Mielipiteet

Mielipide: Liikuntapaikkarakentaminen tukee hyvinvointia parhaimmillaan

Joulukuussa julkaistut MOVE-mittaustulokset kertoivat karua kieltä lasten ja nuorten fyysisestä kunnosta. MOVE-testeillä tutkitaan 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysistä toimintakykyä. Valtakunnallisesti noin 40 prosentilla kaikista testatuista toimintakyky on niin alhaisella tasolla, että se saattaa aiheuttaa haasteita arjen jaksamiseen.

Kainuussa lukema 5.-luokkalaisten poikien kohdalla on maan heikoin. Syynä heikkoon tulokseen on monia, suurin yksittäinen syy on maaseudun ja pienten paikkakuntien kapea harrastusvalikoima ja pitkät etäisyydet.

Ennakoiva ja terveyttä edistävä työ pitäisi olla uuden Hyte-toiminnan painopiste, verrattuna Sote-palveluihin, jotka ovat olleet pääosin ns. korjaavaa toimintaa (sairauksien hoitoa). Lasten ja nuorten ohjattu liikuttaminen on ollut koulujen, seurojen ja kolmannen sektorin toimijoiden vastuulla, ja he ovat erittäin hyvää työtä tällä saralla tehneetkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hälyyttävää on, että päivittäisen liikkumisen tarve ei täyty yli puolella koululaisista. Oma vapaa-ajan liikkuminen, pihapelit ja -leikit kavereiden kanssa, on vähentynyt merkittävästi, tilalle tullut älypuhelimen selailu sohvan nurkassa ei fyysistä toimintakykyä edistä.

Fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin lisäksi liikkuminen sekä joukkue- että yksilölajeissa lisää usein myös sosiaalista hyvinvointia, ja lapsena ja nuorena omaksuttujen hyvien liikkumistapojen lisäksi saa usein elinikäisiä ystäviä ja tuttuja saman lajin parista.

Lasten ja nuorten ohjattu liikuttaminen on ollut koulujen, seurojen ja kolmannen sektorin toimijoiden vastuulla, ja he ovat erittäin hyvää työtä tällä saralla tehneetkin. Järjestöjen ja seurojen toimintaan on Hyte-strategiassa luvattu taloudellista tukea. Sen merkitys on oleellinen, koska näiden tahojen rahoituspuoli on useimmiten erilaisten tukien ja hankkeiden varassa, ja vapaaehtoiset toimijat uupuvat taloudellisten paineiden alla.

Sotkamon ja Vuokatin maine urheilu- ja liikuntapitäjänä on kiistaton. Monet tutkimukset osoittavat liikkuvien ihmisten voivan sekä henkisesti että fyysisesti paremmin kuin liikkumattomien. Ja myös Kainuussa tehdyn selvityksen mukaan sotkamolaiset ovat keskimäärin terveempiä mitä muiden Kainuun kuntien asukkaat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotkamossa on ilmeinen tarve yleisurheilukentälle, ja sen sijainnista on käyty laajaa julkista keskustelua ja kunnassa on valmisteltu asiaa monenlaisin selvityksin. Kentän lisäksi kuntaan tarvitaan yksi hyvä pienempi sali lisää, jossa päivisin voisi eläkeläiset ja kansalaisopiston ryhmät liikkua ja iltaisin sen saisivat esimerkiksi tanssin harrastajat käyttöönsä.

Kun Asema 13 puretaan 2023 vuoden aikana, on pienemmän salin tarve kova, uusi Tenetin koulun salikaan ei sitä pulaa ratkaise.

Asukkaiden, asiantuntijoiden ja eri ikäluokkien kuuleminen uusien liikuntapaikkojen suunnittelussa on tärkeää. Monipuolisuus, esteettömyys ja käytettävyys näyttäytyvät erilaisina eskarilaisen, kilpaurheilijan tai eläkeläisen silmin. Yksi mahdollisuus keskusteluun on keskiviikkona 18.1. kello 17.30 SuperParkissa.

Liike on lääke, kannustetaan toisiamme liikkumaan yhdessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Riikka Huotari

kansanedustajaehdokas

Kokoomus

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä