Ihmiset

Hiljaisuutta ja lempeitä maastoja Sotkamon kyläladuilla

Jos suksille nousee vain muutaman kerran talvessa, voivat vaaralle tampatut tosiharrastajien ladut tuntua vaativilta. Sunnuntaihiihtäjän kannattaa löytöretkeillä Sotkamon kyläladuilla, joissa voi Eino Leinoa mukaillen "hiihdellä hankia hiljakseen".

Vuokatissa on noin 150 kilometriä hyvin hoidettua latua, jossa riittää profiilia niin harrastajille ja MM-tason huippuhiihtäjillekin. Jos vaaran latujen nousut ja laskut tuntuvat turhan vaativilta ja jääladut tasaisen puuduttavilta, kannattaa tutustua Sotkamon kunnan latukarttaan merkittyihin kylälatuihin. Lenkki rauhallisilla kyläladuilla on löytöretki kainuulaiseen luontoon.

Kyläladut ovat nimensä mukaisesti kylä- ja muiden yhdistysten ylläpitämiä latuja, ja työt tehdään vapaaehtoisvoimin. Sotkamon kunnan latukarttaan sotkamovuokatti.fluentprogress.fi on merkitty 11 kylälatua, joiden ylläpitoon kunta osallistuu pienellä avustuksella.

Kylälatuja hoidetaan kelkalla vaihtelevasti sään mukaan. Jotkut laduista ajetaan lähes päivittäin, toiset taas tarpeen ja tilanteen mukaan tuiskupäivien jälkeen. Varmimmin kyläladut ovat hyvässä hiihtokunnossa viikonloppuisin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varsinaisia pysäköintialueita ei kaikkien kylälatujen lähtöpaikoilla välttämättä ole, ja pysäköinnissä on syytä olla huomaavainen muuta liikennettä ja kyläläisiä kohtaan.

Kylillä on myös useita latuja, joita ei latukarttaan ole merkitty. Esimerkiksi Naapurinvaaran koulun ympäristössä on koululatu. Pohjavaaran koulun ympäristössä on kahden kilometrin valaistu koululatu ja noin viiden kilometrin valaisematon lenkki.

Kyläladut ovat ahkerassa käytössä etenkin hiihtolomien aikaan. Viime vuonna Heinämäen kyläyhdistys haastoi kylät keräämään kilometrejä kainuulaisten hiihtolomaviikon 10 aikana.

Eniten kilometrejä sivakoitiin Pohjavaaralla, missä tulokseksi saatiin huikeat 3 415,5 kilometriä. Hiihtomatkojaan Pohjavaaran ja Rimpilänniemen laduilla kirjasi yli 70 hiihtäjää. Heinämäellä kilometrejä kertyi viikon aikana 1 655. Kolmanneksi kylien välisessä kilometrikisassa ylsi Lykintö 1 026 kilometrillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kilometrejä kyläladuilla keräsivät niin kyläläiset kuin lomailijatkin. Uutena hiihtäjäprofiilina Heinämäen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Kivistö kertoi panneensa merkille kylälatubongarit, joiden tavoitteena oli viikon aikana hiihtää kaikilla Sotkamon kyläladuilla.

"Kyläladut ovat nimensä mukaisesti kylä- ja muiden yhdistysten ylläpitämiä latuja, ja työt tehdään vapaaehtoisvoimin."

Ristijärventien suunnassa olevilla Heinämäellä ja Sipisten kylillä latuja on yhteensä noin 20 kilometriä. Luonteva lähtöpaikka on Heinämäen kylätalo, jossa riittää pysäköintitilaa ja voi viivähtää tulistelemassa laavulla. Sipisten lenkille voi lähteä esimerkiksi Ristijärventie 153:n kohdalta tai Klemetinvaarantien risteyksestä.

Heinämäen latu laskeutuu loivasti Tervasuon laitaan. Latu kiertää suon ympäri noin 2,5 kilometriä. Ladulta voi poiketa noin neljän kilometrin Hautalan lenkille tai Ristijärventien laitaan kohti Sipisten lenkkiä tai tien yli Miinoansuon laduille.

Helmikuun alun pakkasaamuna Tervasuon laidalla ja Hautalan lenkillä oli hiljaista. Ehyt, suora jälkijono kertoi aamun ensimmäiselle hiihtäjälle ketun retkestä Tervasuon laidalla. Myös lukuisat oravat ja jänikset olivat jättäneet jälkensä yöllä sataneeseen ohueen pakkaslumeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kelkkauran levyisillä kyläladuilla hiihdetään perinteistä latua perinteiseen tapaan. Kapealla uralla ohitukseen lähdetään pyytämällä latua.

– Vastaantulijoista kohteliaampi aina väistää, Kari Kivistö kuvailee kaksisuuntaisen latujen latuetikettiä.

Tipasojalla ja Paakinmäellä ylläpidetään myös luistelulatua. Tipasojan molemmille hiihtotyyleille sopivalla kyläladulla on mittaa noin kahdeksan kilometriä. Latu kulkee jäällä, pelloilla ja metsässä, eikä vaativia mäkiä juuri ole. Kyläläiset luonnehtivat latua helpohkoksi.

Paakin vapaan ja perinteisen tyylin ladulla sen sijaan on isoja nousuja ja laskuja. Ladulla on mittaa edestakaisin noin kuusi kilometriä. Latu kulkee metsäisessä vaaramaisemassa, ja se on valaistu. Valot palavat iltaisin kello 18–20. Valaistun ladun lähtöpaikka on parin sadan metrin päässä Kontiomäentiestä Losontiellä sähkölinjan kohdalla.

Paakin kylätalon urheilukentältä voi nousta kolmen kilometrin mittaiselle perinteisen tyylin kyläladulle, joka kiertelee kylän pelloilla ja metsissä. Sama urheilukenttä toimi loppiaisena Paakin valot -tapahtuman pysäköintialueena.

Helppo latu on myös Soidinvaaran noin kuuden kilometrin mittainen Koittolanlatu, joka kiertelee metsässä ja pelloilla. Jyrkkiä mäkiä ei Koittolanladulla ole. Parhaiten ladulle voi nousta Koittolan talon pihasta, Itävaarantie 43.

Kyläladuilla voi olla muutakin merkitystä kuin arkinen virkistys ja fyysisen kunnon ylläpito. Lykinnön seudun Metsästysseura ylläpitää kylälatua, jossa hiihtämisen ohella kilpaillaan hirvenhiihdossa. Maaliskuun 11. päivänä kyläladulla kilpaillaan järjestyksessään 50. Lammashiihdot. Tapahtuma kokosi huippuvuosinaan ladulle 150–200 kilpailijaa.

Hirvenhiihto on ampumahiihtoa muistuttava laji, jossa pisteitä kerätään hiihtämällä, hirvikuvaan ampumalla ja etäisyyttä hirvikuvaan arvioimalla. Hiihdolla ja etäisyyden arvioinnilla voi saada molemmista 25 prosenttia pisteistä, loput 50 prosenttia voi saada ammunnasta. Pisteiden pääpaino on siis metsästystaidoissa.

Lykinnön latu kiertelee metsässä sähkölinjojen vierustoja ja metsäautoteitä hyödyntäen. Pituutta reitillä on lisälenkki mukaan lukien noin seitsemän kilometriä. Ladulle voi nousta Lykinnön seudun Metsästysseuran majalta Sapsoperäntien ja Arolantien risteyksen tuntumasta.

"Kyläladuilla voi olla muutakin merkitystä kuin arkinen virkistys ja fyysisen kunnon ylläpito."

Erämaisena luontolatuna voi pitää Suovaaran 8–10 kilometrin tasaista metsälatua, jonka varrella voi kohdata teeren, jäniksen, oravan tai viime syksynä alueelle asettuneen mäyrän. Ladun varrella Suovaaran maisemissa pitävät reviiriään myös ilves ja ahma.

Suovaaran ladulle voi lähteä Suovaarantien varrella olevan Viertolan talon pihasta, missä on autoille pysäköintitilaa.

Sotkamon kyläladut:

Heinämäki

Yhteensä noin 20 km latuja, useita reittejä, pääosin tasaista metsä- ja suomaisemaa. Helppo. Lähtöpaikka Heinämäen kylätalo Heinis, Petäjävaarantie 11.

Sipinen

Sipisten lenkki 7 km. Yhteys Heinämäen latuihin Ristijärventie 153:n kohdalta. Mahdollinen lähtöpaikka myös Klemetinvaaran tienristeyksessä Ristijärventiellä.

Soidinvaara

Koittolanlatu noin 6 km. Helppo metsä- ja peltolatu, ei jyrkkiä mäkiä. Lähtöpaikka Koittolan piha, Itävaarantie 43.

Naapurinvaara

Ladut Kalliojärvellä 3–4 km, Huuskonniemellä noin 7 km ja koululatu noin 3 km Naapurinvaaran koululla, Naapurinvaarantie 15 A. Kalliojärven ladulla nousuja ja laskuja, lähtöpaikka Vaarantien varrella. Jää Kaarreniemen ja Huuskonniemen välillä on vaarallisen heikkoa kovan virtauksen vuoksi. Huuskonniemen ladulle voi lähteä Huuskonniementien ja Pikkukyläntien risteyksestä tai latua Naapurivaaran lomakeskukselta.

Pohjavaara

Ladut Pohjavaaran koulun tuntumassa ja Rimpilänniemellä. Pohjavaaralla valaistu 2 km latu ja noin 5 km valaisematon latu, Rimpilänniemellä kulkeva latu noin 4–5 km. Lähtöpaikat Pohjavaaran koulun pihassa ja Rimpilänniemellä Kitusentien risteys.

Tipasoja

Kylälatu noin 8 km. Vapaan ja perinteisen latu. Helpohko latu kiertelee metsässä, pelloilla ja jäällä. Luontevin lähtöpaikka Liuhantie 9 kohdalla oleva levike.

Paakki

Valaistu latu, edestakainen matka noin 6 km. Isoja nousuja ja laskuja, vapaa- ja perinteinen latu, lähtöpaikka Kontiomäentieltä noin 200 metriä Losontietä, sähkölinjan kohdalla. Paakin kylälatu noin 3 km. Latu kiertelee metsässä. Lähtö Paakin kylätalon urheilukenttä.

Suovaara

Luontolatu noin 8–10 km kiertelee kokonaan tasaisessa metsämaisemassa, missä voi nähdä luonnonvaraisia eläimiä ja niiden jälkiä. Lähtöpaikka ja pysäköinti Viertolan talolta, Suovaarantie 58.

Lykintö

Metsälatu, joka hyödyntää sähkölinjojen vierustoja ja metsäautoteitä. Pituus noin 7 km. Lähtöpaikka Lykinnön seudun Metsästysseura ry:n maja, Sapsoperäntie 165.

www.sotkamovuokatti.fluentprogress.fi

Helmikuun alkupäivien pakkasaamuna Heinämäen kyläladuilla oli hiljaista. Tervasuon ja Hautalan lenkin välillä näkyi edellisyön ohuessa pakkaslumessa vain ketun, oravan ja jäniksen jälkiä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä