Mielipiteet

Kirjoittajan mukaan Kainuun hyvinvointialueella osa henkilöstöstä on irtisanoutunut ja vaihtanut alaa. Kuvituskuva. Kuva: Clas-Olav Slotte

Mielipide: Ei ole seurauksia ilman syitä

Viimeisen vuoden aikana ovat useat entiset soten ja hyvinvointialueen työntekijät ottaneet yhteyttä. He ovat kertoneet irtisanoutuneensa ja myös irtisanoutumiseen johtaneista syistä. Koska kirjoitustani voidaan lukea perheissä alaikäisten lasten kuullen, jätän kuvailematta tarkemmin minulle kerrottuja syitä tässä.

Kyse ei ole yksittäisistä henkilöistä. Ikävintä se, että nuoret, koulutetut terveydenhoitoalan ammattilaiset ovat vaihtaneet alaa.

Olen ilmiön ottanut puheeksi sekä tarkastuslautakunnassa että edellisessä aluevaltuuston kokouksessa 19. kesäkuuta. Totesin aluevaltuustossa irtisanoutumisien aiheuttamien ongelmien korostuvan erityisesti henkilöstöpulana, koska henkilöstön rekrytointitoiminta näyttää Kainuun hyvinvointialueella olevan suoraan sieltä, minne aurinko ei paista edes keskikesällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ovi on auennut vain yhteen suuntaan.

Seurauksia ei ole ilman syitä. Hyvinvointialueen henkilöstöraportissa viime vuodelta huomiota kiinnitti sairaslomien määrän kasvu ja erityisesti mielenterveydellisistä syistä sairaslomalla olleiden määrän kasvu. Vastaavasti sairastamattomien työntekijöiden määrä oli laskenut rajusti edelliseen vuoteen verrattuna.

Noista luvuista ja irtisanoutuneiden työntekijöiden kertomuksista on helppo tehdä yhteenveto: Hyvinvointialueella ei ole hyvä olla työntekijänä. Tilanteen korjaamiseksi ei riitä työhyvinvointiin käytettävän vuosittaisen rahasumman nostaminen neljästäkympistä sataseen per työntekijä.

Onhan tästä puhuttu aiemminkin. Jotenkin vain tuntuu, ettei kenelläkään ole halua tai kykyjä tehdä mitään asiaintilan korjaamiseksi. Meillä valtuutetuilla, ainakin minulla alkaa olla tunnetila, jota kuvasi parhaiten Veikko Huovinen kirjoittaessaan kuinka ”tässä avaruudessa on ihmisellä kusiaisen valtuudet.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalla on herännyt epäilys, että Kainuun Sote ja hyvinvointialue kuuluu niihin organisaatioihin joissa edesmennyt rikostoimittaja ja kirjailija Harri Nykänen osuvasti totesi ”paskan valuvan ylhäältä alaspäin.”

Suunnittelin tekeväni aloitteen. Meidän ryhmässä totesimme aloitteen tekemisen olevan yhtä tyhjän kanssa. Aloitteen käsittely kestää kauan, on kallista ja aiheuttaa harmitusta virkahenkilöille.

Lyhyesti: Aluehallitukselle ja aluevaltuustolle olisi tuotava tietoon vuosien 2022 ja 2023 aikana Kainuun Soten ja hyvinvointialueen palveluksesta, vakituisesta työsuhteesta irtisanoutuneiden määrä.

Samalla tuodaan julki, että onko selvitetty irtisanoutumisien syyt ja jos on, mitkä ovat yleisimmät syyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos ei ole selvitystä tehty, niin tällainen selvitys tehdään mahdollisimman nopeasti ja sen tulos tuodaan aluehallitukselle sekä valtuustolle tarvittavia toimenpiteitä varten.

Hyvää kesää tasapuolisesti kaikille.

Pertti Granqvist

aluevaltuutettu, tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja

Vasemmistoliitto

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä