Paikallisuutiset

Koronatilanne ennallaan Kainuussa – tartuntoja edelleen 20-30 viikossa

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on vakiintunut muutaman tapauksen päivätasolle. Tartuntoja kirjataan viikossa 20-30.

Pääosa tapauksista on Kajaanissa ja liittyvät perheen sisäisiin ja lähipiirien kontakteihin. Sotkamon terveyskeskuksessa todetussa joukkoaltistumisessa sairastuneita on toistakymmentä.

Tartuntoja on todettu myös ulkopaikkakuntalaisilla syyslomalaisilla sekä matkailijoilla Vartiuksen rajanylityspaikalla, Kainuun sote tiedottaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eteläisissä ja läntisissä maakunnissa koronatilanne on huomattavasti Kainuuta huonompi. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla tartuntoja todetaan neljä kertaa ja Uudellamaalla noin kuusi kertaa enemmän kuin Kainuussa.

Suomen lähialueista koronatilanne on huono Venäjällä sekä Baltian maissa alhaisen rokotuskattavuuden vuoksi. Myös Karjalan tasavallassa sekä korona- että influenssaepidemiatilanne on tällä hetkellä vaikea. Matkailua on edelleen syytä harkita tarkkaan, sote opastaa.

Yli 12-vuotiaiden on syytä hakeutua koronatestiin erityisesti, mikäli rokotesuoja on vajaa. Kahteen kertaan rokotettujen lieväoireisten testaaminen on tarpeen, jos kuuluu riskiryhmiin tai työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilönä.

Kainuussa koronatestin saa ajanvarauksella arkisin kuntien terveysasemilla sekä päivittäin Kainuun keskussairaalan drive-in näytteenottopisteellä. KAKS:n testipiste sijaitsee sairaala-alueen eteläreunalla eli uuden sairaalan pääoven puoleisen parkkialueen kulmassa. Ajanvarauksen voi tehdä helposti Omasote-palvelussa tai puhelimitse 040 165 0020.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleisen maskisuosituksen sijaan Kainuussa on voimassa THL:n suositus kasvomaskien käytöstä tilanteissa, joissa ihmisiä kokoontuu paljon ja lähikontakteja ei voida välttää. Kun Kainuussa aikuisväestöllä on ollut mahdollisuus täyteen rokotesuojaan lokakuun loppuun mennessä, päättyy myös yleinen etätyösuositus.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä totesi tiistaina, että henkilöille, joilla on kohonnut riski saada koronatartunta, suositellaan edelleen varotoimia. Esimerkiksi vajaan rokotussarjan saaneiden, vastustuskyvyltään alentuneiden tai muiden sairauksien vuoksi riskiryhmään kuuluvien on hyvä käyttää kasvomaskia, ellei turvavälejä voida säilyttää.

Myös THL suosittelee maskin käyttöä etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin on vaikeaa, esimerkiksi julkisessa liikenteessä.

Suomessa sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on edelleen nousussa. Rokottamattomien tai vajaan rokotussarjan saaneiden riski vakavalle sairastumiselle on monikertainen täyteen rokotussuojaan verrattuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolmatta koronarokoteannosta suositellaan kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille, jotka saivat rokotteet ensimmäisten joukossa.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Vakavasti immuunipuutteisille kolmas rokotusannos voidaan antaa jatkossakin, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Kotihoidon ja omahoidon asiakkaille sekä laitoksissa ja hoivakodeissa asuville rokotukset toteutetaan influenssarokotusten yhteydessä marraskuussa. Kolmanteen rokoteannokseen oikeutetut voivat rokottautua myös yleisillä rokotusvuoroilla neuvoloissa ja pop-up -pisteillä. Lisätietoja rokotusaikatauluista saa verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo.

Kajaanissa Prisman rokotepiste jatkaa 13. marraskuuta asti, jonka jälkeen koronarokotukset saa kausi-influenssarokotuspisteellä Kaukametsän opistolla arkisin 3.12. saakka.

Sotkamon ja Vuokatin K-supermarketeissa on koronarokotuspisteet 28. - 30.10.

Kuhmon lääkäripalvelun yhteydessä (Ainolan talo) on rokotuspiste 3. - 5.11

Suomussalmella neuvolassa 12. - 13.11.

Nyt on tarjolla jo neljänsiä rokotteita voimakkaasti immuunipuutteisille kainuulaisille.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä