Paikallisuutiset

Kajaanissa todettiin lauantaina kaksi uutta koronatartuntaa karanteenissa olleilla – herpaantumiseen ei Kainuussa ole varaa, tai edessä on kevään kaltainen sulku

Kainuussa on viime perjantain jälkeen todettu kaksi uutta koronatartuntaa. Ne todettiin Kajaanissa jo ennestään karanteenissa olleilla henkilöillä.

Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta varoittaa kainuulaisia herpaantumasta:

– Jos täällä eletään kuin pellossa, eletään pian viime kevään kaltaisissa oloissa. Jokainen voi tehdä osansa, jotta vältetään se sulku.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa ei ole syytä olettaa, että tilanne olennaisesti helpottuu ennen kuin kevätaurinko alkaa kunnolla paistaa.

Viikon sisällä Kajaanissa on todettu 13 uutta tartuntaa, Puolangalla neljä sekä Sotkamossa, Kuhmossa ja Suomussalmella kaikissa yksi.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 26 tapausta 100 000 asukasta kohti.

Kainuun todettiin torstaina olevan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Perjantain jälkeen uusia linjauksia ei ole tehty eikä ohjeita annettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aluehallintovirasto käsittelee mahdollista uutta ohjeistusta seuraavan kerran tiistaina.

Pohjois-Pohjanmaalla alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui lauantaina ylimääräiseen kokoukseen alueen heikentyvän epidemiatilanteen takia ja totesi, että maakunta on siirtynyt epidemian leviämisvaiheeseen.

Koordinaatioryhmä valmistelee alueelle laajamittaisia leviämisvaiheen suosituksia, joista tiedotetaan tiistaina joulukuun 1. päivänä.

Koronatartuntojen määrä alueella on lisääntynyt merkittävästi viimeksi kuluneen viikon aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussa on edelleen voimassa seuraavat perjantaina 27. marraskuuta annetut ohjeet:

Epidemian kiihtymisvaiheessa Kainuussa astuu voimaan seuraavat toimenpiteet

1. Maskia tai kokokasvovisiiriä tulee suosituksen mukaan käyttää

– Korkeakouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot).

– Työtehtävissä, joissa lähikontaktia ei voida välttää (ns. vierityö työpaikasta riippumatta, esim. parturit, hoitolat tai vastaava asiakastyö)

– Joukkoliikenteessä ja julkisissa tiloissa, kaupoissa, kirkoissa, museoissa ja vastaavissa sisätiloissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää

– Riskialueilta maahan palattaessa ja karanteeniin siirryttäessä tai jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

– Koronatestiin ja -testistä liikuttaessa

2. Aluehallintoviranomainen (PSAVI) ei ole antanut uusia kokoontumisrajoituksia.

Kainuussa suositellaan enintään 10 henkilön kokoontumisia sisätiloissa ja kasvosuojainten käyttöä, mikäli turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää.

3. Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa toistaiseksi ja työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

4. Kunnat tiedottavat tarkemmin alueensa palveluita koskevista ohjeista. Yleisohjeina annetaan seuraavat suositukset ja käytännöt:

– Koulujen juhlatilaisuuksissa, esimerkiksi ylioppilasjuhlissa ovat läsnä vain asianosaiset ja välttämättömät (ei perheenjäseniä). Perhejuhlia suositellaan järjestettäväksi vain lähipiirin kesken ja välttämään matkustamista.

– Kansalaisopistojen opetus jatkuu opetuksesta annettujen ohjeiden mukaisesti. Musiikkiopetuksessa tulee noudattaa lähikontakteja ja tartuntariskejä vähentäviä ohjeita.

– Perusasteen opetus järjestetään mahdollisimman normaalisti. Toisen asteen opetuksessa käytetään kasvomaskeja.

– Kirkoissa ja uskonnollisten yhteisöjen tiloissa tulee noudattaa seurakuntien (vast) antamia ohjeita sekä kokoontumis- ja tapahtumarajoituksia

– Hoito- ja hoivalaitokset toimivat normaalisti ja noudattavat varotoimia hoitotyön ja vierailujen osalta (suositellaan vain välttämättömiä vierailuita)

– Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteet ovat normaalisti avoinna.

– Kuntien jää- ja urheiluhallit, uimahallit ja kuntosalit ovat avoinna noudattaen kokoontumis- ja tapahtumarajoituksia. Urheilukilpailuja, otteluita, turnauksia yms. voi järjestää, mikäli tosiasiallisesti voidaan noudattaa lähikontakteja vähentäviä ohjeita. Esimerkiksi lähilajeissa (tanssi, kamppailu-urheilu jne.) tulee harjoitella vain saman parin kanssa.

Urheiluharrastuksissa korostetaan lasten liikuntamahdollisuuksien turvaamista. Tämä tarkoittaa vanhempien osallistumisen minimoimista ja kontaktien vähentämistä harrastustoimintaan liittyen. Aikuisten harrasteporukoiden sijaan suositellaan vaihtoehtoisten yksilölajien lajien harjoittamista, (esimerkiksi jääkiekon sijaan maastopyöräilyä jne.)

Edellä kuvatut ohjeet perustuvat Valtioneuvoston kiihtymisvaiheen suosituksiin:

– Kaikissa yleisötilaisuuksissa edellytetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeen noudattamista. Yleisötilaisuuksien osanottajamäärä rajataan sisätiloissa puoleen normaalista paikkamäärästä.

– Julkisten tilojen käytössä täytyy huolehtia siitä, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Lisäksi asiakasmäärä sisätiloissa rajataan puoleen normaalista asiakasmäärästä.

– Tilojen käyttörajoitusten perusteella suositellaan aikuisten sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä korkean tartuntariskin tilanteissa.

– Kaikenikäisten ryhmäharrastustoiminta on järjestettävä siten, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

– Suositellaan myös korkeakoulujen siirtymistä etäopetukseen, kuitenkin huomioiden välttämättömän lähiopetuksen tarpeet

Koronatestiin on syytä hakeutua oireiden ilmaannuttua.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä