Mielipiteet

Jälkiviisautta ja jossittelua – ihmettelin valtavaa lobbausta Tenetin puolesta

Mielipide. Sotkamon kunnanvaltuusto päätti äänin 19-7 uuden yläkoulun rakentamisesta Tenettiin kokouksessaan 25.11.2019.

Kunnallisneuvos Osmo Polvinen esitti yläkoulun rakentamista Salmelaan. Hänen esitystään kannattivat Antti Kela ja Markku Piirainen. Lisäksi Salmelan puolesta äänestivät Jouko Korhonen, Riitta Tervo, Kalevi Valtanen ja Yrjö Sorvari.

Osmo Polvinen jätti päätöksestä pöytäkirjaan eriävän mielipiteen. Samassa kokouksessa hyväksyttiin rakentamisen aikataulu, jonka mukaan rakentamisen pitäisi alkaa viimeistään toukokuussa. Kahden vuoden päästä pitäisi uuden koulun olla valmis.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta vielä ei ole voimassa olevaa kaavaa Mustolan alueella. Kuokkaa ei ole lyöty maahan, ainoastaan kotsanluokkien seiniin ja kattoon.

Vuonna 2019 ilmoitettiin kustannusarvioksi 13,6 miljoonaa euroa. Nyt ollaan tilanteessa, jossa ei kukaan voi ennustaa rakennushankkeiden kustannusarviota tai valmistumisaikataulua.

Kunnanjohtaja sivusi aihetta live-katsauksessaan perjantaina todeten muun muassa rakennustarvikkeiden saannin vaikeuksista johtuvan uuden yläkoulun valmistumisen viivästymisen. Noin vaivihkaa ilmaistuna näin onkin, suoraan sanottuna viivästyminen johtuu aloittamisen myöhästymisestä.

Jälkiviisaus ja jossittelu ei ole kivaa, vaan nyt on pakko tätäkin laji harrastaa: Abien penkkarijuliste, jossa kysyttiin abien ja kouluhankkeiden eroa, oli viiltävän hyvä. Vastaushan oli, että abit valmistuvat, koulut eivät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olisiko yläkoulun harjannostajaisia jo vietetty tai olisiko koulu jo valmis, jos se olisi rakennettu Polvisen esityksen mukaisesti Salmelaan suunnitellulle paikalle?

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä ja olen aina ollut, että Salmela olisi ollut oikea paikka. Toimittajana ollessani ihmettelin valtavaa lobbausta Tenetin puolesta ja erityisesti väitteitä, joiden mukaan oppilaat halusivat koulun rakennettavan Tenettiin. En usko näihin väitteisiin.

Olen käynyt aikanaan kansalaiskoulun Tenetissä, eikä mikään niin paljon v…..nut kuin koulun sijainti. Nykyajan koululaisetkin ovat sadatelleet samaa asiaa ja ihmetelleet kuinka muualla niin ala-aste, yläkoulu ja lukio ovat melkein samassa pihapiirissä. Tällainen "kampus" olisi syntynyt rakentamalla yläkoulu Salmelaan.

Logistisesti Tenetti on huono ratkaisu. Ajatellaan vaikka hammaslääkärissä käyntejä, joihin Tenetistä käsin kuluu vähintään puolet koulupäivästä, ajankäytön suunnittelun hyvin hallitsevilla oppilailla koko päivä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vahingoniloisena en jossittele, enkä jälkiviisastele. Kukaan ei voinut ennustaa syksyllä 2019 tulevia tapahtumia, mutta järjenvastaisen esityksen kohdalla olisi päättäjien hälytyskellojen pitänyt soida. Varsinkin kun päätöstä runnottiin väkipakolla läpi.

Järjenvastainen siksikin, että muistaakseni Salmelan vaihtoehto olisi ollut edullisin ennakkoselvityksen mukaan.

Kärsimään nyt joutuvat oppilaat, henkilökunta ja välillisesti sotkamolaiset veronmaksajat.

Jotain hyvääkin ja hyvin edistyviä kunnan rahoittamia rakennushankkeitakin on Sotkamossa. Suurella ilolla olen talven aikana seurannut uuden katsomon rakentamisen edistymistä ja hyvillä mielin odotan kesää, koska sanoin eläkepäätöksen saatuani, että käyn katsomassa mahdollisimman monta Superjymyn kotiottelua.

Uudesta katsomosta on ensi kesänä mukava seurata pitkävetorivin osumista paikan päällä ja tietenkin samalla tavata tuttuja. Siellä viimeistään nähdään. Pidetään yhteyttä toki muutenkin.

Pertti Granqvist

Eläkeläinen, toimittaja, 29aluevaltuutettu (vas.)

Karttakuva paikasta mihin Salmelassa suunniteltiin yläkoulua.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä