Mielipiteet

”Viljo Tuhkanen kirjoitti Kainuun olevan saattohoidossa. Jos yhtään lohduttaa, niin sama tilanne on muillakin hyvinvointialueilla Pohjois-Suomen hyvinvointialueilla”, Pertti Granqvist kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan. Kuva: Pertti Granqvist

Mielipide: Entä, jos Viljo olikin oikeassa?

Kunnanvaltuutettu Viljo Tuhkasen mielipidekirjoitus ”Sotesta Sotkanpesään” (julkaistu Sotkamo-lehden verkkosivulla 6.9.2023) toi mieleen pari muistoa ajoilta, jolloin olin toimittajana.

Valtuutettu Tuhkasen puhuessa valtuustossa aiheesta, pyöritteli muuankin hänen takanaan istunut valtuutettu sormeaan korvansa päällä, toinen koputti sormella ohimoaan ja kolmas iski silmää kaverilleen. Nämä liikkeet kertoivat poliittista valtaa Sotkamossa pitäneiden ylimielisestä suhtaumisesta poikkeavia näkökantoja esittäneisiin päättäjiin.

Kirjoitin sitten Toisinajateltu-palstalla aiheesta ja kysyin ,”entä jos Viljo Tuhkanen on oikeassa?”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seurauksena tästä kysymyksestä oli muutama myöhäiseen vuorokauden ajankohtaan ajoittunut puhelinsoitto. Soittajat neuvoivat pysymään erossa asioista, joista en heidän mukaan mitään ymmärrä ja kertoivat olevansa pettyneitä Sotkamo-lehden ryhtymisestä persujen äänenkannattajaksi. Taisipa palautetta saada päätoimittajakin.

Arvostan Viljo Tuhkasen kaltaisia valtuutettuja puoluekannasta riippumatta. Henkilöitä, jotka uskaltavat ja pystyvät näkemään muitakin vaihtoehtoja kuin valmiiksi tuputetun ja juntatun totuuden.

Edelleen kysyn, entä jos Viljo Tuhkanen olikin osittain tai kokonaan oikeassa sote-asiassa? Sormenpyörittelijät eivät uskaltaneet ryhtyä laskemien kautta väitteiden selvittämiseen. Kustannuksista se ei ollut kiinni. Taustalla oli pelko kepulaisten rakentaman korttitalon sortumisesta ja totuuden paljastumisesta kuntalaisille.

Näkikö Viljo tuolloin kauemmaksi kuin muut päättäjät. Tiedän muutaman muunkin valtuutetun ajatelleen samoin, mutta he eivät uskaltaneet julkisesti tuoda ajatuksiaan julki. Valtapuolueessa suunsa avaaminen julkisesti olisi tarkoittanut poliittista itsemurhaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oma lukunsa on Kainuun kuntarakenne. Muun muassa vasemmistoliiton päättäjät Kajaanissa ovat kyselleet jo vuosia sitten, että onko tärkeämpää kuntalaisille palveluiden tuottaminen vai byrokratian pyörittäminen? Keskustavetoisessa Kainuussa valittiin jälkimmäinen vaihtoehto.

Jotain samaa on tässä konsernilainan myöntämisessäkin kuin sote- ja kuntarakennejutuissa. Jos kymmenen vuotta sitten sotkamolaisilla päättäjillä oli uskontonumero 10 ja matematiikka viisi, niin mikään ei ole muuttunut.

Tätä kirjoittaessani ei ole tiedossa, onnistuiko keskiviikkona pidetty eheytyskokous kääntämään ”vähemmistöliiton” edustajien päät. Valistunut arvaus on, ettei onnistunut. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli konsernilainan myöntämistä ei palauteta kunnanhallituksen uudelleen valmisteltavaksi, vaan päätös juntataan läpi, joku valittaa.

Viljo Tuhkanen kirjoitti Kainuun olevan saattohoidossa. Jos yhtään lohduttaa, niin sama tilanne on muillakin hyvinvointialueilla Pohjois-Suomen hyvinvointialueilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikäli rahaa ei myönnetä lisää tai lainsäädäntöä ei muuteta, hyvinvointialueet ovat vaikeuksissa.

Alueiden yhdistämistä on väläytelty. Hätä ei pakene, jos kaksi raskasta alijäämää tekevää aluetta, esimerkiksi Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa yhdistetään. Syntyy vain yksi tosi pahasti alijäämäinen, entistä huonommin palveluita tuottava alue.

Pertti Granqvist

Eläkeläinen, kuntalainen

Aluevaltuutettu

Kainuun hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja

Vasemmistoliitto