Paikallisuutiset

Koukkari: "Jos joku sylkäisisi koronaviruksensa puolukkaan, ja toinen sen puolukan heti siitä nenäänsä vetäisisi, niin voihan virus sitten tarttua"

Tämän hetkisen tiedon mukaan koronavirus tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmiseen yskiessä tai aivastaessa. Toistaiseksi kukaan ei ole sairastunut elintarvikkeiden välityksellä.

Kainuun sote tiedotti aiemmin kuluvalla viikolla, ettei koronavirus tartu elintarvikkeiden välityksellä. Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden parissa todettujen koronatapausten johdosta kansalaisissa on herännyt huolta koronan leviämisestä esimerkiksi marjojen välityksellä.

– Jos koronavirus voisi tarttua elintarvikkeiden kautta, olisi siitä Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan jo tullut näyttöä.

Näin ollen koronavirus ei voi levitä poimittujen marjojen mukana. Kainuun sote on linjannut, että koronaviruksen saaneet poimijat voivat vointinsa salliessa jatkaa työskentelyä eristyksessä tai karanteenissa, edellyttäen, ettei kontakteja ulkopuolisiin ole. Kyseinen linjaus perustuu THL:n ja WHO:n tietojen lisäksi Ruokaviraston tietoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruokaviraston mukaan koronavirus ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät tavalliset ruoan valmistamisen ja käsittelyn ohjeet.

– Jos joku sylkäisisi koronaviruksensa puolukkaan, ja toinen sen puolukan heti siitä nenäänsä vetäisisi, niin voihan virus sitten tarttua. Ei pidä kiskoa marjoja nokkaansa, Koukkari konkretisoi.

Koukkari perustelee asiaa virusten toiminnalla. Virusinfektion synty perustuu ihmisen solujen reseptoreihin. Reseptorit ovat proteiineja, joka ovat kuin vastaanottimia tai lukkoja.

Kullakin viruksella on omat erilaiset pintaproteiininsa. Ne ovat eräänlaisia ulokkeita, kuin avaimia, jotka täsmäävät vain tiettyihin ihmisen solupintojen reseptoreihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyse on siten kuin yhteensopivasta viruksen avaimesta ja ihmissolun lukosta.

– Virus on perimäpaketti, joka on pakattu kapseliin. Kapselin pinnassa on ulokkeita, joilla virus tarttuu kohdesolun reseptoriin. Koska koronaviruksen ulokkeille sopivia kohdesoluja reseptoreineen ei ruuansulatuskanavassa ole niin paljon, ei koronavirus pääse tarttumaan eikä lisääntymään, Koukkari selittää.

Limakalvoja, joilta koronaviruksen uloke löytää sille sopivia reseptoreita, on enemmän ihmisen hengitysteissä.

– Virus tarvitsee isäntäsolua lisääntyäkseen. Ei se ole sen kummallisempaa. Ruuansulatuskanava, toisin kuin hengitystiet, on täynnä ruuansulatusentsyymejä. Ne aloittavat suuhun tulevien ainesten mekaanisen ja kemiallisen pilkkomisen heti suussa. Pilkkoutuminen jatkuu happamassa mahalaukussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronavirukselle mieluisat solupopulaatiot sopivine reseptoreineen sijaitsevat pääsääntöisesti keuhkoissa. Vain pieniä määriä on suolistossa.

– Ruuansulatuskanavassa ei ole riittävästi sellaista koronavirukselle soveltuvaa solukkoa tai reseptoreita, että koronavirus kykenisi aiheuttamaan taudin.

Olli-Pekka Koukkari sanoo, että taistelu koronapandemiaa vastaan ollut joukkuepeliä. Tähänastisessa onnistumisessa ja asioiden hoitamisessa on ollut jokainen kainuulainen mukana sekä työssä että työn ulkopuolella, rivikuntalaisista kunnan- ja kaupunginjohtajaan ja sairaala-apulaisesta ylilääkäriin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä