Mielipiteet

Mielipide: Kuka hyötyy eniten tuulivoimasta?

Kysymys on äärimmäisen tärkeä ja hyvä tässä hetkessä, kun kansainväliset tuulivoimayhtiöt vyöryttävät tuulivoimahankkeitaan pitkin Suomea. Jos yhtiöiden edustajilta kysyt asiasta, tulee pitkä lista ainoastaan hyötyjä.

On totta, että puistoja rakennettaessa hankkeet työllistävät runsaasti esimerkiksi maanrakennustyöntekijöitä. Kuinka moni näistä työntekijöistä onkaan kuitenkaan lopulta paikallinen ja kuinka moni muualta saapuva parakissa asusteleva keikkatyöläinen? Tuulivoimapuisto työllistää koko elinkaarensa ajan kunnossapidon osaajia, mutta mikään ei takaa että hekään ovat paikallista väkeä.

Usein he ovat tuulivoimapuiston laitteiston toimittajan palkollisia, jotka hoitavat useita yhtiön tuulivoimapuistoja, ollen näin niin ikään keikkatyöläisiä. Tuulivoimapuistojen teitä auki pitävät traktorikuskit sitä vastoin ovat usein paikallista väkeä, mutta muutoin voi todeta, että vaikutus paikalliseen työllisyyteen on varsin vaatimaton.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talouskurimuksessa vaikeroiville kunnille yhtiöt tarjottelevat muhkeita kiinteistöveropottejaan, mikä onkin osaltaan syy siihen, miksi tuulivoimapuistoja liikoja kyselemättä niin auliisti kuntien alueella kaavoitetaan.

Muhkeita potteja on mahdollisuus saada myös niillä, joiden maille tuulivoimapuistoja suunnitellaan ja lopulta rakennetaan. Aina tämäkään ei kuitenkaan ole selvyys, sillä yhtiöt koittavat luonnollisesti päästä yksittäisten maanomistajien kanssa omalta kannaltaan mahdollisimman edullisiin sopimuksiin. Niille, joiden maille ei tuulivoimapuistoja satu, mutta joiden elämään tuulimyllyt kuitenkin jättävät jälkensä, ei korvata kunnolla mitään.

Suurin hyötyjä paikallisesti onkin ehdottomasti kunta, mutta tosiasiassa suurimpia hyötyjiä ovat kansainväliset tuulivoimayhtiöt, joiden pääkonttoreissa liituraitapukuihin pukeutuneet markkinamiehet taputtavat sikarinpolton välissä karvaisia käsiään yhteen riemuiten helpoista voitoista. Haluammeko todella antaa luontomme ja elinympäristömme ulkomaisten markkinaherrojen käsiin poskettoman voitontavoittelun välineiksi?

Nämä voitot eivät kuitenkaan esimerkiksi kainuulaista matkailuyrittäjää hyödytä, jos hän on rakentanut toimintansa "sinisten avaroiden vaarojen Kainuun" ja "puhtaan koskemattoman luonnon" ympärille. "Tuulivoimapuistoja täyteen rakennettujen vaarojen Kainuu" ei ole matkailubrändinä kovinkaan vetovoimaisen oloinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onkin mielestäni välttämätöntä, että kansalaisten, yritysten ja järjestöjen mahdollisuuksia vaikuttaa tuulivoimahankkeisiin tulee vahvistaa lainsäädännössä!

Juha Kortelainen

Hyrynsalmi

eduskuntavaaliehdokas (Vas.)

Kirjoittajat toteavat että tuulivoima ja luontomatkailu eivät sovi yhteen. Luontomatkailusta elantonsa saavilta yrittäjiltä häviää pohja, jonka päälle he ovat liikeideansa rakentaneet.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä