Paikallisuutiset

Metsäpeurat voivat olla tiellä yölläkin

Tämä metsäpeuratokka seisoskeli Sotkamon ja Kuhmon rajalla maantiellä viimeiseen asti liikenteen edessä. Katso jutusta vaaranpaikat teiden läheisyydessä liikkuvista metsäpeuroista.

Metsäpeurat ovat tosiaankin nyt liikkeellä Kuhmossa, Sotkamon itäosissa sekä Ristijärvellä. Kantatiellä 76 Kuhmon ja Sotkamon väliä ajaneet saivat esimerkiksi kiirastorstaina tehdä tienvarren metsäpeuroista havaintoja mennen tullen.

Monet autonkuljettajat varoittavat metsäpeuroista vastaantulevaa liikennettä valomerkeillä ja se on hyvä konsti liikenteen yhteispelissä.

Viime torstai-iltana kello 22.30 aikaan 6–7 metsäpeuran tokka seisoskeli Kuhmon ja Sotkamon välisellä tiellä tietä ns. eteläpuolentiellä lähellä Sotkamon rajaa. Sotkamon puolella metsäpeuratokan kohdalla tien nimi on Kuhmontie.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kahden henkilöauton lähestyessä niitä metsäpeurat siirtyivät vasta muutaman metrin päässä auton edestä ilman isompaa kiirettä tien penkereille molempiin suuntiin.

Samalla Kajaanin reissulla torstaina 14.4. kello 17 metsäpeura seisoi syömässä tien reunassa valkoisen viivan takana. Paikan sivuuttaneet henkilöautot eivät sitä häirinneet. Se ei aina edes nostanut päätään autojen vuoksi kesken syönnin. Vaikka lähimmät autot menivät 2–3 metrin päästä ohi. Autojen kuljettajat varoittelivat siitä maantienvarren metsäpeurasta toisilleen valomerkein.

Myöhään torstai-iltana lumi- ja vesisateiden sekä lähestyneen yöpakkasen vuoksi vuoksi tietä suolattiin ainakin Sotkamon puolella.

Kuhmon riistanhoitoyhdistyksen mukaan Kuhmossa ei ole tapahtunut metsäpeurakolareita viime viikkoina. Yhdestä jalkaansa loukanneesta metsäpeurasta oli havainto alkuviikosta Hietaperän suunnalla Syväjärvellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luonnonvarakeskus on tiedottanut koko huhtikuun metsäpeuroista tavallista enemmän, koska niiden sijainnit ovat useissa kohti olleet lähellä maanteitä.

Satoja metsäpeuroja on liikkumassa pääsuuntana itä. Ne kuitenkin liikkuvat miten sattuu. Sama maantie saatetaan ylittää edestakaisin useamman kerran. Luonnonvarakeskus tiedotti torstaina iltapäivällä, että metsäpeuroja oli jo Kuhmon keskiosissa Kekkostien varressa Liminsärkillä ja ruokailujensa tahtiin ne jatkavat siitä todennäköisesti itään.

Luonnonvarakeskus antoi tietoja Kuhmon, Sotkamon ja Ristijärven metsäpeurojen liikkumistilanteeseen pääsiäisviikonlopun alla torstaina 14.4.

Sotkamon riistanhoitoyhdistyksen tietojen mukaan Sotkamossa lähinnä Härkölän suoralla on tapahtunut viimeisen kuukauden aikana kolme auton kolarointia metsäpeuran kanssa. Tämän viikon alussa yksi metsäpeura jäi junan alle Juurikkalahdessa. Onnettomuuspaikalta on vain reilu kilometri Kuutostielle, Valtatie 6:lle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

METSÄPEURAPAIKKOJA: Sotkamo-Kuhmo -tie eli tie nro 76: Huhtikangas (Härkölänsuora), Ontojoki, Ojitusperä, Tervasalmi, Ruunakankaan seutu, Jämäs

Kekkostie: Metsäpeuroja menee jo Kekkostien yli Liminsärkiltä

Nurmestie eli tie nro 75: siitä Jämäksen seudulta eli lähempää tie nro 76 risteysaluetta

Pohjoispuolentie: Hietaperä, Roukonkangas-Katajalahti, Multikangas

Hyrynsalmentie: Korpi-Rommakko, Näätäniementien ja Juonnontien välinen seutu, Ojankoski-Horjunkangas, Vuosangantien risteyksen molemmin puolin eli Raiviokangas-Kuivajärvi ja Aittokangas-Jousijärvi

Vuosangantie: Vuosanganjärven tasa

Ristijärvi Sotkamontie nro 888: välillä Laahtanen-Hiisijärventie, missä on vielä peuroja, jotka eivät ole kaikki lähteneet vaellukselle.

Muutamia pantapeuroja on liikkunut reippaammin Vuosangan ampuma-alueen läpi ja on ollut menossa kohti itää Juonnolla Jupulin kohdalla. Lähestyvät Kekkostietä.

Metsäpeuroja lähellä Sotkamon ja Kuhmon rajaa pimeänä ja hieman sateisena torstai-iltana 14.4. niin sanotulla eteläpuolentiellä. Peuratokan keskellä tietä ensimmäisenä nähnyt kuvan autokuljettaja ajeli Kuhmon ja Sotkamon väliä valmiiksi alle 80 km/h. Kantatie 76 on osoitenimeltään Sotkamon puolella Kuhmontie ja noin kilometrin päässä tästä kuvanottopaikasta Kuhmon puolella se on Sotkamontie.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä