista." Vastasin, että olen täysin samaa mieltä. Seurakunnan toiminnan eläväksi tekevät ne ihmiset, jotka työnään kokoavat seurakuntalaisia yhteen ja innostavat osaksi seurakunnan yhteisöä erilaisen toiminnan kautta. Työntekijät ovat jo nyt luoneet sellaisia toimintoja seurakunnan kiinteistöjen ulkopuolelle, joilla seurakunnan omien toimitilojen tarvetta on voitu vähentää. Nämä luonnossa olevat kohtaamispaikat ovat ilmaisia, niihin on matala kynnys tulla ja niillä on erinomaisia vaikutuksia osallistujien hyvinvointiin.

Luonnossa oleskelun on tutkimuksissa todettu rauhoittavan sydämen sykettä ja laskevan verenpainetta. Myös aivojen sähkökäyrissä ja verisuoniston toiminnassa on havaittu positiivisia vaikutuksia. Uusissa tutkimuksissa seurataan luontoympäristöjen vaikutuksia stressihormonien ja puolustussolujen tasolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erilaisissa luontoympäristöissä kaikenikäiset saavat monipuolista harjoitusta niin fyysisille, psyykkisille kuin sosiaalisille taidoille. Lasten omatoimisuuden, itsenäisyyden ja vastuullisuuden on todettu kasvaneen luontoympäristöissä tapahtuvissa toiminnoissa. Arat sekä vilkkaat lapset ovat hyötyneet eri ympäristöissä tapahtuvista monipuolisista mahdollisuuksista. Luontosuhteen muodostuminen on tärkeää jo lapsena, ja sitä voi vaalia aikuisena, juuri oleilemalla luonnossa myös ohjatusti.

Luonto vaikuttaa myös luonnossa työtään tekevän hyvinvointiin, siksi ei ole yhtään huono idea ohjata oman työalan toimintaa luontoympäristössä. Sitten on myös ne tilaisuudet, joihin tarvitaan kohderyhmälle saavutettava ympäristö sekä katto ja seinät ympärille, sitä ei tule unohtaa. Silloin luonnon voi tuoda sisälle kasvein ja kuvin tai eläimen avulla.

Heidi Kotilainen

Sosionomi (ylempi AMK), kirkon nuorisotyönohjaaja

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

seurakuntavaaliehdokas

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä